«Μόνο με εγγυήσεις» η επιστροφή των θεσμών – Τέλμα στην αξιολόγηση – Δύσκολα και τον Απρίλιο

Στο Εurogroup της 20ής Μαρτίου δεν θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο θα μπορούσε να αποφασιστεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, εάν υπάρξουν μέχρι τη Δευτέρα σημαντικές διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούσε να κλείσει σύντομα η συμφωνία.

Αυτό υπογράμμισε σήμερα στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι πολλά θέματα παραμένουν ανοικτά, τα οποία, εάν δεν

υπάρξει κινητικότητα, δεν μπορούν να κλείσουν. Τα προσδιόρισε μάλιστα, αναφέροντας τα δημοσιονομικά μέτρα για τη διασφάλιση του πλεόνασματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, τα εργασιακά, την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ και με τις ιδιωτικοποιήσεις υπάρχουν ζητήματα προς διευθέτηση.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, για να επιστρέψουν στην Αθήνα άμεσα οι επικεφαλής των θεσμών, θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει εγγυήσεις στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Μόνο υπό αυτήν προϋπόθεση θα αποφασιζόταν η επιστροφή τους την επόμενη εβδομάδα.

Η στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις δεν αποτελεί λύση είπε, ενώ τη Δευτέρα οι υπουργοί αναμένεται να ζητήσουν από όλες τις πλευρές να κάνουν γρήγορα.

ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ…

Ο αξιωματούχος εκτίμησε πως ο Απρίλιος είναι δύσκολος όχι μόνο λόγω των διακοπών του Πάσχα αλλά και επειδή είναι πολύ φορτωμένο το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Επίσης, είπε, ότι το βέλτιστο που μπορεί να επιτευχθεί τον Απρίλιο, εάν όλα πάνε καλά, είναι μια πρώτη τεχνική συμφωνία και σε καμία περίπτωση η συνολική συμφωνία που θα κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση.

Χαρακτήρισε μάλιστα “συνήθεις φήμες” τα περί μεταφοράς των συζητήσεων για τα εργασιακά στη τρίτη αξιολόγηση ο αξιωματούχος, λέγοντας πως αποτελούν ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο ΕΥ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Εφικτό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο επίτευξης μία συνολικής συμφωνίας στις 7 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι μια συμφωνία «με θετικές εκπλήξεις και δυσκολίες, την οποία θα πρέπει να κρίνουμε όλοι όταν την δούμε».

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανόν να διεξαχθεί μια συζήτηση για «όλο το πακέτο», δηλαδή, μεταρρυθμίσεις μετά από το πρόγραμμα, «καλά» και «κακά» μέτρα, πλεονάσματα, μεσοπρόσθεσμο πακέτο για το χρέος, για να επιτευχθεί μια οριστική συμφωνία για όλα τα θέματα στις 7 Απριλίου. «Αυτό το θεωρώ το πιο πιθανό σενάριο. Μπορεί να είναι πιο γρήγορα και καλύτερα. Αλλά νομίζω ότι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα