«Συναγερμός» στην Αθήνα για τις υψηλές τιμές όζοντος

Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν οι συγκεντρώσεις του όζοντος χθες στη Λυκόβρυση, φτάνοντας στις 16:00 τα 238 μg/m³ (240 μg/m³ είναι το όριο). Σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές κινήθηκαν οι συγκεντρώσεις του όζοντος σε όλους τους σταθμούς του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας του ΥΠΕΚΑ, όπου παρατηρήθηκε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης κοινού (180 μg/m³).

Συγκεκριμένα στις 16:00 χθες καταγράφηκαν οι εξής τιμές: Στο σταθμό Γεωπονικής 211 μg/m³, στα Λιόσια 211 μg/m³,

στο Περιστέρι 197 μg/m³, στους Θρακομακεδόνες 195 μg/m³, στη Νέα Σμύρνη 188 μg/m³ και στο Μαρούσι 183 μg/m³. Αργότερα οι συγκεντρώσεις παρουσίασαν αργή αποκλιμάκωση, εκτός των Θρακομακεδόνων, που συνέχισαν να αυξάνονται έως και τα 219 μg/m³.

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κάλεσε τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και ευαισθησία στην ατμοσφαιρική ρύπανση να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. «Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά, να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι συγκεντρώσεις του όζοντος που βρίσκεται στα κατώτερα επίπεδα της ατμόσφαιρας και λειτουργεί επιβαρυντικά για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον (σε αντίθεση με το «καλό όζον», που βρίσκεται σε μεγάλα ύψη και λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία) παρουσιάζουν έξαρση σε ημέρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, υψηλή ζέστη και άπνοια. Το όζον είναι δευτερογενής ρύπος, που δημιουργείται με φωτοχημική αντίδραση στην ατμόσφαιρα και αποτελεί συστατικό στοιχείο του σύγχρονου νέφους, φτάνοντας σε υψηλές συγκεντρώσεις στην Αθήνα ειδικά το καλοκαίρι.

Καθώς και σήμερα αναμένονται ανάλογες καιρικές συνθήκες με χθες, συνίσταται σε άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις να ενημερωθούν για τις συγκεντρώσεις όζοντος και να προφυλαχθούν.

Πηγή: Καθημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα