Deutsche Bank: Ζημιογόνες οι ελληνικές τράπεζες το δ’ τρίμηνο – Σημαντικές προοπτικές ανόδου

Παρά τη σφυρηλάτηση των ελληνικών τραπεζών από τις συνεχείς εκροές των καταθέσεων στο εξωτερικό, τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα παρουσιάζουν σημαντικό περιθώριο ανόδου, αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η Deutsche Bank.

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, στα

αποτελέσματα του δ’ τριμήνου 2014 οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν βελτίωση των περιθωρίων αλλά και αυξημένο κόστος ρίσκου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, τα έσοδα από βασικές δραστηριότητες θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι συνεχιζόμενες μειώσεις στα κόστη θα δώσουν τη δυνατότητα στα προ-προβλέψεων κέρδη να παραμείνουν σταθερά.

Εκτιμά επίσης πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται και η αβεβαιότητα θα ενταθεί περαιτέρω.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα δ’ τριμήνου, η Deutsche Bank προβλέπει για τη Eurobank που ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματά της, ότι θα εμφανίσει καθαρές ζημιές 328 εκατ. ευρώ, με μείωση 2% στις καταθέσεις σε τριμηνιαία βάση και μικρή αύξηση των δανείων.

Τα προ-προβλέψεων κέρδη ενδέχεται να είναι μειωμένα κατά 2% σε τριμηνιαία βάση. Το κόστος ρίσκου θα παραμείνει υψηλό (περίπου 4,6% των μικτών δανείων), αντανακλώντας τον συνεχιζόμενο σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Alpha Bank, η οποία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις 19 Μαρτίου, αναμένεται να παρουσιάσει καθαρές ζημιές 282 εκατ. ευρώ, με καθαρή εκροή καταθέσεων και μικρή άνοδο στα δάνεια και τα assets. Αναμένεται πως τα περιθώρια θα παραμείνουν σταθερά, αλλά το κόστος ρίσκου θα είναι υψηλότερο.

Η πολιτική αβεβαιότητα έχει επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομίας και έχει δυσκολέψει την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων, επισημαίνει η Deutsche Bank.

Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει καθαρές ζημιές 618 εκατ. ευρώ. τα εποχικά υψηλότερα κόστη στην Τουρκία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τριμηνιαία μείωση των λειτουργικών κερδών.

Παράλληλα, η Deutsche Bank προβλέπει υψηλά κόστη ρίσκου, αντανακλώντας μια καθυστερημένη ενσωμάτωση ορισμένων εκ των ευρημάτων του AQR. Αν και οι τάσεις στους ισολογισμούς στην Ελλάδα θα παραμείνουν παρόμοιες με αυτές των άλλων τραπεζών, προβλέπεται σταθερή ανάπτυξη στην Τουρκία.

Αν και υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες γύρω από τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, η Deutsche Bank βλέπει σημαντικό περιθώριο ανόδου για τις τράπεζες. Και για τις τρεις τράπεζες, δίνει σύσταση “Buy”, με την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 0,32 ευρώ ανά μετοχή, για την Εθνική στα 1,19 ευρώ και για την Eurobank στα 0,11 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα