Τα ίδια Παντελάκη μου…

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ

Για δέκα ημέρες περίπου παρακολουθήσαμε το ίδιο έργο σε επανάληψη. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, για άλλη μια φορά, συγκρούστηκαν σε έναν κύκλο βίας που κρατάει από το 1948.
Εκατοντάδες ρουκέτες έπεσαν στο Ισραήλ και η πανίσχυρη ισραηλινή αεροπορία, με τη σειρά της, βομβάρδισε υποτιθέμενα κρησφύγετα τρομοκρατών, έχοντας όμως τραγικό αριθμό άμαχων απωλειών. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μία από τις δύο πλευρές είχε «δίκιο», το Ισραήλ έπρεπε να προσέξει περισσότερο, αφού είχε στην κατοχή

του μεγαλύτερη υπεροπλία και πρωτοβουλία κινήσεων σε στρατηγικό επίπεδο.
Παρά την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ από την Πέμπτη, το μίσος που έχει δημιουργηθεί από τόσα χρόνια κωλυσιεργιών και μεταθέσεων και από τις δύο πλευρές λειτουργεί ολοένα και πιο ανασταλτικά για πιθανή οριστική λύση στο μέλλον.
Στελέχη της Χαμάς θέλουν να εξαφανίσουν το Ισραήλ από τον χάρτη και με τη σειρά του το Ισραήλ φοβάται ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος γιατί «χάνει» ζωτικό χώρο, ενώ δεν λείπουν αυτοί που ονειρεύονται τη μεγάλη Σιών… Δεν θα ήταν άδικο να λέγαμε ότι η ισχυρή διασπορά, το λόμπι του Ισραήλ, μέχρι τις ημέρες μας, καταφέρνει να λαμβάνει μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Δύση, όταν το Παλαιστινιακό έρχεται στο τραπέζι.
Όπως και να ’χει, η κατάσταση στη Γάζα παραμένει έκρυθμη παρά τις διεθνείς προσπάθειες. Κυκλοφόρησαν δε φήμες ότι εκεί υπάρχουν σύγχρονοι εκτοξευτές ρουκετών (μάλλον ιρανικής προέλευσης) σε περίπτωση που το Ισραήλ αλλάξει γνώμη… Πληροφορίες έκαναν λόγο ότι η Χαμάς χτύπησε ισραηλινή περίπολο με αντιαρματικά kornet (σύγχρονο ρωσικό όπλο), ενώ το Ιράν εξετάζει την αποστολή πολιτοφυλάκων στο πλευρό των Παλαιστινίων, αν ξεκινήσουν ξανά οι συγκρούσεις… Τώρα, σε ό,τι αφορά το πολιτικό τοπίο ούτε τα στελέχη της Χαμάς, ούτε ο Νετανιάχου φημίζονται για μετριοπάθεια. Γι’ αυτό, όλο και περισσότεροι επιβάλλεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες όπως εκείνη του Καΐρου, κυρίως η ΕΕ (ίσως αυτό να ακούγεται αστείο) και ο αραβικός σύνδεσμος, πριν να είναι αργά.

ΣΚΟΠΙΑ: Ρότα προς τα άκρα
Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Λιούμπσο Γκεοργκιέφσκι, δήλωσε σε ραδιόφωνο της χώρας του ότι η τωρινή κυβέρνηση Γκρούεφσκι οδηγεί τη χώρα του σε λάθος κατεύθυνση. Αφού επικέντρωσε την κριτική του σε θέματα οικονομίας και διοίκησης, ήρθε και στο όνομα. Ο ίδιος είπε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε 20 ή και 40 χρόνια για την επίλυση του ονόματος» υπονοώντας ότι οι Αλβανοί θα έχουν ξεπεράσει τους Σλάβους σε αριθμό σε λίγες δεκαετίες και το μόρφωμα μπορεί να διαλυθεί. Με λίγα λόγια, έθεσε «κόκκινες γραμμές» παραμένοντας στη νοσηρή θέση ότι το όνομα Μακεδονία και η γλώσσα δεν διαπραγματεύονται… Αυτό σημαίνει ότι σε μελλοντικές συνομιλίες θα συζητήσει οτιδήποτε άλλο εκτός από την «κληρονομιά» του.
Ανάλογες θέσεις έχουν εκφραστεί και στο παρελθόν και από Αλβανούς ηγέτες, οι οποίοι μαζί με τους Σκοπιανούς έχουν δεδομένη τη στήριξη από την Ελλάδα για την ευρωπαϊκή τους πορεία.
Το κακό είναι ότι η επικράτηση και η αποδοχή του ύποπτα ελαφρού λόγο

Keywords
Τυχαία Θέματα