Το ΕΣΠΑ σώζει τα ΚΗΦΗ

Συνεχίζεται απρόσκοπτα, μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις αιρετών, κοινωνίας και εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η λειτουργία του προγράμματος Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ). Σχετική τροπολογία κατέθεσαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας. Όπως είχαν δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα οι ηγεσίες των δύο αρμόδιων υπουργείων, η λειτουργία των συγκεκριμένων κοινωνικών δομών θα συνεχιστεί με πόρους του ΕΣΠΑ,

από το οποίο θα διατεθούν 22 εκατ. ευρώ. Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, «διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών 70 δομών Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας που εξυπηρετούν περίπου 1.521 ηλικιωμένους και απασχολούν 270 εργαζομένους, για το μεσοδιάστημα έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών από τον φορέα διαχείρισης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης του ΕΣΠΑ».

Ένα τυφλός αντιδήμαρχος… δίνει τα φώτα του

Ένα διαφορετικό γεύμα, κατά το οποίο οι συνδαιτυμόνες θα απολαύσουν το φαγητό τους στο απόλυτο σκοτάδι, βιώνοντας την εμπειρία με τις υπόλοιπες τέσσερις αισθήσεις αξιοποιημένες στο έπακρο, πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 23 Μαρτίου σε κέντρο διασκέδασης στη Νέα Χαλκηδόνα Αττικής. Την εκδήλωση, η οποία είναι εμπνευσμένη από αντίστοιχα εστιατόρια σε μητροπόλεις όλου του κόσμου που λειτουργούν αποκλειστικά στο σκοτάδι, διοργανώνει ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα της διεθνούς οργάνωσης «Views» για νέους με προβλήματα όρασης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου –τυφλός εκ γενετής κι ο ίδιος– Βαγγέλης Αυγουλάς. «Πρόκειται για μια βιωματική δράση ευαισθητοποίησης των πολιτών, προκειμένου να έρθουν στη θέση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, να γνωρίσουν τις άλλες τους αισθήσεις και να δουν τον κόσμο στην κυριολεξία με άλλα “μάτια”» δηλώνει ο κ. Αυγουλάς. Τη βραδιά της εκδήλωσης το εστιατόριο θα κλείσει όλα τα φώτα, ενώ κουρτίνες θα καλύπτουν τα παράθυρα και κάθε φωτεινή ένδειξη, προκειμένου να επικρατεί πλήρες σκοτάδι. Οι συμμετέχοντες απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν αναπτήρες, κινητά τηλέφωνα ή οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός.

ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ – ΛΙΟΣΙΩΝ: Διεκδικεί νέα κονδύλια

«Ρίχτε τώρα που γυρίζει»! Αυτή είναι η πολιτική φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Φυλής – Λιοσίων και με αυτήν προτίθεται να διεκδικήσει όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για έναν δήμο που ανήκει στην ομάδα των υπερχρεωμένων.
Με «όπλο» τις χωροθετημένες στα γεωγραφικά όριά του δυο μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, ο δήμαρχος Δημήτρης Μπουραΐμης απαιτεί εδώ και τώρα νέους πόρους ως «αντισταθμιστικά» για τις βλάβες σε περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία που επιφέρουν τα εν λόγω έργα.
Παρότι το 2002 οι τότε δημοτικές διοικήσεις των τότε ανεξάρτητων δήμων Φυλής και Λιοσίων είχαν εκφράσει την απόλυτη σύμφωνη γνώμη τους στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, που προέβλεπε τα παραπάνω, η νυν διοίκηση του ενοποιημένου καλλικρατικού Δήμου Φυλής – Λιοσίων εναντιώνεται κάθετα. Το γεγονός ότι ο Δημήτρης Μπουραΐμης ήταν δήμαρχος Φυλής τότε και του ενοποιημένου δήμου τώρα, ουδεμία σημασία έχει για τον επαναστατημένο δήμαρχο. Ο όντως χρεοκοπημένος δήμος του τον οδηγεί ίσως και σε υπερβολικές απαιτήσεις.
Όπως εξηγεί ο κ. Μπουραΐμης, αυτό συμβαίνει όχι επειδή «αναθεώρησε» την τότε θέση του, αλλά για να διεκδικήσει ακόμη περισσότερα χρήματα και έργα, τα οποία φυσικά καταβάλλουν οι υπόλοιποι δήμοι της Αττικής, που με τη σειρά τους τα παίρνουν από τα υπέρογκα τέλη που έχουν επιβάλει στους δημότες της.
Μόνο τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Φυλής (και ο τέως Άνω Λιοσίων) έχει λάβει 130 εκατ. ευρώ… μόνο ως «ανταποδοτικά» από τον ΕΔΣΝΑ, πέραν των άλλων από το ΥΠΕΚΑ και των δεκάδων εκατ. από την κρατική χρηματοδότηση. Πρόκειται για αστρονομικό ποσό που ούτε δήμοι, όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, έχουν λάβει, παρότι έχουν δεκαπλάσιο πληθυσμό, φιλοξενούν υπηρεσίες και διακινείται από αυτούς ημερησίως ο μισός πληθυσμός της χώρας, ενώ οι ανάγκες τους σε υποδομές είναι τεράστιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα