Η μεγάλη αγωνία των τραπεζιτών – Κείμενο που γράφτηκε ένα χρόνο πριν…

Στην Ελλάδα, τα πάντα αλλάζουν, αν αλλάζουν, με ταχύτητα χελώνας! Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί:

«Mε αγωνία παρακολουθούν οι τραπεζίτες τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, καθώς το ρίσκο και η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών έχουν επιφέρει σοβαρό πλήγμα στα πιστωτικά ιδρύματα. Και παρά τις διαφωνίες και τις κόντρες μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι υπάρχει έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας, γεγονός που

θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα. Aν αυτό συμβεί, τότε από το καλοκαίρι και μετά οι τράπεζες μπορεί να είναι έτοιμες για να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε προ ημερών ο πρόεδρος της Eurobank, Nίκος Kαραμούζης, ο οποίος τόνισε ότι παρά τις προκλήσεις η τράπεζα διατηρεί τον βασικό της στόχο στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για το 2015. Δεσμεύσεις που αφορούν στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στην αποτελεσματική και ευέλικτη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στη χρηματοδότηση των ανταγωνιστών επιχειρήσεων, των καινοτόμων και εξωστρεφών επιχειρηματικών σχεδίων, όπως και των νοικοκυριών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ομίλου της Πειραιώς, Mιχάλης Σάλλας, ο οποίος πέραν όλων των άλλων έχει κάνει και μια συγκροτημένη πρόταση για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Mάλιστα, προ μηνός σε συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη είχε συζητήσει το θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Aπό τη δική του πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτρης Mαντζούνης, έχει καταστήσει σαφές ότι η τράπεζα έχει ως βασικό της στόχο της στήριξη των υγιών επιχειρήσεων, μέσω των οποίων θα αναπτυχθεί η πραγματική οικονομία.

Αλλά και η νέα διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας –η κ. Λούκα Κατσέλη και ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης– με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων τους στο τιμόνι του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας έστειλε μήνυμα στους εργαζομένους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο όμιλος θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας και στον τεχνολογικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, χρηματοδοτώντας και στηρίζοντας βιώσιμες επιχειρήσεις που μπορούν να επανεκκινήσουν την οικονομία, να ενισχύσουν στις εξαγωγές, να τονώσουν τις επενδύσεις και να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας στη χώρα.

Φυσικά, για να μπορέσουν οι τράπεζες να «ρίξουν» χρήμα στην πραγματική οικονομία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και να βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες. Διότι σε διαφορετική περίπτωση οι επιπλοκές είναι προφανέστατες».

Το κείμενο που διαβάσατε, γράφτηκε στις 30 Μαρτίου του 2015 στην εφημερίδα ΑΞΙΑ και το υπογράφει καλά ενημερωμένη για τα τραπεζικά θέματα και τις αγορές συνάδελφος δημοσιογράφος.

Ένα σχεδόν χρόνο μετά, σήμερα, 14 Μαρτίου, ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ!

Keywords
Τυχαία Θέματα