ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ: Έξυπνη η ιδέα για “μυστικούς εφοριακούς” – Επιτυχής η λοταρία αποδείξεων στην Πορτογαλία

Θετικά σχόλια έρχονται από το εξωτερικό όσον αφορά στις πρωτότυπες προτάσεις της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως υποδεικνύουν τα δημοσιεύματα των Financial Times και της Wall Street Journal.

Την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για πάταξη της φοροδιαφυγής με «μυστικούς εφοριακούς» υπερασπίστηκε ο καθηγητής του London School of Economics, Φραντσέσκο

Κασέλι.

Σε άρθρο του στους Financial Times, ο καθηγητής επιτίθενται στους επικριτές αυτής της «πάρα πολύ καλής ιδέας», όπως λέει, του οποίους μάλιστα χαρακτηρίζει «στενόμυαλους ευρωπαίους γραφειοκράτες».

«Το τραγικό είναι ότι η Ελλάδα είναι στο έλεος μιας στενόμυαλης, χωρίς φαντασία και αλαζονικής ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας που αγνοεί την ιστορία και τον πολιτισμό των χωρών και επιπλέον είναι ανίκανη να αναγνωρίσει τις δημιουργικές, πολλά υποσχόμενες και καινοτόμες ιδέες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται», αναφέρει ο Φ. Κασέλι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι ο πυρήνας των προσπαθειών που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να ανοικοδομήσει την εθνική οικονομία.

«Καθένας που έχει την παραμικρή εμπειρία από χώρες στις οποίες παραβιάζεται η φορολογική νομοθεσία, γνωρίζει ότι δεν φτάνουν οι αυστηρές ποινές και τα πρόστιμα, αν προηγουμένως δεν αλλάξει η βαθιά ριζωμένη κουλτούρα της σιωπηρής συναίνεσης απέναντι σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες».

Κάνει, μάλιστα, λόγο για μια «έξυπνη ιδέα» που θα δώσει το κίνητρο στους μέχρι πρότινος παθητικούς αποδέκτες της κατάστασης να γίνουν εφοριακοί.

WSJ: Επιτυχημένο το μέτρο της «λοταρίας των αποδείξεων» στην Πορτογαλία

Θετικό για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι και το δημοσίευμα της αμερικανικής WSJ, η οποία επισημαίνει ότι «η Ελλάδα δέχθηκε κοροϊδευτικά σχόλια επειδή πρότεινε ασυνήθιστα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως η πρόσληψη φοιτητών και τουριστών ως μυστικών ελεγκτών και η διοργάνωση λαχειοφόρου αγοράς που θα συνδέεται με τις αποδείξεις».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «παρόμοια κλήρωση γίνεται στην Πορτογαλία, μια χώρα με αντίστοιχα προβλήματα παραοικονομίας και με αντίστοιχη οικονομική κρίση, με μεγάλη επιτυχία».

«Τα έσοδα από τον ΦΠΑ από τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου, που ξεκίνησε το πρόγραμμα, αυξήθηκαν πάνω από 4%, τη στιγμή που η κατανάλωση αυξήθηκε μόνο κατά 2%. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να αυξήσει τα έσοδά της, έλαβε δεκάδες μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως εκπτώσεις φόρου στους πολίτες που συλλέγουν αποδείξεις», σημειώνει η εφημερίδα.

«Στη συγκεκριμένη κλήρωση τα αυτοκίνητα που κληρώνονται είναι μάρκας Audi, γιατί η γερμανική εταιρεία έκανε την καλύτερη προσφορά στην πορτογαλική κυβέρνηση», συμπληρώνει η εφημερίδα, κλείνοντας με το ερώτημα «αν η κυβέρνηση στην Αθήνα θα λάβει αντίστοιχη προσφορά, δεδομένων των διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα