ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ από τον Νίκο Μουρατίδη: Γεννήθηκε η κορυφαία ηθοποιός Cate Blanchett [εικόνες]

Σαν σήμερα 14 Μαίου, το 1969 γεννήθηκε η κορυφαία ηθοποιός της εποχής μας, η Cate Blanchett.

Βραβευμένη με Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα, γεννήθηκε στην Αυστραλία από Αυστραλέζα μητέρα και Τεξανό πατέρα, τον οποίο έχασε σε ηλικία των δέκα ετών. Έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και

υποκριτική στο Διεθνές Ινστιτούτο Δραματικής Τέχνης του Σίδνεϊ απ” όπου αποφοίτησε το 1992

Τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας με την τρίτη της ταινία Oscar and Lucinda όπου πρωταγωνιστούσε δίπλα στον Ρέιφ Φάινς. Ο ρόλος όμως που την καθιέρωσε ήταν αυτός της βασίλισσας Ελισάβετ στη βιογραφική ταινία Elizabeth του Σεκάρ Καπούρ.

Συνέχισε με πολλούς διαφορετικούς ρόλους που της έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό χαμαιλέων [μην ξεχνάμε ότι έχει κάνει μέχρι και τον Bob Dylan]. Ανάμεσα σε αυτούς και ο ρόλος της Γκαλάντριελ, βασίλισσας των Ξωτικών στην πολύ επιτυχημένη τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Πίτερ Τζάκσον και αυτός της Κάθριν Χέπμπορν στο Aviator του Μάρτιν Σκορσέζε. Οι τολμηρές της επιλογές και το αναμφισβήτητο ταλέντο της την έχουν καθιερώσει ως μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μικρή σχετικά ηλικία, έχει τιμηθεί με πάνω από εκατόν είκοσι υποψηφιότητες για σημαντικά βραβεία και έχει κερδίσει τα περισσότερα. Θεωρείται συνεχίστρια της παράδοσης του κλασσικού Χόλιγουντ και έχει κερδίσει επαίνους από όλους τους σκηνοθέτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί, ενώ διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους περισσότερους συμπρωταγωνιστές της.

Η Κέιτ κρατά την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επιδεικνύοντας μόνο το ταλέντο της. Είναι παντρεμένη από το 1997 με το θεατρικό συγγραφέα Άντριου Άπτον και έχει αποκτήσει μαζί του τρεις γιους, τον Ντάσιελ Τζον (03/01/2001), τον Ρόμαν Ρόμπερτ(23/4/2004) και τον Ιγκνάτιους Μάρτιν (13/4/2008). Στις αρχές του 2008 ανέλαβε μαζί με το σύζυγό της τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου στο Σίδνεϊ, όπου μετακόμισε όλη η οικογένεια.

Από τον Νίκο Μουρατίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα