Σαμαράς: Η Ιρλανδία μας δείχνει ότι η έξοδος από την κρίση δεν είναι δρόμος χωρίς τελειωμό

Τη βεβαιότητα πως η Ιρλανδία «μας δείχνει ότι η έξοδος από την κρίση δεν αποτελεί δρόμο χωρίς τελειωμό», εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε με τον ιρλανδό πρωθυπουργό, Έντνα Κένι.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, η Ιρλανδία είχε «από δεκαετίες κάνει την επιλογή της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας», πετυχαίνοντας μεγάλη ανάπτυξη, και εν μέσω κρίσης «ήταν

πάλι η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια που οδήγησαν σε έξοδο από την κρίση.

«Αυτή την επιλογή ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας έχει κάνει και η κυβέρνησή μας», συνέχισε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας πως η Ιρλανδία «έχει ήδη μετατρέψει την κρίση σε επιτυχία και η Ελλάδα τώρα το κάνει». Τώρα όλοι μιλάνε για την επιστροφή και τις προοπτικές της Ευρώπης, συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα, ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν στην Ιρλανδία, τονίζοντας την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτό το παράδειγμα «μόλις αρχίσουμε να βγαίνουμε από την κρίση» και επαναλαμβάνοντας την επιθυμία του για ένα επίπεδο φόρο της τάξης του 15% για επιχειρήσεις.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην ιρλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία λήγει σε περίπου 1,5 μήνες, και την ανάληψή της από την Ελλάδα σε περίπου επτά μήνες από σήμερα, ο κ. Σαμαράς απέδωσε εύσημα στο Δουβλίνο για τους χειρισμούς του, σημειώνοντας πως και η Αθήνα να θέσει ως στόχους την «δημιουργία θέσεων εργασίας σε κάθε χώρα, ειδικά για νέα παιδιά», και την συνοχή της Ε.Ε.

«Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ιρλανδίας και για την προεδρία της Ευρώπης και για την έξοδο από την κρίση», επεσήμανε έλληνας πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην δύναμη που μπορεί να αντληθεί από την διασπορά χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία. «Η Ιρλανδία έχει ήδη κινητοποιήσει τις δυνάμεις της διασποράς, το ίδιο να κάνουμε κι εμείς».

Από την πλευρά του, ο κ. Κένι συνεχάρη τον κ. Σαμαρά για το γεγονός ότι «από την εκλογή του έχει αλλάξει η αίσθηση που έχουν οι ξένοι για την Ελλάδα», σημειώνοντας την «πολύ δύσκολη προσπάθεια» που καταβάλλει η χώρα μας.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ιρλανδίας, ο κ. Κένι τόνισε την πολύ ισχυρή επιχειρηματική δραστηριότητα που υπάρχει στη βορειοευρωπαϊκή χώρα, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί έδρα περίπου 2.000 πολυεθνικών εταιρειών, και υπογραμμίζοντας ότι εξ’ αρχής στόχος του Δουβλίνου ήταν να είναι «ανοιχτό προς το επιχειρείν» και να βλέπει πέρα από τα σύνορά του.

Τέλος, αναφερόμενος στην συνεργασία της κυβέρνησής του με την τρόικα, ο ιρλανδός πρωθυπουργός επεσήμανε πως οι βελτιωτικές αλλαγές που επετεύχθησαν στο Μνημόνιο έπειτα από αιτήματα του Δουβλίνου είχαν ως θεμέλιο την «αναγνώριση» των πιστωτών «ότι λέει η ιρλανδική κυβέρνηση θα το κάνει», και πως οι «δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα