Δραγασάκης: Οι τράπεζες να ξαναγίνουν τράπεζες – Μείωση κόκκινων δανείων – Νέος νόμος για ΤΧΣ – Εναλλακτικό σύστημα

Σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων μέσα στο 2017 «βλέπει» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή» της Κυριακής, τονίζοντας ότι το 2017 θα αποτελέσει «έτος-στροφή» για τις ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει πως η μείωση θα επιτευχθεί κυρίως με τη μορφή των αναδιαρθρώσεων των δανείων, ενώ, όπως σημειώνει «ισχυρή ώθηση

θα δώσει και η διαδικασία του εξωδικαστικού διακανονισμού».

Ο κ. Δραγασάκης προανήγγειλε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και ότι εντός του 2017 θα λειτουργήσουν επίσης τα κέντρα ενημέρωσης πολιτών και άλλες δομές με σκοπό να διευκολύνουν τη διαδικασία.

«Στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια η σημερινή κυβέρνηση είναι υπέρ των λύσεων που ελαχιστοποιούν το κοινωνικό κόστος, διασφαλίζουν θέσεις εργασίας ή και δημιουργούν νέα απασχόληση οδηγώντας εν τέλει σε βιώσιμα σχήματα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα θετικά τη δημιουργία συνεργατικών ή κοινοπρακτικών σχημάτων εργαζομένων», συμπλήρωσε.

Ο κ.Δραγασάκης τονίζει την ανάγκη να επαναξιολογηθεί ο νόμος για το ΤΧΣ, κάνοντας λόγο για «υποεκπροσώπηση» του Δημοσίου στις Γενικές Συνελεύσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ στα Διοικητικά τους Συμβούλια, καθώς η παρουσία των εκπροσώπων του δεν είναι αντίστοιχη των ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο σε αυτές.

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες και τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι, «άμεση προτεραιότητα, μόλις αναλάβαμε το 2015, ήταν να αποφύγουμε χρεοκοπίες τραπεζών και να αποτρέψουμε τον κίνδυνο για «κούρεμα» καταθέσεων.

Ο δεύτερος στόχος ήταν, και συνεχίζει να είναι, ένα τραπεζικό σύστημα που θα έχει την εμπιστοσύνη και τη νομιμοποίηση της κοινωνίας και θα υπηρετεί τη διαμόρφωση ενός νέου υποδείγματος βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.
Αυτό βέβαια”, σημειώνει, “προϋποθέτει οι τράπεζες, να ξαναγίνουν τράπεζες, να έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, να μπορούν να χρηματοδοτούν την οικονομία, να σπάσουν οι παλιές διαπλοκές και εξαρτήσεις και αυτό να γίνει σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει το συλλογικό κοινωνικό συμφέρον και θα αποτρέπει την επανάληψη παθογενειών του παρελθόντος.
Απέχουμε, όμως, ακόμη πολύ από το σημείο αυτό.

Όπως υποστηρίζει «ο τρίτος στόχος είναι ένα εναλλακτικό χρηματοδοτικό σύστημα που θα συνυπάρχει με τις συστημικές τράπεζες και θα έχει ως κύρια αποστολή την ανάδειξη νέων μορφών τραπεζικής και εξωτραπεζικής χρηματοδότησης, τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την εισαγωγή και διάδοση των μικροπιστώσεων, την ανάπτυξη γενικότερα ανταλλακτικών ιδεών, κριτηρίων και μορφών χρηματοδότησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα