Spiegel: Μεγαλύτερη η τρύπα στο ελληνικό κρατικό ταμείο

Μεγαλύτερη από ότι είχε υπολογιστεί είναι η τρύπα στο ελληνικό κρατικό ταμείο, αναφέρει χαρακτηριστικά σημερινό δημοσίευμα του Spiegel, σημειώνοντας πως «η Αθήνα δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τους όρους λιτότητας, ενώ ζητεί την επόμενη δόση δισεκατομμυρίων».

Το άρθρο με τίτλο «το πόκερ των 31 δις» διερωτάται αν «θα πληρώσουν οι χώρες της ευρωζώνης ή θα αφήσουν πλέον τους Έλληνες να καταρρεύσουν» και εκτιμά ότι τα κράτη της ευρωζώνης έχουν τρεις

δυνατότητες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα. «Πρώτον, θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα και να καταβάλλουν τη δόση των 31 δισ. ευρώ που έχουν παρακρατήσει εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας, μία επιλογή που συμμερίστηκε το Σαββατοκύριακο και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό».

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι παράλληλα με την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα δεύτερο κούρεμα χρέους, το οποίο θα ανάγκαζε εκ νέου τους πιστωτές να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεών τους.

«Εναλλακτικά», συμπεραίνει, «τα κράτη της ευρωζώνης θα μπορούσαν να πάρουν ως αφορμή την επίσημη αθέτηση των στόχων λιτότητας, ώστε να αρνηθούν τη δόση των 31 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ωθώντας έτσι τη χώρα σε μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και με πιθανή συνέπεια την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Ως επικρατέστερο σενάριο, το Spiegel θεωρεί ένα συνδυασμό των δύο πρώτων δυνατοτήτων, δηλαδή χρονική παράταση σε συνδυασμό με κούρεμα του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα