Μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία

Ρυθμίσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία

Στις νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, καθώς και τα νομοσχέδια για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», επικεντρώθηκε η σύσκεψη που είχαν χτες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο,

τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου. Η σύσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε εν όψει της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε., Γκίντερ Ετινγκερ.

Στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε επίσης το καυτό πρόβλημα των χρεών στην αγορά ηλεκτρισμού, το πρόγραμμα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ και τα προβλήματα που παρουσιάζουν, καθώς και τα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ, όπως ο αγωγός αερίου EastMed (Ισραήλ Κύπρου – Ελλάδας) αλλά και οι συμβάσεις για τις παραχωρήσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Ιωνάννινα, Δυτικό Πατραϊκό και Κατάκολο, όπως και η πορεία των ερευνών σε Ιόνιο και Νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με αντικείμενο τα κίνητρα για επενδύσεις. Θα περιλαμβάνουν μέτρα που είχαν συζητηθεί παλαιότερα, όπως τη μείωση της χρέωσης για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τα 6, 91 ευρώ/ΜWh στα 4,14 ευρώ για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση και καταναλώνουν πάνω από 13 Gwh ετησίως, (περίπου 80 βιομηχανίες), καθώς και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Ηλεκτρισμού στα 2,5 ευρώ/MWh από 5 ευρώ. Υπό συζήτηση βρίσκονται και άλλα μέτρα, που θα αφορούν και στις βιομηχανίες της υψηλής τάσης. Εξάλλου εντός των ημερών ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου υπογράφει την απόφαση για τη «διακοψιμότητα», που αναμένεται να μειώσει το κόστος για τις μεγάλες βιομηχανίες.

Μάλιστα, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την ιδιωικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ τον Ιανουάριο ακολουθεί το νομοσχέδιο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», διαδικασία που σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2015.

Στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί το ενεργειακό κόστος, δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, η πολιτική για τις ΑΠΕ, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η δημιουργία του «νοτίου διαδρόμου», ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, οι προοπτικές για εγχώρια κοιτάσματα υδρογοναναθράκων, η αναδιάρθρωση των εταιρειών παραγωγής ενέργειας κ.λπ.

The post Μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα