Ο Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής Manager of theYear 2012 – Ποιός είναι – Η εκδήλωση της ΕΕΔΕ

Ο Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Novartis Hellas και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ανακηρύχθηκε από την ΕΕΔΕ Manager of the Year 2012,σε επίσημη Τελετή που πραγματοποιήθηκε στo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μιλώντας στους παρισταμένους, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ

κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, αναφέρθηκε στις πέντε βασικές προκλήσεις πάνω στις οποίες θα πρέπει να κτισθεί το παρόν και το μεσοπρόθεσμο μέλλον των επιχειρήσεων, που είναι: Το Ανθρώπινο Κεφάλαιο, Η Επιχειρηματική Αριστεία, η Καινοτομία, Οι Σχέσεις με τους Πελάτες, και η Αντιμετώπιση της Πολιτικής και Οικονομικής αστάθειας με την Εμπιστοσύνη σαν βάση σε όλα τα ανωτέρω. Πράγματι πιστεύουμε, συνέχισε ο κ. Λαμπρινόπουλος, ότι το Ανθρώπινο Κεφάλαιο είναι αυτό που κάνει την διαφορά; Και αρκεί να το πιστεύουμε ή μήπως πρέπει καθημερινά με τις επιλογές μας να το αναδεικνύουμε; Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων, συνέχισε, δεν φοβήθηκε ποτέ να μπεί στην διαδικασία ανάδειξης των αρίστων ανθρώπων και των αρίστων πρακτικών, και το έκανε πολύ συνειδητά γιατί πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να μαθαίνουμε από τους καλύτερους, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Στην τελετή απονομής του βραβείου στον κ. Κωνσταντίνο Φρουζή, απεύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστής Χατζηδάκης. Την 11η απονομή του καταξιωμένου πλέον στην ελληνική αγορά Βραβείου παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 επιχειρηματίες και στελέχη.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο κ. Φρουζής είπε: Η σημερινή διάκριση επιβραβεύει μια προσπάθεια μου πολλών ετών με επιμονή για συνεχή βελτίωση. Μια πορεία 26 ετών σε πέντε βιομηχανίες (πετρέλαια, καταναλωτικά, λιανεμπόριο, τηλεπικοινωνίες και φαρμακοβιομηχανία). Ήταν μακρά κι όχι εύκολη πορεία όπου έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στην ομαδική δουλειά, στο να πλαισιώνομαι από εξαίρετους συνεργάτες, στο καλό συνεργατικό κλίμα και στην πίεση για αποτελέσματα.

Μαζί με μένα σήμερα επιβραβεύεται και η Novartis, η εταιρεία μου αλλά και ολόκληρη η φαρμακοβιομηχανία, το σπίτι μου. Θέλω να ξέρετε (γιατί μπορεί να ‘ναι σχετικά άγνωστο, επειδή σαν βιομηχανία είμαστε αρκετά εσωστρεφείς) ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν εξαιρετικούς managers-μεθοδικούς, με στρατηγική σκέψη, με επικέντρωση στα αποτελέσματα.

Όλοι όμως εμείς που ζούμε σ’ αυτήν την χώρα, συνέχισε ο κ. Φρουζής, μια χώρα χωρίς ευδιάκριτο όραμα (χωρίς stratplan όπως θα λέγαμε στις επιχειρήσεις) χρειάζεται όσο ποτέ να δουλέψουμε ενωμένοι με πίστη ώστε να αντιστρέψουμε την υφεσιακή πορεία σε σταθερότητα και μετά σε ανάπτυξη. Όλοι εμείς που κατέχουμε θέσεις ευθύνης και αποφάσεων έχουμε τεράστια ευθύνη για την Ελλάδα που θα διαμορφώσουμε και που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, μια χώρα όπου η κοινωνική αλληλεγγύη θα ‘ναι πρωτεύουσας σημασίας.

Ο κ. Φρουζής πρότεινε ακόμα κάθε Υπουργείο να ‘χει κι έναν Υφυπουργό Ανάπτυξης και απλοποίησης διαδικασιών, ανεξάρτητα με το αντικείμενο του Υπουργείου του (π.χ στο Υγείας είναι άκρως απαραίτητο), και είναι αναγκαίο αυτό αν θέλουμε η κυβέρνηση και η χώρα να βγουν από το τέλμα των διαδικασιών και του αντι-αναπτυξιακού spiral.

Το Βραβείο Manager of the Year απονέμεται σε Πρόεδρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο ή Γενικό Διευθυντή Εταιρείας ή Οργανισμού, που έχει την έδρα του και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου, ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα.

Μεγάλος χορηγός της Τελετής Απονομής είναι η Coca Cola Τρία Έψιλον και χορηγοί οι εταιρίες: Edenred, Interamerican και SCA. Χορηγός ταχυμεταφορών είναι η TNT και υποστηρικτές οι εταιρίες Οινοποιητική Μπουτάρη και Kandarakis.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής

Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Novartis Hellas (από το 2007) καθώς και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Από το 1985 κατείχε σημαντικές διοικητικές θέσεις σε τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς, όπως Τηλεπικοινωνίες, Λιανικό Εμπόριο, Καταναλωτικά Προϊόντα και Πετρέλαια:

Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εμπορικών Θεμάτων στον ΟΤΕ (4 χρόνια)Εμπορικός Διευθυντής της Panafon / Vodafon Α.Ε. και της Business Exchanges (8 χρόνια)Διευθυντής Εμπορικής Πολιτικής, Ανάπτυξης και Τεχνικών Υπηρεσιών στον Όμιλο Promodes / Carrefour (5 χρόνια)Γενικός Εμπορικός Διευθυντής στη L’Oreal (8 χρόνια), στην Ελλάδα και ΓαλλίαΟικονομικός Μηχανικός στην ELF / TOTAL (1 χρόνος), στη Γαλλία

Είναι Χημικός Μηχανικός και Χημικός καθώς και κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στη Μηχανική και το Management.

Έχει δύοπαιδιά, τον Μιχαήλ 20 ετών (3ο έτος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο/Τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών) και τον Δημήτρη 17 ετών (απόφοιτο Λυκείου).

Keywords
Τυχαία Θέματα