Έγινε το πρώτο, έγκλημα,… ας αποφευχθεί το δεύτερο…!

Του Γιάννη Σπ. Παργινού, Οικονομολόγου – Δημοσιογράφου

Ο κάθε πολίτης, μέσα στην βαθειά κρίση, γίνεται άμεσος δέκτης και ταυτόχρονα κριτής της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Από την πλευρά του, για πρώτη φορά νιώθει τόσο άμεσα κι απόλυτα τα σκληρά μέτρα κι από την πλευρά της κυβέρνησης για πρώτη φορά εισπράττει τόσο γρήγορα το όποιο κόστος ή την όποια επιβράβευση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, επί πρωθυπουργίας του, παρέβλεψε τις συστάσεις του γενικού διευθυντή

του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, του έλληνα επιτετραμμένου στον διεθνή οργανισμό, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, και λοιπών επιφανών οικονομολόγων για άμεσο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο δε υπουργός των οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εγκαλούσε ως εθνικό προδότη όποιον έκανε απλά λόγο για αναδιάρθρωση. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να δοθεί η χρονική ευχέρεια στις ξένες τράπεζες να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα κι όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να γίνει το αναπόφευκτο κούρεμα, ήταν μόνον οι ελληνικές τράπεζες, τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, τα ελληνικά νοσοκομειακά, πανεπιστημιακά και λοιπά ιδρύματα να υποστούν τις όποιες απώλειες με τα γνωστά σε όλους σημερινά αποτελέσματα.
Ήταν το πρώτο πολιτικό έγκλημα…! Στις ημέρες της, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, τριμερούς κυβέρνησης, αναβάλλεται η προεκλογικώς υποσχεθείσα επαναδιαπραγμάτευση με το αιτιολογικό ότι πρώτα πρέπει να αποδείξουμε στους δανειστές μας ότι είμαστε αξιόπιστοι, εφαρμόζοντας ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας 11,7 δισ., και σε δεύτερο στάδιο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επαναδιαπραγμάτευση που αυτοπεριορίζεται απλά και μόνον σε μια διετή επιμήκυνση αποπληρωμής.
Χωρίς να τίθενται, επ ουδενί, εν αμφιβόλω οι καλές εθνικές προθέσεις των κυβερνώντων και χωρίς πρόθεση να μειωθούν οι όποιες πηγές πρόσβασης έχουν στα ευρωπαϊκά forum για εξειδικευμένη υψηλή πληροφόρηση, δεν δύναται να παραβλεφτεί ένας μεγάλος κίνδυνος. Να δίδεται μια δεύτερη χρονική ευχέρεια στους εταίρους μας να οργανωθούν έναντι μιας ενδεχόμενης, – ίσως και σκοπούμενης -, εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη κι όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου να μας δείξουν απλά την έξοδο αφού θα έχουν ήδη καλύψει τα νώτα τους. Αν αυτό συμβεί, θα έχει συντελεστεί και το δεύτερο πολιτικό έγκλημα…! Ας προβληματιστούν επί τούτου οι κυβερνώντες. Δηλώσεις και πράξεις ηγετών και τεχνοκρατών των εταίρων και δανειστών μας, από μόνες τους, είναι ικανές να μας κεντρίσουν…!

Keywords
Τυχαία Θέματα