Πόσο θα κόστιζε μια νέα επιμήκυνση

Από 13 έως 15 δισ. ευρώ απαιτούνται για να χρηματοδοτηθεί μια ενδεχόμενη διετής παράταση στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού της, αλλά είναι σίγουρο ότι η γεφύρωση αυτού του χάσματος θα γίνει χωρίς επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογουμένων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα

το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί αν υπάρξει παράταση διετίας, είναι δυνατό να καλυφθεί στα πλαίσια του υφιστάμενου προγράμματος, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για επίτευξη των στόχων του 2013 και 2014 παραμένει στα 13,5 δισ. ευρώ.

Τα δημοσιονομικά αυτά μέτρα έχουν συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους του ΥΠ.ΟΙΚ., ένα τέτοιο κενό θα μπορούσε να καλυφθεί με την έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους ή αναζητώντας χαμηλότερα επιτόκια ή από μετακύλιση του χρέους που κατέχει η ΕΚΤ.

Επί του θέματος αναφέρθηκε και ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέροντας σε έγγραφο του προς τη Βουλή πως : «με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και δεδομένου ότι κατά την περίοδο 2013-2016 οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ περίπου, θα εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεων τους, εντός του πλαισίου και των νομικών περιορισμών της συνθήκης της Λισσαβόνας για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα