Κράμερ εναντίον Κράμερ: Ο «εμφύλιος» στο ΠΑΣΟΚ και τα «στρατόπεδα»

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Παιχνίδι ομηρίας ανάμεσα σε Βενιζέλο και Παπανδρέου βλέπουν αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά και τα τελευταία γεγονότα που σημάδεψαν τις σχέσεις των δύο, οι οποίες πλέον ποτέ δεν θα καλυτερέψουν.

Οι «εκκρεμότητες» του κ. Παπανδρέου,

όπως ακριβώς είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του μία ημέρα μετά τη σύγκρουση που είχαν στο γραφείο της Βουλής, ξεκινούν από τα μαύρα ταμεία του κόμματος, την περίοδο που ο κ. Παπανδρέου ήταν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και καταλήγουν στο θέμα των ΜΚΟ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει στα χέρια του το πόρισμα των ελεγκτών. Μια έκθεση με όλα τα πεπραγμένα των τελευταίων ετών στα ταμεία του κόμματος. Δάνεια, υποθήκες, πληρωμές, ισολογισμούς τα πάντα.

Εχει, επίσης, και λόγω της θέσεώς του ως υπουργού Εξωτερικών, και απεριόριστη εικόνα για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ που πάλι επί ημερών του κ. Παπανδρέου και όχι μόνο, αλλά και επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή, φαίνεται να γνωρίζει τι ακριβώς είχε γίνει και το πάρτι που είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτά όλα μαζί με το πολιτικό σκέλος της αντιδικίας έχουν κάνει τον Βενιζέλο και τον Παπανδρέου να μη μιλιούνται μεταξύ τους. Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου καταλογίζει ευθύνες στον νυν αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ότι αφενός θέλει να τον έχει συνεχώς σε ομηρία και γι’ αυτό προκαλεί, όπως λένε συνεργάτες του, όποιον έχει στοιχεία για οτιδήποτε να τα δημοσιοποιήσει.

Αφετέρου, ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πως ο κ. Βενιζέλος μαζί με τον κ. Σαμαρά επιχειρούν ο καθένας με τον τρόπο του να απαξιώσουν τις δύο πολιτικές οικογένειες: Παπανδρέου και Καραμανλή.

Τα διαβάζει τα σενάρια αυτά και νομίζει πως είναι πρόθεση και του Αντώνη και του Βαγγέλη κάτι τέτοιο, αναφέρουν στο παρασκήνιο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συνομιλούν με όλα τα πολιτικά συστήματα: «Αν, μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη του πως ο Βενιζέλος δεν προσκάλεσε στην ιδρυτική διακήρυξη της Ελιάς να μιλήσει ως πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς ο Γ. Παπανδρέου, τότε καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται», είναι η απάντηση των στελεχών αυτών που πιστεύουν ότι το χάσμα μεταξύ του πρώην και του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται ποτέ να επουλωθεί.

Εχθροί στο ίδιο κόμμα

Η συγκατοίκηση των δύο είναι πασιφανές ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει. Μόνο για τυπικούς λόγους και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αν έχουν προηγηθεί όλα αυτά. Και προπαντός εκείνα που ελέχθησαν πίσω από τις κλειστές κομματικές πόρτες. Ο ένας κατηγορεί τον άλλον.

Ο κ. Βενιζέλος τον κατηγορεί ότι ευθύνεται για τα χάλια της χώρας: «Οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε. Ολοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον ελληνικό λαό».

Η απάντηση από την πλευρά του κ. Παπανδρέου ήταν άμεση, τρεις η ώρα τα ξημερώματα Δευτέρας μετά τον καβγά τους: «Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί. Ολοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον ελληνικό λαό».

Δεν έμειναν, όμως, εκεί… Με τον κ. Παπανδρέου να πηγαίνει συνεχώς στην κόντρα και έχοντας απέναντι συνεχώς τον κ. Βενιζέλο, ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να φύγει από την κυβέρνηση στην ουσία, με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου. Στην ανακοίνωσή του πίσω από τις λέξεις όπως το αποκωδικοποιούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δεν αναφέρει τίποτε άλλο, παρά το ότι πιθανώς επιθυμεί αλλαγή κυβέρνησης και αλλαγή πρωθυπουργού όχι απαραίτητα μέσα από εκλογές.

Κάτι που επιθυμεί πολιτικά και ο Κ. Σκανδαλίδης, αφού όπως λέει «[...] η κυβέρνηση δεν χάνει τη δεδηλωμένη και άρα συνεχίζει τη λειτουργία της».

Οι φράσεις που προκαλούν τον κ. Παπανδρέου

Ο κ. Παπανδρέου, επομένως, όταν καθημερινά ακούει και διαβάζει λέξεις, οι οποίες του προκαλούν διάφορα συναισθήματα, μοιραία οδηγείται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ορισμένες από τις φράσεις και απόψεις που ακούει καθημερινά ο Γ. Παπανδρέου είναι οι εξής:

-«Ο Βενιζέλος έβγαλε το πόρισμα για τα οικονομικά του κόμματος και θέλει να σε ακυρώσει πολιτικά και να σε στείλει στο δικαστήριο. Θα σε καταστρέψει».

-«Ο Βενιζέλος μαζί με τον Σαμαρά άνοιξαν το θέμα των ΜΚΟ για να σπιλώσουν εσένα και τον Καραμανλή, που σας φοβούνται. Θέλουν να σας έχουν ομήρους».

-«Ο Βενιζέλος θέλει να απαξιώσει το ΠΑΣΟΚ και τα σύμβολά του (το κόμμα του πατέρα σου). Γι’ αυτό έφτιαξε την Ελιά για να σβήσει από τον χάρτη τον πράσινο ήλιο και το όνομα του ΠΑΣΟΚ, του οποίου εσύ είσαι ο φυσικός ηγέτης μετά τον θάνατο του πατέρα σου».

-«Εσύ πήρες το ΠΑΣΟΚ από τον Σημίτη κατεστραμμένο και το έκανες κυβέρνηση με 42%. Ο Βενιζέλος σε υπονόμευσε τρία χρόνια για να σου πάρει το ΠΑΣΟΚ και τώρα το διαλύει».

-«Ο Βενιζέλος έκανε την Ελιά και βάζει στην ίδια μοίρα το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Μόσιαλο, τον Λοβέρδο και τον Βούλγαρη. Δεν πρέπει να παραστεί ένας Γιώργος Παπανδρέου και να νομιμοποιήσει το θέατρο».

-«Αντί να συσπειρωθεί όλη η δημοκρατική παράταξη γύρω από το ΠΑΣΟΚ, φτιάξανε την Ελιά για να επιστρέφουν δύο πρώην υπουργοί».

-«Μετά τις εκλογές τον Βενιζέλο θα τον διώξουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο Γ. Παπανδρέου να τον στηρίξει τώρα στην εκλογική μάχη».

Ακούγοντας, λοιπόν, όλα αυτά ο Γ. Παπανδρέου πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η δικαίωση. Γι’ αυτό και κρίνει σκόπιμο να διαρρέει μέσω συνεργατών του ότι σκέφτεται τη δημιουργία νέου κόμματος ή και την έκδοση βιβλίου για να πει ποιοι τον έριξαν, ποιοι τον υπονόμευσαν και ποιοι δεν τον άφησαν να κυβερνήσει.

Ομως, σχεδόν με βεβαιότητα, ακόμη και οι πλέον στενοί του συνεργάτες επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του «Π» πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να φτιάξει κόμμα. Απλώς, εκείνο που επιθυμεί είναι η δικαίωσή του.

Πολλά είναι αυτά που ακούγονται και άλλα τόσα που γράφονται για το τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου. Αν, δηλαδή, ιδρύσει νέο κόμμα, αν γράψει βιβλίο, ή οτιδήποτε άλλο που θα προκαλεί εκνευρισμό στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το σίγουρο είναι πως θα είναι παρών, όπως και ο ίδιος είπε πρόσφατα. Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, αποφάσισε… να ρίξει τον κύβο και να ξεκινήσει τη ριζική διαφοροποίηση και τη διαφωνία του με τον κ. Βενιζέλο. Στην ερώτηση, δε, αν ο κ. Παπανδρέου σκοπεύει μέσα από όλα αυτά να ιδρύσει νέο κόμμα, η απάντηση που δίνουν μερικοί, μεταξύ αστείου και σοβαρού, είναι η εξής: «Ο Γιώργος έχει κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Ο Βαγγέλης άλλαξε και έφτιαξε την Ελιά».

Ολα αυτά εξελίσσονται σε μια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στα καλύτερά του και ενόψει των εκλογών πιστεύουν πως δύσκολα θα κρατηθεί όρθιο.

Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις είναι το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσει ποσοστό γύρω στο 7%, ενώ άλλοι φοβούνται ότι, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, που δεν ξέρει κανείς τι τους επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον, τα ποσοστά του μπορεί να είναι ακόμη πιο χαμηλά και εξαιτίας των εσωκομματικών συγκρούσεων.

Ο κ. Παπανδρέου δεν θέλει να μπει σε λογικές ομηρίας, όπως αναφέρουν ορισμένοι. «Αν υπάρχουν εκκρεμότητες, ρωτήστε τον Βενιζέλο ποιες είναι αυτές. Εμείς δεν ξέρουμε κάτι τέτοιο να υπάρχει», απαντούν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, εννοώντας πιθανώς περιόδους ευθυνών του κ. Βενιζέλου εδώ και χρόνια. Ωστόσο, κανείς δεν φαίνεται να επιθυμεί να εμπλακεί σε μια ατέρμονη συζήτηση που δεν οδηγεί πουθενά.

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου υπέρ το δέον

Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου δεν είναι όλα ρόδινα. Οπως και στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου, υπάρχουν ισορροπίες και συσχετισμοί. Υπάρχει μια ομάδα στελεχών του που, χωρίς να ομιλούν εξ ονόματός του, εμποδίζουν άλλα στελέχη και στην ουσία απαγορεύουν να ασχοληθούν ενεργά με το ΠΑΣΟΚ.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο Γ. Πεταλωτής, ο οποίος αναγκάστηκε να πει όχι στον κ. Βενιζέλο και να αρνηθεί την υποψηφιότητά του για τις ευρωεκλογές, επειδή δύο στελέχη του κ. Παπανδρέου του έλεγαν να μην κατέβει, γιατί έτι θα βοηθούσε -κατά τη γνώμη τους- τον κ. Βενιζέλο και όχι όλο το ΠΑΣΟΚ συνολικά, όπως κανονικά θα γινόταν.

Ο κ. Πεταλωτής συνομίλησε με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν του έδωσε την αίσθηση ότι δεν θα ήθελε τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο.

Τα δύο αυτά στελέχη εκτιμούν κατά το δοκούν όμως και όχι με βάση τι πραγματικά θέλει ή τι θα ήθελε ο κ. Παπανδρέου. Με τον τρόπο αυτόν, δημιουργούν αντιδράσεις ακόμη και κρίσεις, για τις οποίες ίσως να μην είναι γνώστης ο πρώην πρωθυπουργός.

Η ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τον κ. Βενιζέλο που, ερωτηθείς σχετικά από τις Βρυξέλλες να τη σχολιάσει, απάντησε ορθά κοφτά στους δημοσιογράφους «όχι, δεν θέλω, ευχαριστώ πολύ» και έφυγε.

The post Κράμερ εναντίον Κράμερ: Ο «εμφύλιος» στο ΠΑΣΟΚ και τα «στρατόπεδα» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα