Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΩΝ – Τα Σκόπια συνέλαβαν φωτορεπόρτερς και μας στέλνουν πίσω τους πρόσφυγες

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ! Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην Ειδομένη, ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια τους όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας- ΠΓΔΜ, αφύλακτο σημείο για να μπουν στη γειτονική χώρα.

Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», η ομάδα των περίπου 500 ανθρώπων,

κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ…

Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στα Σκόπια, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΙ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ο απεσταλμένος του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ακολουθούσε την πορεία των προσφύγων, όπως και 30 περίπου φωτορεπόρτερ διεθνών πρακτορείων.
Όλοι συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων. Οι φωτορεπόρτερ δεν γνώριζαν ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκονταν. “Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και μας περικύκλωσαν δυνάμεις του Σκοπιανού στρατού”, είπε ο Γιάννης Κολεσίδης. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο χωριό Μόι που είναι δίπλα από τη Γευγελή και τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ 700 – ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρουν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό.

Προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα μέσα από τα ορμητικά νερά ενός χείμαρρου στην Ειδομένη. Τρεις έχασαν τη ζωή τους. Οι άλλοι με τα παιδιά στις αγκαλιές και στους ώμους κρατώντας ένα σχοινί που είχε απλωθεί από τη μία όχθη στην άλλη περνούσαν απέναντι.Αλλά κι εκεί έβλεπαν τις κάννες των όπλων… Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας των Σκοπίων έχουν σπεύσει στο χωριό Μόνι για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας.

Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, οι αρχές των Σκοπίων, επισημαίνουν ότι θα επιστρέψουν τους περίπου 700 πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα.

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ; ΟΙ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 250 ΕΥΡΩ…

«Ακολουθούσαμε τους πρόσφυγες και περάσαμε στην απέναντι όχθη χωρίς να γνωρίζουμε, γιατί δεν υπήρχε πινακίδα ή οτιδήποτε άλλο, ότι μπήκαμε σε ξένο έδαφος», δήλωσε ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Τοσσίδης στο MEGA.

Ρωτήθηκε εάν ξέρει τι απέγιναν οι πρόσφυγες και απάντησε πως «τους βάλαν σε κάποια καμιόνια και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση, δεν γνωρίζουμε τι απέγιναν».

Ο ίδιος είναι ανάμεσα στα 40 άτομα που έχουν οδηγηθεί σε σκοπιανό φυλάκιο και κρατούνται ακόμη από τις συνοριακές στρατιωτικές μονάδες. Το μόνο που γνωρίζουν επί του παρόντος είναι ότι οι Σκοπιανοί, σαν έναν από τους όρους που θέτουν για την απελευθέρωσή τους είναι η καταβολή προστίμου 250 ευρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει ήδη διάβημα από τον πρεσβευτή της Ελλάδας στα Σκόπια στον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ προκειμένου οι Έλληνες φωτορεπόρτερ να αφεθούν ελεύθεροι και να μην πληρώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ για παράνομη είσοδο στη χώρα.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα Σκόπια πάντως, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος των Sunday Times, Bojan Pancevski, επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ, κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι οργάνωσαν το παράνομο πέρασμα των συνόρων από τους πρόσφυγες.

Follow

Bojan Pancevski

✔ ‎@bopanc

#Macedonia govt sources accuse #Greece authorities of organising illegal crossing for #Idomeni #migrants

6:54 PM – 14 Mar 2016
Keywords
Τυχαία Θέματα