«Τι θα… τραγουδήσω στον Φώτη, αν χάσουμε τον Μάη»

Μία εκ βαθέων εξομολόγηση κάνει ο Γρηγόρης Ψαριανός στη συνέντευξή του στο «Π». Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ εξηγεί γιατί δεν μπήκε στο ευρωψηδοφέλτιο, αποκαλύπτει τι θα τραγουδήσει στον Φώτη Κουβέλη, αν το κόμμα πάρει κάτω από 3% στις εκλογές και μιλά για την επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά.

Δεν αποκλείει την αυτοδιάλυση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ,

δεν αρνείται ότι το Ποτάμι μπορεί να φέρει κάτι νέο στην πολιτική σκηνή και δεν αποκλείει να κατέβει ξανά ως υποψήφιος.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός είναι απολύτως πεπεισμένος ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να μετάσχει εκ νέου στην κυβέρνηση, όπως επίσης ότι πρέπει να ενωθούν όλα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κ.λπ.) σε έναν ενιαίο φορέα. Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι έχει πρόταση για ηγέτη της Κεντροαριστεράς,«αλλά δεν θέλει μάλλον…».

Γιατί δεν είστε, τελικά, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία;

Λόγω του κωλύματος που δεν επιτρέπει στους βουλευτές να θέσουν υποψηφιότητα, αν δεν παραιτηθούν, και θα παρέδιδα την έδρα, αν ίσχυε για όλους τους υποψήφιους. Ομως, είναι παράλογο να διατηρείς το κώλυμα για την Ευρωβουλή και να μην ισχύει για τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους, που η έννοια του ασυμβίβαστου είναι ισχυρότερη.Ομως, κι αν δεν είμαι εγώ υποψήφιος, μικρή σημασία έχει, γιατί υπάρχουν άλλοι, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, η Ντόρα Τσικαρδάνη, ο Γεράσιμος, ο Δημήτρης, ο Θοδωρής, ο Ανταίος, η Τζένη και άλλοι, που μαζί φτιάξαμε τη Δημοκρατική Αριστερά.

Η Κεντροαριστερά είναι πολυδιασπασμένη… Ελιά, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι, Ποτάμι κ.ο.κ. Ποιος ευθύνεται, κατά τη γνώμη σας; Οι προσωπικοί εγωισμοί των αρχηγών; Η έλλειψη πειστικής πρότασης για την έξοδο από την κρίση; Ή κάτι άλλο;

Πρώτα απ’ όλα, να σας πω ότι νομίζω πως όλοι οι χώροι είναι πολυδιασπασμένοι. Δείτε τον χώρο των κομμουνιστών, τον χώρο των εθνικιστών και των ακροδεξιών, τον χώρο των οικολόγων. Ολόγος που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ φαίνονται μπετοναρισμένοι είναι γιατί τους ενώνει, προσωρινά κατά τη γνώμη μου, η συγκολλητική ουσία που λέγεται «ενότητα για την εξουσία».

Πάντως, η Κεντροαριστερά δεν είναι πολυδιασπασμένη, απλώς δεν έχει συγκροτηθεί στη βάση μιας κοινής συμφωνίας, στα θέματα που όλες οι πλευρές της συμφωνούν.Βεβαίως, υπάρχουν και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και μια λογική μικρομάγαζων, ο καθένας το δικό του. Και βρεθήκαμε μπροστά στο παράδοξο που φοβόμουν: να κατεβαίνει το ΠΑΣΟΚ με ολίγον από ΔΗΜΑΡ και η ΔΗΜΑΡ με ολίγον από ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια των «58», του forumκαι άλλες ανάλογες δεν καρποφόρησαν και έτσι στο κενό αυτό εμφανίστηκε το Ποτάμι. Ο,τι δεν έγινε,όμως, δυστυχώς, πριν από τις εκλογές όλοι ελπίζουμε ότι θα γίνει μετά. Εδώ θα είμαστε και θα τα ξαναπούμε.

Το Ποτάμιμπορεί να εκφράσει κάτι νέο; Μήπως ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ έχουν ολοκληρώσει τον ιστορικό τους (κατ’ αναλογία, φυσικά) κύκλο;

Ολα θα τα δούμε στην πορεία. Ολα είναι ανοικτά.

Μπορούν -μετεκλογικά- να συνυπάρξουν τα κόμματα της Κεντροαριστεράς σε έναν κοινό φορέα; Υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποιον ηγέτη;

Είναι απολύτως απαραίτητο να συνυπάρξουν και να συμπορευτούν. Το με ποιον ηγέτη θα το δούμε μετά. Πριν συγκροτηθεί από 13 κομματίδια, όσα ήταν, η Ενωση Κέντρου δεν προϋπήρχε επικεφαλής Γεώργιος Παπανδρέου, προέκυψε, εκλέχθηκε. Πριν συγκροτηθεί η ΕΔΑ, από άλλα τόσα κομματίδια, δεν προϋπήρχε ηγέτης Γιάννης Πασσσαλίδης, ούτε Ηλίας Ηλιού. Και αν ζητάτε τη γνώμη μου περί του ηγέτη αυτής της Κεντροαριστεράς, θα είχα κάποιον να προτείνω, αλλά μάλλον δεν θέλει, αν ήθελε θα το είχε κάνει.

Ποιον εννοείτε, δηλαδή;

Ξέρει αυτός…

Πώς θα διαμορφωθεί, κατά τη γνώμη σας, το πολιτικό σκηνικό την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών;

Δεν θέλω να σας στενοχωρήσω, αλλά η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών είναι πιο σημαντική για την Ευρώπη παρά για την Ελλάδα. Γι’ αυτό για μένα πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει το ποιοι θα εκλεγούν από κάθε ελληνικό ψηφοδέλτιο, παρά οι διαφορές των κομμάτων μεταξύ τους.

Η επόμενη πενταετία στην Ευρωβουλή θα καθορίσει πολλές εξελίξεις στην ίδια την Ενωση και τον χαρακτήρα της, στην Ελλάδα και τις χώρες του Νότου και στα μεγάλα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως η ανεργία των νέων, η φτώχεια, το κοινωνικό κράτος, το ενεργειακό ζήτημα, η μετανάστευση, η κοινωνική συνοχή, ακόμη και θέματα επισιτιστικής επάρκειας και διατροφικής ασφάλειας.

Το σημαντικό σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι να εκλεγούν οι καλύτεροι για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας στην πορεία για μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη. Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη ή καθόλου σαν μερικούς-μερικούς. Και, βεβαίως, να μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει να έχουμε τους καλύτερους περιφερειάρχες και δήμαρχους, ο Καμίνης και ο Μπουτάρης δείχνουν τον δρόμο.

Θα είστε εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ;

Εννοείτε στις εθνικές εκλογές; Ποιος ξέρει τι θα γίνει έως τότε;

Αλλοι σας λένε δεξιό, άλλοι συντηρητικό, άλλοι κεντροαριστερό και, πάντως, αιρετικό. Πώς αυτοπροσδιορίζεστε;

Ούτε οι θρησκόληπτοι μ’ αρέσουν,ούτε οι αιρετικοί, ούτε οι άθεοι και μπορώ να φτιάξω δεκάδες ταμπελίτσες για κάθε άνθρωπο, αλλά δεν μ’ αρέσουν οι ταμπελίτσες. Μπορώ,όμως, να πω γι’ αυτούς που τους αρέσουν ότι δεξιός δεν είμαι,είμαι οπαδός των μεταρρυθμίσεων, όπως και αρκετοί φιλελεύθεροι.Είμαι κλασική περίπτωση αριστερού αναθεωρητή, μην ξεχνάτε ότι πάντα εκεί είμαι 50 χρόνια τώρα, σ’ αυτό που το ΚΚΕ αποκαλούσε αναθεωρητική ομάδα. Επίσης, δεν έχω καμία σχέση με το πολιτικό ή όποιο άλλο lifestyle,όπως κάποιοι ανόητοι νεοαριστεροί νομίζουν.

Τι θα πείτε στον Φώτη Κουβέλη το βράδυ των ευρωεκλογών, αν το αποτέλεσμα είναι θετικό για τη ΔΗΜΑΡ και τι αν είναι απογοητευτικό;

Ο,τι ήθελα να πω στον Φώτη, τα έχω ήδη πει. Και κατ’ ιδίαν και δημοσίως. Τώρα, αν το βράδυ των εκλογών η ΔΗΜΑΡ πάρει 6% και πάνω, θα τον αγκαλιάσω και θα πω μπροστά σε όλους«μπράβο, Φώτη». Και θα ομολογήσω πως έκανα λάθος και ότι εξακολουθεί να μας πιστεύει ο κόσμος. Αν η ΔΗΜΑΡ πάρει 3% και κάτω, πάλι θ’ αγκαλιάσω τον πρόεδρο, αλλά δεν θα πω τίποτα. Μπορεί να τραγουδήσω,όμως, «κανείς δεν ξέρει τι να πει… Είναι μεγάλη η σιωπή…».

Θεωρείτε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμμετάσχει εκ νέου στην κυβέρνηση Σαμαρά; Μπορεί να στηρίξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η ΔΗΜΑΡ ως αυτόνομη πολιτική οντότητα ή ως μέρος μιας μεγάλης προοδευτικής Κεντροαριστεράς δεν είναι μια αντιπολιτευτική καρικατούρα. Οφείλει να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας, με ένα πρόγραμμα μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, μεταρρυθμίσεων, σε προοδευτική κατεύθυνση και με σημαία την κοινωνική ευαισθησία, τη δίκαιη κατανομή των βαρών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό που λέμε πραγματικήδημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

The post «Τι θα… τραγουδήσω στον Φώτη, αν χάσουμε τον Μάη» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα