Το πήγαινε έλα των βουλευτών το 2013

Οι κάλπες του Ιουνίου του 2012 έδωσαν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, 162 βουλευτικές έδρες.

Στην … διαδρομή βέβαια κάποιοι βουλευτές αποσχίστηκαν με αποτέλεσμα στην αρχή του έτους τα δύο κόμματα να μετρούν 155 βουλευτές και σήμερα η συγκυβέρνηση με την ισχνή πλέον πλειοψηφία των 153 βουλευτών και με κρίσιμα νομοσχέδια που πρέπει να «περάσουν» από την Ολομέλεια, να κινδυνεύει να χάσει την αρχή της δεδηλωμένης.

Το Μέγαρο Μαξίμου μη έχοντας άλλα περιθώρια για

διαγραφές ανταρτών βουλευτών και θέλοντας να κρατήσει την απόλυτη πλειοψηφία των 150 συν 1, βουλευτών, επεξεργάζεται εδώ και καιρό σχέδιο για να κατεβαίνουν «μπετόν» οι βουλευτές του στις ψηφοφορίες και για να αποφύγει τις εκπλήξεις.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα κρίσιμα νομοσχέδια να περάσουν με την έγκριση 149 βουλευτών!

Η προφυλάκιση των τριών ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής δίνει το πλεονέκτημα στη συγκυβέρνηση να νομοθετεί επί των παρόντων ψηφισάντων βουλευτών.

Επιστροφές, διαγραφές.

Το 2013 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «έτος διαγραφών και αποχωρήσεων» εφόσον με το ξεκίνημα του διεγράφησαν δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς, οι οποίοι καταψήφισαν την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.

Σημαδεύτηκε από την αποχώρηση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη από την κυβέρνηση και έκλεισε με τη διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα από την Κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ μετά την απόφαση του να καταψηφίσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στην αρχή του έτους, η ΝΔ μετρούσε 127 βουλευτές και σήμερα 126, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια του έτους «έχασε» τρεις – ακόμα – βουλευτές.

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι ψυχροπολεμικές σχέσεις του Χρήστου Αηδόνη με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οδηγούν σε διαζύγιο, με τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε ο στενός του φίλος, Ανδρέας Λοβέρδος.

Όμως πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης της παραίτησης του Χρ. Αηδόνη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοινώνει την προσχώρηση τεσσάρων διαγραμμένων βουλευτών.

Άντζελα Γκερέκου, Γιάννης Κουτσούκος, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Κασσής επανεντάσσονται στην Κ.Ο.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις είχαν διαγραφεί γιατί ψήφισαν «παρών» στο Πολυνομοσχέδιο, όπως επίσης και ο Γιώργος Κασσαπίδης από την ΝΔ όπου διαγράφηκε.

Η νύχτα της 8ης Δεκεμβρίου του 2012, όπου υπερψηφίστηκε το Πολυνομοσχέδιο ήταν η… «νύχτα του Αγ. Βαρθολομαίου» για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εφόσον «έπεσαν» συνολικά επτά διαγραφές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διέγραψε επίσης τον Κώστα Σκανδαλίδη που απείχε από την ψηφοφορία, τον Μιχάλη Κασσής και τον Θόδωρο Παραστατίδη που καταψήφισαν.
Η απόφαση του Κώστα Μαρκόπουλου να καταψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο τον έθεσε εκτός κομματικής γραμμής και εκτός της Ν.Δ.

Όμως, ύστερα από μια μικρή περιπλάνηση στους ΑΝΕΛ, ο ίδιος επιστρέφει τον περασμένο Ιούλιο στον… φυσικό του χώρο, τη ΝΔ.

Την ίδια περίοδο, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά στο 9ο Συνέδριο της ΝΔ, ο Θεόδωρος Σολδάτος επανεντάσσεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Όμως, κινητικότητα δεν παρατηρήθηκε μόνο στο «στρατόπεδο» της συγκυβέρνησης. Και στην αντιπολίτευση παρατηρήθηκαν διαρροές στελεχών.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο διαγραμμένος ΔΗΜΑΡίτης βουλευτής, Γιάννης Μιχελογιαννάκης εντάσσεται στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «ναι» της «αντάρτισσας» Θεοδώρας Τζάκρη την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, που την έθεσε εκτός ΠΑΣΟΚ, φημολογείται έντονα ότι αποτελεί τα διαπιστευτήρια της για την προσχώρηση της στην παράταξη του Αλέξη Τσίπρα.

Ανωτέρα βία

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως οι απώλειες από τις κοινοβουλευτικές ομάδες δεν οφείλοντας σε κομματικές «απειθαρχίες».

Για λόγους υγείας, ο βουλευτής της ΝΔ, Παύλος Σιούφας, ζητά να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

«Με λύπη μου σας ανακοινώνω την απόφασή μου να παραιτηθώ που οφείλεται στις συστάσεις των γιατρών μου μετά τη σοβαρή επιδείνωση της υγείας μου» έγραψε ο ίδιος στην επιστολή του προς τον Αντώνη Σαμαρά.

Επίσης, ο αιφνίδιος θάνατος του β αντιπροέδρου της Βουλής, Θανάση Νάκου ήταν αυτός που έφερε την Ζέττα Μακρή ξανά στη Βουλή.

Αναμφισβήτητα η Μακρή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως και η πιο τυχερή βουλευτής του 2013 καθώς ο αιφνίδιος θάνατος του Θ. Νάκου της χάρισε την βουλευτική έδρα και η παραίτηση, της Σοφίας Βούλτεψη στον ανασχηματισμό, της χάρισε το υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

The post Το πήγαινε έλα των βουλευτών το 2013 appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα