Κερδισμένο το Χ.Α. από την υποβάθμισή του σε αναδυόμενη αγορά

13:29 28/11/2013 - Πηγή: TNSite
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, βγαίνει κερδισμένη από την υποβάθμισή της σε αναδυόμενη αγορά από τον οίκο MSCI, σχολιάζει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Όπως σημειώνουν οι FT, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, η οποία υποβαθμίστηκε από ανεπτυγμένη αγορά σε αναδυόμενη.

Η υποβάθμιση αυτή έχει συνεισφέρει στο ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών,

καθώς μεγάλο ποσοστό αναλυτών και επενδυτών, εκτιμούν ότι η ταλαιπωρημένη χώρα, θα είναι πιο ταιριαστή σε μια επενδυτική βάση η οποία είναι πιο συνηθισμένη στις προβληματικές οικονομίες, αλλά και στην πολιτική αβεβαιότητα, σημειώνουν οι FT.

Επίσης, οι ελληνικές εταιρίες θα απολαμβάνουν μεγαλύτερες σταθμίσεις στους δείκτες αναδυόμενων αγορών του MSCI, έναντι εκείνων στους δείκτες των ανεπτυγμένων.

Σύμφωνα με τους FT, πρόσφατα το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει χάσει λίγη από την ορμή του, αλλά παρόλα αυτά έχει κερδίσει 29% φέτος και πάνω από 38% τους τελευταίους 12 μήνες, με αποτέλεσμα να αποτελεί μία από τις αγορές με την καλύτερη απόδοση στον κόσμο.

Οι FT σημειώνουν ωστόσο, ότι τα hedge funds είναι οι βασικοί «οδηγοί» στην ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς έχουν αγοράσει μετοχές των τραπεζών αλλά και εταιριών που κατάφεραν να επιβιώσουν από τη βαθειά ύφεση.Για παράδειγμα, η κατασκευαστική Ελλάκτωρ, ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ έχουν καταγράψει πολύ καλή παρουσία το 2013, εν μέρει και λόγω του ενδιαφέροντος των hedge funds.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο Baupost, το hedge fund του Seth Klarman , αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΠΑΠ και ήδη κερδίσει 41 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Bloomberg.

Πάντως το δημοσίευμα δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις ανησυχίες, οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν για την Ελλάδα, καθώς παρά το haircut στους κατόχους ομολόγων το 2012, η βαθιά και μακροχρόνια ύφεση έχει αυξήσει το δανειακό βάρος της χώρας περισσότερο απ' όσο εκτιμούσαν οι δανειστές.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα