Ερντογάν: Καμία αμνηστία στους αξιωματούχους που καταδικάστηκαν για συνωμοσία

Η τουρκική κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης γενικής αμνηστίας στους εκατοντάδες αξιωματικούς που καταδικάστηκαν στις δύο πιο πρόσφατες δίκες που διεξήχθησαν για συνωμοσία κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Μειώνεται η πολιτική επιρροή του στρατού με τις δίκες του 2012 και 2013

«Κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει μια γενική αμνηστία. Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο αυτό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ

Αρίντς σε δημοσιογράφους.

Οι δηλώσεις αυτές του Αρίντς γίνονται μετά τη δημοσίευση από τον Τύπο της προσφυγής του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με την οποία ζητείται η επανεξέταση των δύο δικών, οι οποίες σήμαναν τον εγκλεισμό το 2012 και το 2013 στη φυλακή πολλών εκατοντάδων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, με την αιτιολογία ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον τους ήταν χαλκευμένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δίκες αυτές επέτρεψαν στον Ερντογάν να περιορίσει την πολιτική επιρροή του τουρκικού στρατού, ο οποίος θεωρείται ότι πρόσκειται στην αντιπολίτευση και ο οποίος έχει από το 1960 κάνει τρία πραξικοπήματα και έχει αναγκάσει σε παραίτηση μια κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ένα ισλαμικό κόμμα.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας στενός πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού είχε δηλώσει στον Τύπο ότι αυτοί που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν το ξέσπασμα του πολιτικοοικονομικού σκανδάλου, που επικρατεί αυτές τις μέρες στην Τουρκία, είχαν επίσης συνωμοτήσει κατά του στρατού.

Τέλος, ένας βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είχε επίσης αναφερθεί στην πιθανότητα να υπάρξει μια μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει την επανεκδίκαση των υποθέσεων των αξιωματικών που έχουν καταδικαστεί.

The post Ερντογάν: Καμία αμνηστία στους αξιωματούχους που καταδικάστηκαν για συνωμοσία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα