Κ.Σημίτης: Δεν θα υποχωρήσουν οι δανειστές – Όχι σε 3,5% πλεόνασμα – Λάθος να καταγγέλουμε πάντα τους άλλους

Ο πρώην Πρωθυπουργός Κ.Σημίτης, μιλώντας σε εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία, επισήμανε ότι η αντίληψη ότι λόγω της αστάθειας της Ευρωζώνης, μια σκληρή ελληνική στάση θα αναγκάσει τους εταίρους να υποχωρήσουν είναι εσφαλμένη.
«Υποχώρηση στην έκταση που επιθυμεί η Αθήνα δεν πρόκειται να υπάρξει, διότι τα κόμματα (σ.σ. στην Ευρώπη) δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την απήχησή τους στο εκλογικό σώμα».

Ο Κ.Σημίτης είπε ότι το πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά, στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση,

δεν θα επιτρέψει τη στροφή στις επενδύσεις, αλλά απαιτείται μια διαφορετική αντιμετώπιση.
«Πρέπει π.χ., να επιδιωχθεί με περαιτέρω παρατάσεις ωρίμανσης, περιόδους χάριτος και τη σταθεροποίηση στα δάνεια, ώστε τα κόστη των τόκων να παραμένουν διαχειρίσιμα και σε περίπτωση που τα επιτόκια αυξάνονται διεθνώς» είπε, τονίζοντας πως
«στα χρόνια που έρχονται, πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας και εκσυγχρονισμού της χώρας.

Αναφερόμενος στην πραγματική οικονομία και στις τράπεζες, είπε πως μόλις μέσα σε ενάμιση μήνα οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2.7 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο των ομολόγων να αυξάνεται συνεχώς, ενώ παράλληλα οι επενδύσεις συνεχώς μειώνονται και η αγορά δείχνει ανησυχία και αβεβαιότητα.
Κατά τον πρώην πρωθυπουργό είναι ανάγκη να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο με επίκεντρο τις επενδύσεις.
Αυστηρός και για την κυβέρνηση ο πρώην Πρωθυπουργός, καθώς εξέφρασε την άποψη ότι «η αυτοαπαλλαγή από την ευθύνη και η καταγγελία των άλλων υπονομεύει τη δυνατότητά σου να πείσεις όσους συναλλάσσονται μαζί σου» και «ταυτόχρονα, δημιουργεί ψευδαισθήσεις στην κοινή γνώμη, η οποία δεν αποκτά μια σωστή θεώρηση της πραγματικότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα