Τι αποφάσισε το Eurogroup για την Ελλάδα

Tο Eurogroup κατέληξε, σύμφωνα με το Reuters λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% το 2020, με επιπλέον παρεμβάσεις της τάξης του 20% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Dow Jones η Ελλάδα θα λάβει 43,7 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις, με την πρώτη δόση να είναι ύψους 31,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα

με πληροφορίες το επιτόκιο των διμερών δανείων θα μειωθεί στο 0,9% από 1,5% που ήταν αρχικά και υπάρχει πρόβλεψη να μειωθεί στη συνέχεια στο 0,5% . Προβλέπεται δε και επαναγορά ελληνικών ομολόγων στο 35% της αξίας τους, που θα μειώσει το συνολικό ελληνικό χρέος. Θα υπάρξει από την ΕΚΤ επιστροφή κερδών από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων της.

Ντράγκι: Επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

«Η συμφωνία θα βοηθήσει να υποχωρήσει η αβεβαιότητα και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και την ευρωζώνη», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποχωρώντας από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση ήταν μαραθώνια. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης  μετά το διάλλειμα του Eurogroup, συνέχισαν τους υπολογισμούς για το ελληνικό χρέος.

Η απαίτηση του ΔΝΤ

Νωρίτερα η κ. Λαγκάρντ επέμενε σθεναρά στη θέση του ΔΝΤ, πως το ελληνικό χρέος θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο, υποστηρίζοντας πως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι ισοδύναμα με 20 μονάδες του ΑΕΠ ή 40 δισ. ευρώ.

Μόνο τότε σημειώνει το ΔΝΤ,  έλεγε πως θα υποχωρήσει ελαφρώς από τη θέση του, αποδεχόμενο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να υποχωρήσει στο 124-125% του ΑΕΠ το 2020 από το 120% που ζητούσε μέχρι τώρα. Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ.

Διμερείς συναντήσεις Γιούνκερ καθορίζουν τις εξελίξεις

Στο περιθώριο του Eurogroup, καθοριστικές για τις εξελίξεις ίσως να αποβούν οι διμερείς διαβουλεύσεις που είχε ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, επιχειρώντας να ενισχύσει την προοπτική επίτευξης οριστικής συμφωνίας.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Γιούνκερ, στην έναρξη της συνεδρίασης, απευθυνόμενος στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, σημείωσε πως δεν πρόκειται να φύγουν απόψε από τις Βρυξέλλες χωρίς κατ’ αρχήν απόφαση.

Βέβαιος ο Στουρνάρας για την εξεύρεση λύσης

Φτάνοντας στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η Ελλάδα έχει πράξει το καθήκον της και τώρα μένει να κάνουν οι εταίροι της το ίδιο», για να εκφράσει την αισιοδοξία του προσθέτοντας : «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε σήμερα μια αμοιβαία επωφελή λύση»

Αισιόδοξοι Ευρώπη και ΔΝΤ

Προσερχόμενος στο συμβούλιο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει οριστική απόφαση σχετικά με την χώρα μας, λέγοντας ότι «Πρέπει να ληφθεί απόφαση γι

Keywords
Τυχαία Θέματα