ΜΑΝΩΛΑΔΑ: Συνελήφθησαν οι τρεις επιστάτες – Δεν θα απελαθούν τα θύματα της επίθεσης [VIDEO]

[UPD] Συνελήφθησαν στην Αμαλιάδα οι τρεις φερόμενοι ως δράστες του αιματηρού περιστατικού στη Νέα Μανωλάδα. Πρόκειται για τους επιστάτες της καλλιέργειας φράουλας, ηλικίας 21, 27 και 39 ετών, που κατηγορούνται για την επίθεση με πυροβολισμούς κατά των αλλοδαπών εργατών.

Υπενθυμίζεται πως έχει συλληφθεί και ο 57χρονος εργοδότης των αλλοδαπών, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν συλλάβει και δύο ακόμη άτομα, 38 ετών, με την κατηγορία της υπόθαλψης

εγκληματία, καθώς παρείχαν κατάλυμα στους τρεις επιστάτες.

Δένδιας: Δεν θα απελαθούν

Διαβεβαιώσεις ότι τα θύματα της επίθεσης στη Μανωλάδα δεν πρόκειται να κρατηθούν ή να απελαθούν παρείχε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος από νωρίς σήμερα το πρωί βρίσκεται στην Ηλεία προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της αιματηρής επίθεσης κατά αλλοδαπών μεταναστών στη Μανωλάδα.

Σε δηλώσεις του μετά από ενημέρωση που είχε σχετικά με την πορεία των ερευνών για την υπόθεση, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι έχει την ευχέρεια να δώσει στα θύματα το καθεστώς που θα τα προστατεύσει από την απέλαση.

Στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας καταφθάνει νωρίς σήμερα το πρωί κλιμάκιο βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα το BankWars.gr μετέδιδε:

Σε δυο συλλήψεις ημεδαπών για τα επεισόδια στη Μανωλάδα Ηλείας προχώρησαν οι αρχές. Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης των καλλιεργειών και ακόμη ένα άτομο και αναζητούνται άλλα δυο.

Στη σύλληψη ενός 38χρονου Έλληνα, ο οποίος φέρεται να υπέθαλψε δύο εκ των δραστών του αιματηρού περιστατικού στη Μανωλάδα προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές.

Ο 38χρονος συνελήφθη το πρωί σε χωριό της περιοχής Πηνείας Ηλείας, καθώς, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα χθες το βράδυ και για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών παρείχε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις Έλληνες που αναζητούνται για την υπόθεση.

Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται οι τραυματίες που δέχθηκαν πυρά.

Το χρονικό

Εικοσιεννέα μετανάστες από το Μπαγκλαντές τους βρήκαν τα σκάγια οπλοφόρου σε επεισόδια που προκλήθηκαν όταν πήγαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα από γαιοκτήμονα της Μανωλάδας που όπως κατήγγειλαν τους έχει απλήρωτους 6 μήνες!

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν της έξι το απόγευμα της Τετάρτης όταν 200 περίπου εργάτες από το Μπαγκλαντές πήγαν να διαμαρτυτηθούν στον ιδιοκτήτη-φραουλοπαραγωγό και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τρεις υπαλλήλους του, ο ένας εκ των οποίων όμως έβγαλε κυνηγετικό όπλο και πυροβόλησε κατά του πλήθους με αποτέλεσμα είκοσι απ’ αυτούς να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Κεδίκογλου: Υποδειγματική αντιμετώπιση της επίθεσης στη Μανωλάδα

Για την άμεση και υποδειγματική αντιμετώπιση της «πρωτοφανούς και επονείδιστης ενέργειας» κατά μεταναστών στη Μανωλάδα δεσμεύθηκε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι «η απάνθρωπη επίθεση ενόπλων και οι τραυματισμοί διαμαρτυρόμενων καλλιεργητών στη Μανωλάδα, καταδικάζονται με τον πλέον απόλυτο τρόπο από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

«Η πρωτοφανής και επονείδιστη αυτή ενέργεια είναι ξένη προς τα ήθη των Ελλήνων και η αντιμετώπισή της από τις αρμόδιες αρχές θα είναι άμεση και υποδειγματική», συνεχίζει ο κ. Κεδίκογλου.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Σωρεία αντιδράσεων για τα πρωτοφανή γεγονότα στη Μανωλάδα.

«Οι πυροβολισμοί που δέχθηκαν εργαζόμενοι μετανάστες στη Μανωλάδα, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, είναι μια εγκληματική, ρατσιστική πράξη» σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας μάλιστα ότι «Είναι η πολλοστή φορά που παρόμοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μανωλάδας εις βάρος μεταναστών εργαζομένων, που εκτός από την ακραία εκμετάλλευση, υφίστανται και τη βία».

Εγκληματική χαρακτηρίζει την επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα και η ΔΗΜΑΡζητώντας από τη Δικαιοσύνη να επιληφθεί «άμεσα και χωρίς καθυστέρηση». Αποτελεί ύβρι για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του αυτό που συνέβη. Η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Δημόσιας Τάξης για την επίθεση κατά των αλλοδαπών εργατών στη Μανωλάδα, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Κάνοντας λόγο για δολοφονική επίθεση ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος υπογραμμίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που ανάλογα γεγονότα συμβαίνουν στη συγκεκριμένη περιοχή και επαναλαμβάνει τη θέση του Κόμματος ότι κυβέρνηση και τοπικές αρχές «έχουν βαρύτατες ευθύνες γιατί γνωρίζουν και στηρίζουν το σύγχρονο δουλεμπόριο, καθώς και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και ζωής των μεταναστών εργατών», ενώ «εκθειάζουν δημόσια και ανά τακτά διαστήματα το συγκεκριμένο τρόπο καπιταλιστικής-αγροτικής ανάπτυξης (καλλιέργεια φράουλας) σαν πρότυπο κερδοφορίας».

Τον αποτροπιασμό τους για το αιματηρό επεισόδιο στη Μανωλάδα Ηλείας με θύματα αλλοδαπούς εργάτες εκφράζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια», δήλωσε η βουλευτής του κόμματος, Σταυρούλα Ξουλίδου, τονίζοντας ότι «οι πρακτικές βίας και εξαθλίωσης εναντίον αλλοδαπών εργατών που παραπέμπουν σε εποχές και συνθήκες δουλεμπορίου, μακριά από κάθε έννοια ανθρωπισμού, δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη Ελλάδα».

«Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτος και δεν μπορεί να καταστρατηγείται από καμία εργοδοτική αυθαιρεσία», πρόσθεσε η κ. Ξουλίδου.

Στην επίθεση σε μετανάστες στη Μανωλάδα Ηλείας αναφέρθηκε μέσω του λογαριασμού στο Τwitter και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο για απανθρωπιά, κυνισμό, ρατσισμό.

«Μανωλάδα 2013: Ζήτησαν να πληρωθούν για τη δουλειά τους και τους ‘πλήρωσαν’’ με πυροβολισμούς. Απανθρωπιά, κυνισμός, ρατσισμός αντίδραση τώρα:!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

«Απίστευτη υποκρισία της κοινωνίας από τη μια να ψηφίζουν Χρυσή Αυγή και από την άλλη να έχουν δουλοπάροικους τους μετανάστες στα χωράφια τους» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τα γεγονότα στη Μανωλάδα.

Τα γεγονότα στη Μανωλάδα καταδίκασε στο πλαίσιο ομιλίας του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης.

«Καταδικάζω κάθε μορφή βίας. Θεωρώ ότι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι που καταφεύγουν σε αυτή τη μορφή βίας για να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα, είναι καταδικαστέο και φυσικά οι αρμόδιοι υπουργοί επιλαμβάνονται του θέματος», είπε ο κ.Τσαυτάρης, προσθέτοντας πως «ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δρώντας προληπτικά, μεριμνούμε πώς αυτό μπορεί να περιοριστεί».

«Επιδιώκουμε», είπε μεταξύ άλλων, «να επεκτείνουμε τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας από το Κοινωνικό Tαμείο και στον αγροτικό τομέα, ώστε κάποιος άνεργος που απασχολείται σε προγράμματα ανεργίας να μπορεί να απασχοληθεί και σε αγροτικές εργασίες με την προοπτική να επιλέξει να παραμείνει στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή να παραμείνει στην παραγωγική διαδικασία ενισχύοντας έμμεσα το ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία.

Αυτό θα περιορίσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα εξαλείψει την ανάγκη των λεγόμενων «εποχικών εργατών», όπου για ένα μικρό χρονικό διάστημα, απαιτούνται πάρα πολλά εργατικά χέρια».

ΓΣΕΕ: Κορυφή του παγόβουνου η Μανωλάδα

Την άμεση απόδοση ευθυνών για την «εγκληματική ενέργεια στη Μανωλάδα Ηλείας» ζητεί η ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι το χθεσινό επεισόδιο που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό των αλλοδαπών εργατών αποτελεί μόνο «την κορυφή του παγόβουνου».

Η ανακοίνωση του ΣΕΒ:

“Με αφορμή το θλιβερό και απαράδεκτο περιστατικό στη Μανωλάδα, ο ΣΕΒ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το φαινόμενο της βάρβαρης εκμετάλλευσης ανθρώπων, που υπόκεινται σε ένα καθεστώς μαύρης εργασίας, το οποίο ισοδυναμεί με δουλεία.

Η πολιτεία, με σύμμαχο την κοινή γνώμη, οφείλει να κινηθεί αποφασιστικά –να τιμωρήσει και να πατάξει παρόμοια φαινόμενα. Δεν υπάρχει μέλλον για την ελληνική οικονομία εάν επιτρέψει πρακτικές που τσαλακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την εργασιακή ηθική. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα της Ευρώπης αν η κοινωνία μας φτάσει να ανέχεται παρόμοια φαινόμενα, που μας εκθέτουν και μας στιγματίζουν όλους”.

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση

Την είδηση φιλοξενεί στη διαδικτυακή του τοποθεσία το βρετανικό δίκτυο BBC, το οποίο παρατηρεί ότι «οι συμπλοκές σημειώθηκαν σε μία περιοχή που έχει πληγεί από πυρκαγιές». Όπως αναφέρει, επίσης, πρόσφατα απασχόλησαν την κοινή γνώμη οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα θερμοκήπια της φράουλας.

Εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, την είδηση σχολιάζουν, επίσης, το Euobserver και το The Muslims News στη Βρετανία. Σχετική αναφορά κάνει και το ρωσικό δίκτυο The voice of Russia.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το τραγικό περιστατικό φιλοξενείται στον ιστότοπο της International Herald Tribune και στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Η είδηση έχει φτάσει, επίσης, στην Αυστραλία, με δημοσίευμα στον ιστότοπο της The Sydney Morning Herald.

Επίσης, το περιστατικό στη Μανωλάδα σχολιάζεται στο αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, καθώς και στο ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο New Delhi Television (NDTV).

“Ιντερνετικό” μποϊκοτάζ

Ματωμένες αφίσες κάνουν το γύρο του κόσμου μεσω internet καλώντας σε διεθνές μποϊκοτάζ στις φράουλες Μανωλάδας μετά το χθεσινό αίσχος. Δειτε τις αφίσες:

Keywords
ανεξαρτητοι ελληνες, χρυση αυγη, the voice, fox news, al jazeera, νέα, συριζα, συλληψεις, δημαρ, ΚΚΕ, συγκεκριμένο, ελλαδα, νεα δημοκρατια, βουλη, υπουργοι, ΓΣΕΕ, σεβ, bbc, news, voice, russia, fox, sydney, δειτε, σταση εργασιας, μεταναστευση στην αυστραλια, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, πυρκαγιες, κοινωνια, ηλεια, αυγη, αυστραλια, αφισες, γνωμη, δουλεια, ηθικη, οικονομια, πλαισιο, ρατσισμος, σεβ, φραουλες, bbc, news, russia, κυνισμος, αμαλιαδα, ανθρωπινα δικαιωματα, αξιοπρεπεια, ατομο, αφορμη, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γεωργια, διαστημα, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, δικτυο, δυναμικο, ηθη, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, εμμεσα, ενεργεια, ενημερωση, εννοια, εξι, εποχες, ερευνα, αισχος, ετων, ζωης, εικοσι, ηνωμενες πολιτειες, υποθεση, θερμοκηπια, κυβερνηση, λογο, μακρια, μιλτιαδης, μικρο, μορφη, πολιτεια, προγραμματα, πρωι, σεβασμος, συγκεκριμένο, συλληψη, συγχρονο, φυσικα, φορα, χρυση, al jazeera, δημητρης, δικαιωματα, ευχερεια, επεισοδια, fox, fox news, χωρα, υπουργειο, νοσοκομειο, sydney, voice
Τυχαία Θέματα