Ο Πανέτα «έσπασε» το απόρρητο για την υπόθεση Οσάμα μπιν Λάντεν

Ο πρώην επικεφαλής της CIA αποκάλυψε στον σεναριογράφο της ταινίας «Zero Dark Thirty», με θέμα την επιχείρηση κατά του Οσάμα μπιν Λάντεν, άκρως απόρρητες λεπτομέρειες, σύμφωνα με έρευνα της γενικής επιθεώρησης του Πενταγώνου.

Η προκαταρκτική έκθεση της γενικής επιθεώρησης του Πενταγώνου δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη, αλλά περιήλθε στην κατοχή του Προγράμματος Κυβερνητικής Εποπτείας (Pogo), ενός ανεξάρτητου

παρατηρητηρίου στις ΗΠΑ που ερευνά και δημοσιοποιεί υποθέσεις διαφθοράς και κακοδιοίκησης στην κυβέρνησης, τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, το Κονγκρέσο και τους συνεργαζόμενους με την κυβέρνηση φορείς.

Η έρευνα αυτή μπορεί να προκαλέσει αμηχανία στην κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς συμπεραίνει ότι ο Λευκός Οίκος φάνηκε έτοιμος να βοηθήσει τους σκηνοθέτες της ταινίας να αφηγηθούν πώς στήθηκε η παγίδα στον Μπιν Λάντεν, η οποία στέφθηκε από επιτυχία για τις αμερικανικές δυνάμεις, παρότι αντιμετώπιζε με αυστηρότητα τις διαρροές εμπιστευτικών πληροφοριών.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Πενταγώνου, ο Πανέτα, τότε επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών πριν γίνει υπουργός Άμυνας, θέση από την οποία αποχώρησε τον Φεβρουάριο, αποκάλυψε άκρως εμπιστευτικές λεπτομέρειες για την επιχείρηση, η οποία οδήγησε στον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, στη διάρκεια τελετής που διοργανώθηκε στη έδρα της CIA προς τιμήν όσων μετείχαν στην επιχείρηση αυτή.

Η έρευνα της γενικής επιθεώρησης διεξήχθη ύστερα από σχετικό αίτημα του βουλευτή της Νέας Υόρκης Πίτερ Κινγκ, τότε προέδρου της επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που αποκαλύπτει το Pogo, ωστόσο εκπρόσωπος της γενικής επιθεώρησης δήλωσε ότι οι υπηρεσίες αυτές συνεχίζουν να εργάζονται επί της έρευνας.

Σύμφωνα με το Pogo, τα αίτια για τη μη δημοσιοποίηση της έκθεσης δεν είναι σαφή, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γενικής επιθεώρησης «γίνονται ασυνήθιστα λεπτομερείς επαληθεύσεις και υπάρχει εμπλοκή σε ανώτατο επίπεδο».

Keywords
Τυχαία Θέματα