Τεστ αίματος προβλέπει το τέλος της ζωής

Με ακρίβεια προέβλεψε για πρώτη φορά ένα τεστ αίματος τον ρυθμό γήρανσης και ως εκ τούτου το σημείο του θανάτου άγριων πουλιών. Η εξέταση μετρά το μέσο μήκος των τελομερών που αποτελούν μικροσκοπικές δομές στις άκρες των χρωμοσωμάτων, οι οποίες κονταίνουν κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται κατά τη διάρκεια ζωής ενός οργανισμού. Τα τελομερή θεωρούνται ως το «εσωτερικό ρολόι» του οργανισμού παρέχοντας ακριβείς πληροφορίες για την αληθινή βιολογική ηλικία του σε σύγκριση με την «απατηλή» χρονολογική ηλικία.
Οι ειδικοί πιστεύουν

ότι τα τεστ μέτρησης των τελομερών μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να προσδιορίσουν όχι μόνο τον ρυθμό γήρανσης των οργανισμών, αλλά και τον χρόνο που τους έχει απομείνει έως ότου τερματίσουν τον βίο τους από φυσικά αίτια.
Για πρώτη φορά ερευνητές του πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας χρησιμοποίησαν ένα τέτοιο τεστ εκτός εργαστηρίου και, συγκεκριμένα, σε έναν απομονωμένο πληθυσμό 320 ωδικών πτηνών που ζουν σε ένα νησί στις Σεϋχέλλες.

Η εξέταση προέβλεπε με ακρίβεια το πιθανό προσδόκιμο ζωής των πουλιών. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ντέιβιντ Ρίτσαρντσον, τόνισε: «Ανακαλύψαμε πως το μήκος των τελομερών αποτελεί καλύτερο δείκτη του προσδόκιμου επιβίωσης σε σύγκριση με τη χρονολογική ηλικία. Έτσι, μετρώντας το μήκος αυτών των δομών έχουμε έναν τρόπο να εκτιμήσουμε και τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου – πόση ζωή έχει ήδη “ξοδέψει”». Ο ερευνητής προσέθεσε ότι τα νέα ευρήματα παρέχουν τις πρώτες σαφείς ενδείξεις σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ του μήκους των τελομερών και της θνησιμότητας στη φύση.
«Θέλαμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει σε ολόκληρη την πορεία ζωής ενός οργανισμού και το συγκεκριμένο είδος πτηνού αποτελούσε ιδανικό “πειραματόζωο”. Τα πτηνά αυτά ζουν σε ένα απομονωμένο τροπικό νησί, χωρίς να υπάρχουν θηρευτές. Έτσι μπορούμε να τα ακολουθήσουμε σε ολόκληρη τη ζωή τους, έως ότου γεράσουν» σημείωσε ο Δρ Ρίτσαρντσον και εξήγησε πως με βάση τη μέτρηση του μήκους των τελομερών η ερευνητική ομάδα ήταν σε θέση να προβλέψει με σχετική ακρίβεια πότε ένα πουλί θα πέθαινε.

Υπάρχει και… λευκή μυρωδιά
Η ανάμειξη πολλών διαφορετικών οσμών ίδιας έντασης δίνει μια «λευκή μυρωδιά» υποστηρίζουν νευροβιολόγοι στο Ισραήλ. Η μελέτη δείχνει ότι η αίσθηση της όσφρησης παρουσιάζει μη αναμενόμενες ομοιότητες με την όραση και την ακοή.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης Weizmann στο Ρεχοβότ του Ισραήλ διαπίστωσαν ότι η ανάμειξη πολλών οσμών ίδιας έντασης δίνει μια «γενική» μυρωδιά που είναι δύσκολο να περιγραφεί και πιθανότατα δεν υπάρχει πουθενά στη φύση, δεν είναι όμως ούτε δυσάρεστη, ούτε ευχάριστη.
Οι ερευνητές «βάφτισαν» τη νέα μυρωδιά «οσφρητικό λευκό» και αναφέρουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί από οποιεσδήποτε αρωματικές ουσίες, αρκεί οι ουσίες αυτές να είναι πολλές ‒ περίπου 30 ή περισσότερες. Το «οσφρητικό λευκό» είναι έτσι ανάλογο με το λευκό φως, το οποίο αποτελείται από την ανάμειξη πολλών μηκών κύματος ακτινοβολίας, αλλά και με τον λευκό θόρυβο, ο οποίος προκύπτει από το συνδυασμό

Keywords
Τυχαία Θέματα