Ζάκυνθος…ταξίδι στο φιόρε του Λεβάντε

Η πανέμορφη Ζάκυνθος, γνωστή και διεθνώς με το όνομα Ζάντε ή Φιόρε του Λεβάντε κατά τους Βενετσιάνους που σημαίνει Άνθος της Ανατολής είναι ένα από τα νησιά των Επτανήσων. Είναι το ενδέκατο σε έκταση ελληνικό νησί και το τρίτο σε έκταση των Ιονίων νήσων μετά την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά. Το νησί της καντάδας και της οπερέτας, η πατρίδα του

εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου καθώς και το καταφύγιο της χελώνας caretta – caretta, είναι η ειδυλλιακή Ζάκυνθος. Με την σμαραγδένια θάλασσά της και τις πανέμορφες παραλίες της, τα πευκοπλημμυρισμένα βουνά της, τους φιλόξενους και καλόκαρδους κάτοικοί της, τα ωραία της κτίρια, το βενετσιάνικο κάστρο της, και τα γραφικά χωριά της την κάνουν να μαγεύει και να μένει αξέχαστη στη μνήμη του επισκέπτη.

Εκτός από τις πανέμορφες παραλίες της υπάρχουν και πολλά αξιοθέατα στο νησί που αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και χτίστηκε το 1708, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Διονύσιο που γεννήθηκε στο νησί το 1546 και αφιέρωσε τη ζωή του σε φιλανθρωπίες και αποτελεί προστάτη του νησιού. Η αρχιτεκτονική του ναού είναι βυζαντινή χωρίς τρούλο και μπορείτε να θαυμάσετε μοναδικές εικόνες και τοιχογραφίες.

Το Βενετικό κάστρο βρίσκεται στο λόφο του Μπόχαλη, πίσω από την πόλη της Ζακύνθου. Σήμερα θα δείτε μόνο κάποια ερείπια αφού το κάστρο καταστράφηκε από τους διαδοχικούς σεισμούς που έπληξαν το νησί. Στην περιοχή αυτή ήταν χτισμένη η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού και ένας ακόμη λόγος που αξίζει να το επισκεφθείτε είναι και για να απολαύσετε την πανοραμική θέα.

Η πλατεία Σολωμού στο κέντρο της πόλης με το άγαλμα του ποιητή περιτριγυρίζεται από πολύ ενδιαφέροντα κτίρια όπως το Βυζαντινό μουσείο της Ζακύνθου, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο μόλο και το πολιτιστικό κέντρο της Ζακύνθου. Το Βυζαντινό μουσείο είναι χωρισμένο σε τρία επίπεδα και μπορείτε να δείτε διαφορετικές εκθέσεις με βυζαντινές εικόνες, γλυπτά, αγάλματα, τοιχογραφίες και πίνακες από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες από τη βυζαντινή εποχή μέχρι τον 19ο αιώνα. Το Πολιτιστικό κέντρο της Ζακύνθου όπως και η Δημόσια Βιβλιοθήκη, μία από τις καλύτερες στην Ελλάδα με μία συλλογή που αποτελείται με πάνω από 50.000 βιβλία, μία έκθεση τέχνης, μικρές κούκλες με τοπικές ενδυμασίες, σημαντικές φωτογραφίες και το ιστορικό αρχείο της Ζακύνθου με έγγραφα. Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι το μοναδικό Βενετικό κτίριο που υπάρχει ακόμα, χτίστηκε το 1561 και είναι το παλαιότερο κτίριο στην πλατεία.

Η πλατεία Αγίου Μάρκου με μία βενετσιάνικη αίγλη, αποτελεί επίκεντρο της κοινωνικής ζωής του νησιού. Αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο Διονύσιου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθιών στην πλατεία αυτή. Εκτός από τα χειρόγραφα του εθνικού μας ποιητή και την πρώτη έκδοση του «Ύμνου εις την Ελευθερία», εκτίθενται έργα τέχνης του 17ου αιώνα, οι παρτιτούρες και τα λιμπρέτα του μεγάλου συνθέτη της όπερας Παύλου Καρρέρ αλλά και ιδιόχειρες σημειώσεις και έργα των θεατρικών συγγραφέων Αντωνίου Μάτεση, Διονυσίου Ρώμα και Γρηγόριου Ξενόπουλου.

Η Ζάκυνθος διαθέτει και πολύ εντυπωσιακές παραλίες. Αναλυτικά στη χερσόνησο του Βασιλικού ξεχωρίζουν η παραλία στο Αργάσι, τα Καμίνια, τα Σεκάνια και η Δάφνη, με αμμουδιές περιτριγυρισμένες από κέδρους, το Πόρτο Ζόρο, το Ιόνιο ή Μπανάνα, ο Άγιος Νικόλαος, η πιο απομακρυσμένη και αξιόλογη παραλία της περιοχής, η παραλία Πόρτο Ρώμα και η αμμουδιά του Γέρακα, απάνεμη με αβαθή και γαλάζια νερά. Στον κόλπο του Λαγανά απλώνεται η αχανής παραλία του Λαγανά μία από τις πολυσύχναστες του νησιού, ενώ στον όρμο υπάρχουν και τρία ακατοίκητα νησιά με ερημικές παραλίες, η βραχονησίδα Πελούζο, ο Άγιος Σώστης όπου η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια από το γεφυράκι που χτίστηκε εκεί, και το Μαραθονήσι που προσεγγίζεται με καραβάκι. Στην ανατολική πλευρά βρίσκονται οι παραλίες Τσιβιλί, η Αμπούλα, η Παχιά Άμμος, η Δροσιά, η Ψαρού με τα ρηχά νερά, το Αμμούδι, η παραλία του Αλικανά, οι Αλυκές, τα Ξίγκια, ο Μακρύς Γιαλός και το Σκινάρι. Στη δυτική πλευρά συναντά κανείς την ερημική παραλία Ρόξα, τον όρμο του Στενίτη και τον όρμο του Πόρτο – Βρώμη, από όπου τα καραβάκια ξεκινούν εξορμήσεις για το Ναυάγιο.

Η πασίγνωστη παραλία Ναυάγιο, πήρε το όνομά της από το ναυάγιο ενός από εμπορικού πλοίου με το όνομα Παναγιώτης που λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής βρέθηκε εκτός πορείας και σύντομα έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου το 1982. Τα συντρίμμια εκείνου του πλοίου σε συνδυασμό με τα πανύψηλα βράχια και την υπέροχη αμμουδιά της περιοχής έχουν κάνει το Ναυάγιο, το νούμερο ένα αξιοθέατο για όποιον επισκέπτεται το νησί της Ζακύνθου. Αν δεν θέλετε να επισκεφθείτε την παραλία για μπάνιο με τα καΐκια, μπορείτε να πάτε από τον δρόμο στο λόφο πάνω από την παραλία και να θαυμάσετε το θέαμα από ψηλά. Κοντά στο Ναυάγιο υπάρχουν και οι πανέμορφες Μπλε Σπηλιές ιδανικές για καταδύσεις.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

ΤouristikaPaketa.gr Fan Page: http://www.facebook.com/touristikapaketa.gr
SmartBookings.gr Fan Page: http://www.facebook.com/smartbookings
Twitter: http://www.twitter.com/paketaekdromon

Keywords
Τυχαία Θέματα