Στη Λιθουανία ο Σαμαράς για τη Σύνοδο Κορυφής – Ποια η στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα διεξαχθεί στη Λιθουανία

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης πρόκειται να μετάσχει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Μπορεί η Σύνοδος να ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από καιρό, με σκοπό να υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς δήλωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας αναβάλλεται επ΄ αόριστον.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι ο κ. Γιανούκοβιτς υπέκυψε στις πιέσεις του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν επιθυμεί τη σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ. Προτείνει μία δεσμευτική σχέση με τη Ρωσία, η οποία όμως έχει τον όρο να μην έχει η Ουκρανία αντίστοιχες σχέσεις με την ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η στροφή του κ. Γιανούκοβιτς έγινε μετά από μυστική συνάντησή του με τον κ. Πούτιν, την οποία η Μόσχα διέψευσε.

Στην Ανατολική Εταιρική Σχέση μετέχουν, εκτός της Ουκρανίας, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Μολδαβία και η Λευκορωσία.

Μετά τη στροφή που έκανε ο κ. Γιανούκοβιτς, υπήρχε η σκέψη να ματαιωθεί η Σύνοδος Κορυφής. Ωστόσο, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο και θα βρίσκονται εκεί και η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ, ενώ θα προσέλθει και ο κ. Γιανούκοβιτς, αλλά το ενδεχόμενο να μεταβάλει τη στάση του έχει αποκλειστεί. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τον κ. Γιανούκοβιτς να αποφυλακίσει την προκάτοχό του, κ. Τιμοσένκο -η οποία είχε προωθήσει τη στροφή στη Δύση- και η οποία τώρα κρατείται, με αποτέλεσμα να είναι ακέφαλη η αντιπολίτευση.

Η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής άποψης και η Αθήνα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια πιο στενή σύνδεση της Ουκρανίας με την Ε.Ε., αφού η Ευρώπη δεν βάζει όρο για την αποκλειστική σχέση. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να έρθει σε επαφή με τους ηγέτες και τους αξιωματούχους της Ε.Ε.

Πηγή φωτογραφίας: Fosphotos.com

The post Στη Λιθουανία ο Σαμαράς για τη Σύνοδο Κορυφής – Ποια η στάση της ελληνικής κυβέρνησης appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα