«Στόχοι» και αστοχίες

Της Εύης Κολιού

Τη στιγμή που η εγκληματικότητα έχει… χτυπήσει κόκκινο στην Ελλάδα, οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να φυλάνε νυν και πρώην υπουργούς. Υπάρχουν υπουργοί, οι οποίοι διαθέτουν πληθώρα αστυνομικών με τη δικαιολογία ότι αποτελούν στόχο. Τα σχετικά δημοσιεύματα δεν είναι λίγα και συνήθως έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελίες.

Περισσότεροι από 1.500

αστυνομικοί απασχολούνται στη φύλαξη υψηλά ιστάμενων προσώπων. Πολιτικά πρόσωπα –είτε νυν, είτε πρώην– απολαμβάνουν τις υπηρεσίες φύλαξης της ΕΛ.ΑΣ, δίχως κανένα προκαθορισμένο κριτήριο που να αφορά την προσωπική τους ασφάλεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες αστυνομικοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να ριχτούν στη μάχη της εγκληματικότητας, να αναλώνονται στην παροχή υπηρεσιών πολιτικών προσώπων.

Ηδη, από το 2012 φαίνεται ότι προσπαθούν να αλλάξουν την κατάσταση που επικρατεί στην προσωπική φρουρά των υπουργών. Με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν αποδεσμευτεί από τις προσωπικές φρουρές των υπουργών περίπου 600 αστυνομικοί, σύμφωνα με έγγραφο του κ. Δένδια, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ωστόσο, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει στη φύλαξη πολιτικών προσώπων, δεκάδες αστυνομικοί εξακολουθούν να διατίθενται στη συγκεκριμένη υπηρεσία και στην προκειμένη περίπτωση πρώην υπουργών και βουλευτών. Για τον λόγο αυτόν, και σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», αναμένεται να εκδοθεί και νέα παρόμοια απόφαση. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, έχει ήδη δώσει οδηγίες στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Νίκο Παπαγιαννόπουλο, προκειμένου να αποστείλει έγγραφο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να υπάρξει εκ νέου μείωση των αστυνομικών των VIP προσώπων. Με τη νέα αυτή ρύθμιση, θα «εξοικονομηθούν» 1.000 αστυνομικοί. Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφο θα αναφέρεται κατηγορηματικά ότι κάθε βουλευτής δεν θα μπορεί να έχει στη διάθεσή του πάνω από έναν αστυνομικό.

Διαταγή

Μέσα σε μια περίοδο αλλαγής στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, η ανάγκη να ρυθμιστούν τα δεδομένα που ισχύουν για την αστυνομική δύναμη που παρέχεται στα πολιτικά πρόσωπα τονίζεται όλο και πιο συχνά. Τη στιγμή που κακοποιοί και δραπέτες φυλακών αλωνίζουν τη χώρα, η αστυνομική φρουρά των πολιτικών προσώπων δεν αφορά μόνο τις μετακινήσεις τους, αλλά και την οικία τους. Συγκεκριμένα, αυτοί που έχουν ακόμα αστυνομική δύναμη, συνοδούς και φύλαξη στην οικία τους είναι όλοι οι πρώην πρόεδροι της Βουλής, πρώην πρωθυπουργοί και πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας.

Η περίπτωση, για παράδειγμα, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη είναι χαρακτηριστική, καθώς σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα διαθέτει στην προσωπική του φρουρά εννέα αστυνομικούς και έναν υπαστυνόμο. Με τη δικαιολογία ότι αποτελούν στόχο και κινδυνεύουν, το κράτος τούς παρέχει μία σημαντική ασφάλεια στο σπίτι τους. Συγκεκριμένα, πρώην βουλευτές, οι οποίοι διαθέτουν σημαντικό αριθμό αστυνομικών, είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς και ο πρώην υπουργός Πάνος Μπεγλίτης.

Επίσης, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιώργος Βουλγαράκης διαθέτει αστυνομική φρουρά, καθώς κατά το παρελθόν έχει δεχθεί απειλές. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση κατά την οποία, έπειτα από την απόφαση του κ. Δένδια για την αποδέσμευση χιλιάδων αστυνομικών, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Αττικής, Νίκος Καραδήμας, υποστήριξε ότι 45 αστυνομικοί βρίσκονται στη φύλαξη και στην προστασία πρώην υπουργού και νυν βουλευτή. Παράλληλα, τόνισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη να γυρίσουν στον δρόμο και στις περιπολίες οι αστυνομικοί που έχουν πάρει απόσπαση για τη φύλαξη ειδικών στόχων. Η επίθεση του κ. Καραδήμα είχε ως στόχο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη καταγγελία. Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης διαθέτει αστυνομική φρουρά, καθώς ανήκει στις ειδικές περιπτώσεις.

Πέντε αστυνομικοί στην υπηρεσία του πρώην «τσάρου»

Η οικία του πρώην «τσάρου» της οικονομίας, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς. Η προσωπική του φρουρά αποτελείται από πέντε αστυνομικούς, αν και δεν είναι εν ενεργεία υπουργός ή εκλεγμένος βουλευτής, ενώ –σύμφωνα με πληροφορίες– ο ίδιος κατέθεσε αίτηση να του διατεθεί προσωπική φρουρά. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο που ήταν υπουργός είχε τοποθετηθεί έξω από το σπίτι του και ένα ειδικό αλεξίσφαιρο φυλάκιο της Αστυνομίας, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στην οικία του. Αυτήν τη στιγμή, πάντως, μία ομάδα επίλεκτων κομάντος από τα ΟΥΚ βρίσκεται στην προσωπική ασφάλεια του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου. Πρόκειται για άνδρες από την επίλεκτη ομάδα της Ζ΄ ΜΑΚ, τη Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών.

Keywords
Τυχαία Θέματα