Τα ελληνικά χρώματα στο Κατάρ

Εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων επεφύλαξε η έκθεση αμυντικού υλικού DIMDEX 2014, που πραγματοποιήθηκε στο Κατάρ.

Και αυτό γιατί ο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Ε. Αποστολάκης ΠΝ, είχε την ευκαιρία να έχει συνομιλίες, που σύμφωνα με πηγές της Μεσογείων πήγαν καλά, με τη γερμανική πλευρά για τα υποβρύχια, τύπου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», υπό το φως της απόφασης του ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου για την ολοκλήρωση της ναυπήγησής τους από το Πολεμικό

Ναυτικό.

Μια απόφαση που όπως λένε στο ΠΝ θα λύσει τον «γόρδιο δεσμό» που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί το Ναυτικό και σύντομα θα ενισχύσει την διοίκηση υποβρυχίων με νέα αξιόμαχα υποβρύχια.

Η φρεγάτα «Ψαρά»

Οι συνομιλίες για τα υποβρύχια, όμως, δεν ήταν το μόνο κέρδος για την Ελλάδα, που χαίρει εκτίμησης στο Κατάρ, το οποίο άλλωστε έχει στείλει και αξιωματικούς του για να εκπαιδευτούν στην Ελλάδα.

Η χώρα μας έκανε αισθητή την παρουσία της με τη φρεγάτα «Ψαρά» που παρέμεινε στον λιμένα της Ντόχα του Κατάρ το διάστημα 24 – 28 Μαρτίου 2014, στο πλαίσιο της εν λόγω έκθεσης.

Θετικότατες εντυπώσεις, τις οποίες μετέφεραν στον Α/ΓΕΕΘΑ και τον Α/ΓΕΝ Καταριανοί αξιωματικοί, κέρδισε μάλιστα το πλήρωμα της Φ/Γ ΨΑΡΑ και από τη συμμετοχή του σε εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ναυτικού του Κατάρ.

Μια συνεκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν η φρεγάτα συνεχίσει τη συμμετοχή της στην πολυεθνική δύναμη της «ΑΤΑΛΑΝΤΑ», δηλαδή σε ακόμα μία απαιτητική αποστολή για την οποία ενημερώθηκαν και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ που επισκέφτηκαν το πλοίο.

Αμυντικό υλικό

Κατά την παραμονή τους στο Κατάρ, επίσης, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος και αντιναύαρχος Ε. Αποστολάκης ΠΝ, είχαν την ευκαιρία πέρα από την ενημέρωσή τους για τις τελευταίες εξελίξεις σε μια σειρά ζητημάτων και την επίσκεψή τους στην 4η Διεθνή Εκθεση Αμυντικού Υλικού (International Maritime Defence Exhibition & Conference – DIMDEX) να εκμεταλλευτούν και μια σειρά από ευκαιρίες που πρόβαλαν τη χώρα μας στο Κατάρ.

Τόσο στο πλαίσιο των επαφών του Α/ΓΕΕΘΑ με τον υπουργό Επικρατείας επί Θεμάτων Αμυνας, υποστράτηγο Χαμάντ Μπιν Αλί Ατιγιά και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, υποπτέραρχο Γκάνεμ Μπιν Σάχεν Αλ Γκάνεμ όσο και στις επαφές του Α/ΓΕΝ με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κατάρ και όχι μόνο.

Και αυτό γιατί ο αντιναύαρχος Ε. Αποστολάκης ΠΝ, που μετείχε στο συνέδριο Αρχηγών Ναυτικών με θέμα τη στρατηγική σημασία της διαφύλαξης της παγκόσμιας οικονομίας πέρα από το να κάνει γνωστές τις θέσεις της χώρας μας συναντήθηκε και με τον αρχηγό του Εμιρικού Πολεμικού Ναυτικού του Κατάρ, υποναύαρχο Μοχάμεντ Νάσερ Μουμπάρακ Αλ-Μοχανάντι, ενώ είχε την ευκαιρία για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων με ομολόγους του σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η «ταυτότητα» της DIMDEX

Η έκθεση DIMDEX αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις αμυντικού υλικού, που αποδεικνύει μεταξύ άλλων τα κέρδη που μπορεί να έχει η εθνική οικονομία και η διπλωματία μιας χώρας από ανάλογες εκδηλώσεις.

Απόδειξη τούτου αποτελεί το γεγονός πως παρόντες ήταν 175 εκθέτες-εταιρείες που παρουσίασαν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στους εξοπλισμούς.

Ανάμεσά τους οι γνωστότερες εταιρείες του χώρου, όπως για παράδειγμα ΒΑΕ, Boeing, Lockheed Martin, DCNS, αλλά και 30 τουρκικές εταιρείες (αμυντικού εξοπλισμού, ναυπηγεία κ.λπ.), όταν από την Ελλάδα δεν υπήρχαν συμμετοχές σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.

Κώστας Αττίας

The post Τα ελληνικά χρώματα στο Κατάρ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα