Ωριμάζουν οι συνθήκες για απελευθέρωση από τα μνημόνια

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Ως έτος μεγάλων ευκαιριών αναδεικνύει το 2014 ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ευελπιστώντας ότι από τις εξελίξεις του χρόνου θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για σημαντική βελτίωση των οικονομικών, αλλά και κοινωνικών δεικτών της χώρας. Με πολιορκητικό κριό την προεδρία της ΕΕ, αλλά και με την ετοιμότητα που επιχειρεί να επιδείξει η Αθήνα ενόψει του νέου, τελευταίου όπως όλα δείχνουν, γύρου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα,

ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι ωριμάζουν οι συνθήκες για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από τα μνημόνια. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι οι θετικές επιδόσεις των τελευταίων μηνών, με κυρίαρχη την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος διευκολύνει τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης.

Ο Σαμαράς εκτιμά ότι, το 2014, το ελληνικό χρέος θα ανακηρυχθεί και επίσημα βιώσιμο, χωρίς δηλαδή ανάγκη νέου δανεισμού και νέων μνημονίων

Ωστόσο, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που θέλησε να εμφυσήσει με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση γνωρίζουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και η χώρα θα πρέπει να δώσει πολυμέτωπους αγώνες, προκειμένου να διατηρηθεί στην τροχιά που θα την οδηγήσει στην έξοδο από τα μνημόνια. Το τρομοκρατικό χτύπημα στην οικεία του Γερμανού πρέσβη κατέδειξε, πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς η ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ μπορεί να αντιμετωπιστεί από ακραίους κύκλους ως ευκαιρία να δοκιμαστούν οι θεσμοί.

Συμφωνία πριν από το Eurogroup

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η χώρα έχει εξασφαλίσει ένα μορατόριουμ λόγω της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ και ότι θα καταβληθεί σημαντική προσπάθεια να μην υπάρξει αγεφύρωτο χάσμα στις συνομιλίες του επόμενου γύρου, καθώς, πέραν των άλλων, τον Μάιο οι λαοί της Ευρώπης θα προσέλθουν στις κάλπες και ουδείς επιθυμεί να χρεωθεί μία αποτυχία του προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Στόχος της Αθήνας είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, ώστε τότε να εγκριθεί η δόση των 4,9 δισ. ευρώ (η οποία κανονικά είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο) και να αναζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης λύση στο καυτό ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού του 2014.

Για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με το μείζον ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού θα πρέπει να κλείσει το θέμα των πρόσθετων μέτρων, με τους τροϊκανούς να τα ορίζουν σε 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 200-300 εκατ. ευρώ οφείλονται στις αλλαγές που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ), να υπάρξει συμφωνία για το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017, για το οποίο, αν και έχει αποσταλεί από την Αθήνα το σχετικό προσχέδιο, οι συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει, αλλά και να μηδενιστεί η απόσταση στο ζήτημα της διαθεσιμότητας.

Επιπρόσθετα, καθυστερήσεις που σχετίζονται κυρίως με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών καταγράφονται και στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη αναμένονται οι εγκρίσεις για την επικύρωση της συμφωνίας για τη ΔΕΣΦΑ, καθώς η Κομισιόν αναζητεί εγγυήσεις που θα διασφαλίζουν ότι οι Αζέροι θα σεβαστούν το κοινοτικό δίκαιο. Από τους ρυθμούς υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα εξαρτηθεί αν θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2014 για έσοδα ύψους 3,56 δισ. ευρώ που θα συνεισφέρουν στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Στο κυβερνητικό πλάνο προκρίνονται η πώληση μετοχών της ΕΥΔΑΠ, των Ελληνικών Πετρελαίων σε ποσοστό 35%, της υποθαλάσσιας αποθήκης στη Νότια Καβάλα, ακινήτων του Δημοσίου, μετοχών 12 μεγάλων λιμένων, του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος και μετοχών των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το πρώτο στοίχημα είναι να δημιουργηθεί κλίμα ανταπόκρισης στους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη, με πρώτους για το Ελληνικό, την ΕΥΑΘ και τον ΟΔΙΕ.

Θεμέλιο ανεξαρτησίας

Ο πρωθυπουργός, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, αναφέρθηκε με έμφαση στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο επεσήμανε πως είναι το θεμέλιο ανεξαρτησίας της χώρας από εδώ και πέρα και βάση για την οικονομική ανεξαρτησία της. Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι, το 2014, το ελληνικό χρέος θα ανακηρυχθεί και επίσημα βιώσιμο, χωρίς δηλαδή ανάγκη νέου δανεισμού και χωρίς νέα μνημόνια και αναμένει να τηρήσουν και οι δανειστές τις δεσμεύσεις τους.

Οπως φάνηκε από την πρόσφατη απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού να μη διακοπεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ στα άτομα με βαριά αναπηρία άνω του 80%, παρά το ότι είναι κάτω των 65 χρόνων, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μην ανοίξει νέα κοινωνικά μέτωπα έως τον ερχόμενο Απρίλιο, καθώς τότε αναμένεται να πιστοποιηθεί η ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στον κ. Σαμαρά να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, βάσει της απόφασης του Eurogroup και παράλληλα να προχωρήσει σε έναρξη άσκησης κοινωνικής πολιτικής, με διορθωτικές κινήσεις για τις πλέον ευπαθείς ομάδες και τους ένστολους.

Η ελληνική πλευρά αναμένει ως πιο πιθανό σενάριο μια έμμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω της επιμήκυνσης λήξεων και της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, σε συνδυασμό ίσως με ένα προσωρινό «μορατόριουμ» που θα προβλέπει να παγώσει η καταβολή τόκων για ένα περιορισμένο διάστημα (π.χ. δύο έτη).

Αν η παραπάνω πορεία ολοκληρωθεί χωρίς εκπλήξεις, τότε η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μπορεί να προσέλθει στις ευρωκάλπες μέσα σε ένα κλίμα, το οποίο μπορεί να μην είναι το καλύτερο, αλλά πάντως θα της επιτρέψει να δώσει με θετικούς όρους τη μάχη έναντι της αντιπολίτευσης, η οποία τους επόμενους μήνες αναμένεται να κορυφώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης

The post Ωριμάζουν οι συνθήκες για απελευθέρωση από τα μνημόνια appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα