Casus belli το ευρώ

Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Είναι κοινός πολιτικός τόπος. Από τη στιγμή που οι εξελίξεις στην Κύπρο παρέσυραν το ΑΚΕΛ να θέσει θέμα παραμονής ή εξόδου από την ευρωζώνη και, ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζονται τα κινήματα ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη, το ζήτημα αυτομάτως και με άμεσο τρόπο τίθεται και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα και επισήμως προβαλλόμενα, οι επιτελείς

του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επίγνωση της πολιτικής βαρύτητας του συγκεκριμένου πολιτικού κεφαλαίου. Πολλώ δε μάλλον, όταν η μεγαλύτερη πολιτική τάση, η Αριστερή Πλατφόρμα υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, βρίσκει ολοένα και πιο εύκολα ευήκοον ους στην κοινωνία εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της τριμερούς κυβέρνησης.

Η διά γυμνού οφθαλμού διακριτή πολιτική ρευστότητα, σε συνδυασμό με την προσμονή της εξουσίας ίσως να είναι και ο μόνος λόγος διατήρησης της λίαν εύθραυστης κομματικής συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επόμενο διάστημα αρχίζουν οι προσυνεδριακές διαδικασίες. Πέραν της επαναλαμβανόμενης επιχειρηματολογίας –για την ανεργία που βρίσκεται στο 27%, για την πλήρη κατεδάφιση του Συντάγματος και τη μετατροπή της Βουλής σε απλό επικυρωτικό όργανο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, τη γενίκευση της φτώχειας και το συνεχές κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη μεταβολή της χώρας μας σε αποικία χρέους και προτεκτοράτο του Βερολίνου–, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταπιαστούν και με την εκλαΐκευση μιας σαφούς και ελκυστικής κυβερνητικής πρότασης. Αφ’ ης στιγμής η Κύπρος κατέδειξε ότι εντός της Ευρωζώνης δεν είναι εύκολη –αν δεν είναι και παντελώς αδύνατη– μια εναλλακτική πολιτική σ’ εκείνη που πιστά ακολουθεί και εφαρμόζει η υπό τον Αντώνη Σαμαρά κυβέρνηση, η ηγεσία της Κουμουνδούρου καλείται εν τοις πράγμασι να λάβει σαφή θέση στο θέμα «ναι ή όχι στο ευρώ».

Στο συνέδριο

Οι καλά γνωρίζοντες τους διαδρόμους της Κουμουνδούρου και τις μύχιες σκέψεις κορυφαίων στελεχών υποστηρίζουν πως το θέμα θα τεθεί στο επερχόμενο συνέδριο. Τις τελευταίες ημέρες, η συνιστώσα του ΔΗΚΚΙ που παρά τα μικρά ποσοστά κατέχει θέσεις στην ΚΕ της παράταξης και στις εκλογές κατέλαβε 2 έδρες –1 στην Σάμο και 1 στη Β΄ Πειραιά με τη βοήθεια του κ. Λαφαζάνη, όπως ισχυρίζονται οι πιο πολιτικά κακεντρεχείς– με περίσσιο ενθουσιασμό ανέδειξε την πρόταση Γερμανού βετεράνου της Αριστεράς για την ανάγκη επιστροφής στα εθνικά νομίσματα. Η εν λόγω πρόταση «είναι όχι απλώς ρηξικέλευθη αλλά, σχεδόν, “επαναστατική” στις παρούσες συνθήκες, αφού, αν υλοποιηθεί, μπορεί να γίνει ένα πρώτο βήμα για μεγάλες προοδευτικές ανατροπές στις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης και σταδιακά στο σύνολό της και ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, που πλήττονται θανάσιμα από το ευρώ και τις ευρωζωνικές δομές…», σημειώνει με ενθουσιασμό ο συντάκτης της ανακοίνωσης.

Από τη δική του πλευρά, το μέλος της ΚΕ και μέλος του τομέα Οικονομίας, Γιάννης Τόλιος, με άρθρο του στην «Αυγή» τονίζει ότι μια ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη μπορεί να γίνει ως… συντεταγμένη αποδέσμευση με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και επισημαίνει πως η συγκεκριμένη επιλογή δημιουργεί δυσκολίες που, ωστόσο, μπορούν να αντιμετωπιστούν στη βάση νέου μοντέλου ανάπτυξης.

Το «αγκάθι»

Παράλληλα με τα τεκταινόμενα εντός ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος, πολιτικός μέντορας του Αλέξη Τσίπρα και προκάτοχός του στην προεδρία της παράταξης, συνασπίζει τις δυνάμεις του και μετέχει σε νέο πολιτικό φορέα που θέτει στόχο την επιστροφή στη δραχμή. Μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να επιμείνει… στο άνοιγμα του θέματος και, μάλιστα, σε υψηλόβαθμο επίπεδο και με καθοριστική ορμή, όπως χαρακτηριστικά γίνεται κατανοητό σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις.

Την ιδεολογική άμυνα της παράταξης ανέλαβε ο αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής, Γιάννης Μηλιός, ο οποίος, παρακάμπτοντας έντεχνα τις διαφοροποιήσεις εντός παράταξης, προτίμησε να επιτεθεί στο ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι με την απόφασή του δείχνει να μην είναι διατεθειμένο να αντιπαραταχτεί στο κύμα του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και επιλέγει τη γραμμή της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος.

Βοήθεια από την Ευρώπη

Ως δια μαγείας –πολλοί υποστηρίζουν ότι έγινε κατόπιν παρασκηνιακών διαβουλεύσεων– ήρθε η πρόταση για ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Αλέξη Τσίπρα. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκαμπριέλα Τσίμερ, δήλωσε πως ο υποψήφιος του κόμματος θα μπορούσε να είναι ο Αλέξης Τσίπρας, για τον οποίο λέει ότι έχει αρχίσει να αναπτύσσει δυναμική και κοινό στην Ευρώπη».

Τα πολύ καλά λόγια της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ενθουσίασαν την Κουμουνδούρου. Αν προταθεί για πρόεδρος της Κομισιόν κατά τις ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ένα μεγάλο μπόνους για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει και των εθνικών εκλογών. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ακόμα και η συζήτηση του ονόματος του Αλέξη Τσίπρα αυξάνει το κύρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι γυρεύουν στο «Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ»;

Για ένατη χρόνια θα γίνει στην Αττική το «Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ» που επικεντρώνεται στη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις και εστιάζει σε πιο δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές για τις ναρκωτικές ουσίες. Το φεστιβάλ ζητά ανοικτά την αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης, έχοντας και την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, υπάρχει η καλοπροαίρετη άποψη πως το φεστιβάλ δεν προωθεί τη χρήση των ναρκωτικών, αλλά προβάλλει την πραγματική διάσταση του προβλήματος, ενώ δημοσιοποιεί και άλλες χρήσεις της κάνναβης. Η Αστυνομία κάθε χρόνο στήνει «καραούλι» πέριξ των χώρων του φεστιβάλ και προβαίνει σε συλλήψεις πολιτών που έχουν στην κατοχή τους μικροποσότητες «μαλακών» ναρκωτικών.

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί, πάντως, η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο φεστιβάλ, καθώς ιδεολογικά η Αριστερά ήταν πάντα εναντίον των ναρκωτικών. Εχει υπάρξει, όμως, η άποψη εντός του ΣΥΡΙΖΑ πως, ως το μοναδικό ριζοσπαστικό κόμμα της Ελλάδας, πρέπει να υποστηρίζει τέτοιες καινοτόμες απόψεις. Φαίνεται πως η υποστήριξη του φεστιβάλ προκαλεί τριγμούς στην Κουμουνδούρου, καθώς πολλά στελέχη θεωρούν ότι τέτοιου είδους κινήσεις «ήταν καλές όταν ήμασταν στο 3%», ενώ δεδομένων των συνθηκών δεν βοηθούν το προφίλ του κόμματος. Η νεοσυσταθείσα νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει ανοιχτά «συμπάθεια» σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Στέφανος Τσουλάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα