Χάος με το διάταγμα Τραμπ για τους μετανάστες – Μία δικαστίνα απέναντι στον Πρόεδρο

Κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες εξέδωσε ομοσπονδιακή δικαστής του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Η δικαστίνα Αν Ντόνελι, πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, έλαβε την απόφαση σε συνεδρίαση σχετικά με το διάταγμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με

το οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα σε πολίτες επτά κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών χωρών και ανεστάλη το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι «δεν συμφωνεί» με την επιβολή περιορισμες Σών στη μετανάστευση και την αναστολή του προγράμματος υποδοχής προσφύγων που προώθησε με διάταγμα ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση αλλά και από το εσωτερικό του κόμματός της διότι δεν καταδίκασε τις κινήσεις του αυτές στις χθεσινές της δηλώσεις στην Άγκυρα. “Μελετάμε αυτό το διάταγμα για να εξακριβώσουμε τι σημαίνει και ποιες είναι οι νομικές συνέπειές του, και ειδικότερα ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου».

Επιπρόσθετοι έλεγχοι για τους κατόχους πράσινης κάρτας

Σε επανέλεγχο θα υποβάλλονται οι κάτοχοι πράσινης κάρτας, εγγράφου που τους καθιστά νόμιμους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πριν τους επιτραπεί να επιστρέψουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Λευκός Οίκος.

Στέλεχος της αμερικανικής προεδρίας αποσαφήνισε πως οι κάτοχοι πράσινης κάρτας που βρίσκονται εκτός ΗΠΑ και θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο και να υποβληθούν σε επιπρόσθετο έλεγχο.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Η απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η οποία επιβλήθηκε σε κατόχους διαβατηρίων επτά κρατών, ισχύει και για τα πληρώματα των αεροπορικών εταιρειών.

Σε ενημέρωση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) η οποία περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, επισημαίνεται ότι το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχθές Παρασκευή αιφνιδίασε τις εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών.

Στο μήνυμα αναφέρεται ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων των ΗΠΑ ενημέρωσε την IATA για τους νέους κανόνες το απόγευμα του Σαββάτου και διευκρινίζεται πως όλα τα μέλη πληρωμάτων που έχουν διαβατήρια χωρών όπως το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πιλότων και αεροσυνοδών, απαγορεύεται να εισέλθουν στην αμερικανική επικράτεια.

Ο Φ.ΟΛΑΝΤ

Προϋπόθεση για την προάσπιση της Δημοκρατίας είναι ο σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής των προσφύγων, ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας το Σάββατο, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, ο πρόεδρος της Γαλλίας «προειδοποίησε τον κ. Τραμπ για τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες του προστατευτισμού» και τόνισε ότι «απέναντι σε έναν κόσμο ασταθή και αβέβαιο, η απομόνωση και η αναδίπλωση είναι μία απάντηση χωρίς διέξοδο».

ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εντολή να σταματήσει η υποδοχή ταξιδιωτών από επτά χώρες που είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμανικές. Συγκεκριμένα, απαγόρεψε την είσοδο σε πολίτες από το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, το Σουδάν, τη Λιβύη, τη Σομαλία και την Υεμένη για 90 ημέρες, ενώ ανέστειλε για 120 ημέρες το προσφυγικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Ταξιδιώτες ακύρωσαν τα σχέδιά τους ή κρατήθηκαν σε σημεία ελέγχου, πανεπιστήμια κάλεσαν τους φοιτητές που πιθανόν να τους επηρέαζε η απόφαση να μην φύγουν από τη χώρα, ενώ κολοσσοί της τεχνολογίας ανακάλεσαν τους υπαλλήλους τους από το εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα