Mega: Η πρώτη άδεια δόθηκε από την κυβέρνηση της …κάθαρσης ΝΔ-Συνασπισμού τον Ιούλιο του 1989 – Απλά, για να θυμόμαστε….

Αντιγράφουμε από το site left.gr:

Το Mega Channel ήταν το πρώτο ιδιωτικό κανάλι που εξέπεμψε πρόγραμμα. Ήταν 3 το μεσημέρι της 20ής Νοεμβρίου 1989. Τα πρώτα βήματα ήταν δειλά. Το ημερήσιο πρόγραμμα περιλάμβανε πολλές ξένες σειρές, ελληνικές ταινίες, τηλεπαιχνίδια και μουσικές εκπομπές με βίντεο κλιπς, που μεσουρανούσαν ήδη από τα τέλη της δεκαετίας 1980. Στο πρώτο δημοσιογραφικό τιμ

στο “γυαλί” υπήρχαν η Λιάνα Κανέλλη, η Μαρία Χούκλη, ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Αιμίλιος Λιάτσος, ο Νίκος Στραβελάκης, η Έλενα Κατρίτση κ.ά.

Πέντε μήνες πριν, τον Ιούνιο του 1989, το ΠΑΣΟΚ -το οποίο με διάφορα προσχήματα καθυστερούσε τη θεσμοθέτηση της ιδιωτικής τηλεόρασης- είχε χάσει τις εκλογές με το αίτημα για «κάθαρση», δίνοντας τη σκυτάλη στη βραχύβια κυβέρνηση Τζαννετάκη, την οποία διαδέχθηκε στις 5 Νοεμβρίου η επίσης βραχύβια οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξ. Ζολώτα. Όμως ήταν η κυβέρνηση Τζαννετάκη αυτή που πέρασε τον σχετικό νόμο και έδωσε τις προσωρινές άδειες, διάρκειας επτά ετών, τον Ιούλιο του 1989.

Στο Mega μετείχαν τότε, με ισόποσα μερίδια 20%, οι πέντε εκδότες των εφημερίδων “Βήμα” και “Νέα” (Χρ. Λαμπράκης), “Έθνος” (Γ. Μπόμπολας), “Ελευθεροτυπία” (Χρ. Τεγόπουλος), “Καθημερινή” (Αρ. Αλαφούζος) και “Μεσημβρινή” (οικογένεια Βαρδινογιάννη).

Πρώτος αποχώρησε από το σχήμα ο Αρ. Αλαφούζος ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 -για να δημιουργήσει τον Σκάι- ενώ στη συνέχεια πούλησε τη συμμετοχή του και ο Χρ. Τεγόπουλος. Λίγες μέρες μετά την έναρξη εκπομπών από το Mega, ξεκίνησε εκπομπές ο ΑΝΤ-1, βασισμένος σε κεφάλαια του εφοπλιστή Μίνωα Κυριακού, αλλά και το “Κανάλι 29” των Κουρήδων, εκδοτών της “Αυριανής”.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

http://left.gr/news/ayto-kanali-poios-tha-parei

Keywords
Τυχαία Θέματα