Μαζεύετε αποδείξεις. Θα φανούν χρήσιμες!

«Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη» μας έλεγαν μέχρι σήμερα. Για τους επόμενους τρεις μήνες, ωστόσο, όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να συγκεντρώνουν με επιμέλεια τις αποδείξεις για όσες αγορές πραγματοποιούν.

Από του χρόνου το μέτρο της συλλογής αποδείξεων αλλάζει και γίνεται εξαιρετικά πολύπλοκο. Φέτος όμως, για τις φορολογικές δηλώσεις που θα συμπληρώσουμε στις αρχές του 2014, η υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών συνολικής αξίας μέχρι 25% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος εξακολουθεί να ισχύει.

Η

υποχρέωση αφορά μόνο τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες (μισθοί, συντάξεις κ.λπ.) και δεν υπερβαίνουν τις 42.000 ευρώ.

Για τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα υψηλότερα των 42.000 ευρώ προβλέπεται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ (ποσό δηλαδή ίσο με το 25% των 42.000 ευρώ).

Προσοχή: Σε περίπτωση συζύγων οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνο εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους.

Αν το ποσό των αποδείξεων δαπανών του φορολογούμενου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς. Παράδειγμα: Για εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται 5.000 ευρώ αποδείξεις. Αν ο φορολογούμενος καταθέσει αποδείξεις αξίας 3.000 ευρώ, δηλαδή 2.000 ευρώ λιγότερα, τότε πέρα από τον φόρο που θα πληρώσει θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 2.000 x 22% = 440 ευρώ.

Τι δεν «περνάει»

Στις δαπάνες που αναγνωρίζει η εφορία ΔΕΝ περιλαμβάνονται αποδείξεις για: στέγαση, ενοίκια κατοικιών, ύδρευση-αποχέτευση, δημοτικά τέλη, υπηρεσίες κοινοχρήστων, συντήρηση ανελκυστήρα, κηπουρός, καθαρισμός πολυκατοικίας, απόφραξη κεντρικής αποχέτευσης, συντήρηση καυστήρα, ηλεκτρικό ρεύμα, υγραέριο – φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, κάρβουνα – καυσόξυλα, υγεία, φάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα (π.χ. θερμόμετρο, οινόπνευμα), θεραπευτικές συσκευές (π.χ. ακουστικά βαρηκοΐας, συσκευή μέτρησης ζαχάρου, πιεσόμετρο), ιατρικές υπηρεσίες, οδοντιατρικές υπηρεσίες, φυσιοθεραπεία, μικροβιολογική εξέταση, ακτινογραφία, υπέρηχος, τεστ ΠΑΠ – μαστογραφία, νοσοκομειακή περίθαλψη, αποκλειστική νοσοκόμα, μεταφορές – επικοινωνίες, αγορά αυτοκινήτων, αγορά μοτοσικλετών, αγορά σκαφών αναψυχής, τέλη κυκλοφορίας, διόδια, εισιτήρια σε τρένα, αεροπλάνα, πλοία, αστικές συγκοινωνίες, ταχυδρομικές υπηρεσίες (δημόσιες και ιδιωτικές), σταθερή τηλεφωνία, κινητή τηλεφωνία, πρόσβαση στο Διαδίκτυο, εισφορά σε ΕΡΤ, συνδρομητική τηλεόραση, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ασφάλιση κατοικίας, ασφάλιση υγείας, ασφάλιστρα αυτοκινήτου – δικύκλων, άλλες ασφαλίσεις, φωτοβολταϊκά.

Πρόστιμα «φωτιά»

Πρόστιμα-φωτιά για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες δεν κόβουν αποδείξεις για συναλλαγές αξίας μέχρι 5.000 ευρώ προβλέπει από το 2014 ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών.

Για κάθε απόδειξη αξίας από… 0,01 ευρώ έως και 5.000 ευρώ, η οποία δεν θα εκδίδεται, από το επόμενο έτος το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, αν ο παραβάτης τηρεί βιβλίο εσόδων-εξόδων ή σε 2.500 ευρώ, αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ΄ κατηγορίας). Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο αριθμός των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν είναι μεγάλος, δηλαδή υπερβαίνει τις 15 στον πρώτο φορολογικό έλεγχο και τις 30 στον δεύτερο φορολογικό έλεγχο, δεν θα προβλέπεται πλέον κανένα πλαφόν στο συνολικό ποσό των προστίμων, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση του παραβάτη να εκτοξεύεται στα ύψη.

Με το σύστημα ποινών που θα ισχύει από την 1η-1-2014, βάσει του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, το πρόστιμο για μη έκδοση κάθε μίας απόδειξης αυξάνεται από τα 800 στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων (απλογραφικά ή πρώην β’ κατηγορίας) και από 1.200 σε 2.500 ευρώ για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ’ κατηγορίας).

Κατάργηση ορίων

Επιπλέον, από την 1η-1-2014 καταργούνται τα ανώτατα όρια που ισχύουν σήμερα για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις διαπίστωσης μεγάλου αριθμού μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων. Τα όρια αυτά ανέρχονται σήμερα στο 15πλάσιο του προστίμου που επιβάλλεται για κάθε μία παράβαση, κατά τον πρώτο φορολογικό έλεγχο, και στο 30πλάσιο κατά τον δεύτερο φορολογικό έλεγχο.

Συνεπώς, τα συνολικά ποσά των προστίμων που θα επιβάλλονται σε όσους εντοπίζονται, από την 1η-1-2014 και μετά, να μην έχουν κόψει μεγάλο αριθμό αποδείξεων θα είναι τεράστια, αφού δεν προβλέπεται κανένας περιορισμός στο τελικό ύψος τους.

Για παράδειγμα, μια ταβέρνα που εντοπίζεται από τον φορολογικό έλεγχο να μην έχει εκδώσει 30 αποδείξεις τιμωρείται σήμερα με πρόστιμο ίσο με 800 ευρώ για κάθε μη εκδοθείσα απόδειξη, το οποίο όμως δεν φθάνει τελικά τις 24.000 ευρώ (30 αποδείξεις x 800 ευρώ), αλλά περιορίζεται στο 15πλάσιο των 800 ευρώ, δηλαδή στα 12.000 ευρώ. Από την
1η-1-2014, αν μια ταβέρνα εντοπιστεί να μην έχει εκδώσει 30 αποδείξεις θα καλείται να πληρώσει πρόστιμο 30.000 ευρώ (30 μη εκδοθείσες αποδείξεις x 1.000 ευρώ για κάθε μη εκδοθείσα απόδειξη = 30.000 ευρώ). Το τελικό πρόστιμο θα είναι αυξημένο κατά 150% σε σχέση με αυτό που προκύπτει βάσει του ισχύοντος σήμερα νομοθετικού καθεστώτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα