Η οικονομική «αιμορραγία» των εκπαιδευτικών έφερε την αναστολή των απεργιών

Συνεχίζεται το θρίλερ στην Παιδεία. Μετά από δύο εβδομάδες επαναλαμβανόμενων πενθήμερων και 48ωρων απεργιών, καθηγητές και δάσκαλοι αποφάσισαν το βράδυ της Τετάρτης την αναστολή των απεργιών, αλλά πήραν τη σκυτάλη οι μαθητές με καταλήψεις στα σχολικά συγκροτήματα.

Της Νικολέτας Παπάζογλου

Η οικονομική «ασφυξία» των απεργών, κάτι που διαφάνηκε από τη σταδιακή πτώση της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, έπαιξε έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στη λήψη απόφασης για αναστολή των απεργιών.

Το απόγευμα της Πέμπτης διοικητικοί υπάλληλοι, δάσκαλοι, καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,

πανεπιστημιακοί καθηγητές και φοιτητές, συναντήθηκαν στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση, καθώς και «τον αναγκαίο συντονισμό των αγώνων» τους, όπως ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χαλκιδικής, κυρία Ιωάννα Στίνη, παραδέχθηκε στο «Π» πως η οικονομική κόπωση των απεργών, καθώς μόνο το 30% αυτών άντεχαν οικονομικά να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οδήγησε στην αναστολή των κινητοποιήσεων. Επίσης, οι περικοπές που έχουν υποστεί στους μισθούς (σ.σ. υπενθυμίζουμε πως οι μέρες των απεργιών δεν πληρώνονται, παρά μόνο οι μέρες των καταλήψεων) είναι ακόμα ένας λόγος που επήλθε γρήγορα η «ασφυξία». Δάσκαλοι και καθηγητές τονίζουν πως είναι θυμωμένοι, καθώς οι ελλείψεις σε φιλολόγους και μαθηματικούς είναι τεράστιες και τα κενά πλέον δεν μπορούν να καλυφθούν.

Ντόμινο
Μετά τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής καθηγητών και δασκάλων στις απεργίες, τη σταδιακή πτώση της συμμετοχής σε αυτές και την αναστολή, τελικά, των απεργιών, η σπίθα των καταλήψεων βρήκε πρόσφορο έδαφος για να μετατραπεί σε «πυρκαγιά» που θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Ηδη, από τις τρεις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους οι πρώτες καταλήψεις σε σχολεία είχαν ξεκινήσει.

Τη σκυτάλη από τους καθηγητές πήραν οι μαθητές προχωρώντας σε καταλήψεις σχολικών κτηρίων. Με αυτόν τον τρόπο, όπως λένε, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εκπαιδευτικούς, αλλά και την εναντίωσή τους στις αλλαγές που φέρνει ο νόμος για το «νέο Λύκειο».

Με περίπου 120 σχολεία σε όλη τη χώρα να τελούν υπό κατάληψη, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, βάσει του οποίου θα παρατείνεται το σχολικό έτος για τους μαθητές των σχολείων που καταλαμβάνονται για περισσότερες από τρεις ημέρες. Ανάλογη των ημερών που το σχολείο θα τελεί υπό κατάληψη θα είναι το μέτρο υπολογισμού της παράτασης του σχολικού έτους.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, σε πανελλαδικό επίπεδο οι σχολικές μονάδες που τελούσαν υπό κατάληψη δεν ξεπέρασαν σε ποσοστό το 10% με 15%. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι μαθητές που βάζουν λουκέτο στα σχολεία είναι ελάχιστοι.

Η νομική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας -με εντολή του υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου- επεξεργάζεται σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο το σχολικό έτος σε γυμνάσια και λύκεια θα παρατείνεται όσες μέρες -πέραν των τριών πρώτων- το σχολείο τελεί υπό κατάληψη.

Στόχος αυτής της κίνησης της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι να σταματήσουν οι καταλήψεις που «φουντώνουν» μετά την υπαναχώρηση των καθηγητών να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας. Η απεργία στερεί πολύτιμους μισθούς από το ήδη ψαλιδισμένο εισόδημα των εκπαιδευτικών σε αντίθεση με την κατάληψη, που οι καθηγητές πληρώνονται κανονικά.

Τα πανεπιστήμια
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η κατά τον νόμο αποκλειστική προθεσμία εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, οι συνεχόμενες απεργίες στον χώρο της Παιδείας οδηγούν το υπουργείο και τις διοικήσεις των πανεπιστημίων σε σιωπηρή παράταση των εγγραφών, ώστε να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες όσοι νεοεισακτέοι συνάντησαν προβλήματα.

Οι πανεπιστημιακοί ανοίγουν δικαστικό μέτωπο. Οι διοικήσεις των οκτώ πανεπιστημίων που βλέπουν τις διοικητικές τους υπηρεσίες να «χάνουν» 1.349 υπαλλήλους, οι οποίοι τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας, προετοιμάζονται εντατικά για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με στόχο την αναστολή εκτέλεσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θέτει σε καθεστώς κινητικότητας τους υπαλλήλους.
Σε αναστολή λειτουργίας βρίσκονται ήδη τα πανεπιστήμια Αθηνών, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Βλέπει» παρανομίες η ΔΟΕ

ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ
Προαναγγελία νέων κινητοποιήσεων

Εγγραφο εξώδικης διαμαρτυρίας απέστειλε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στον υπουργό Παιδείας και τον περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής. Η ενέργεια αυτή έγινε στο πλαίσιο των αποφάσεων του Δ.Σ.

Στο εξώδικο αναφέρεται: «Για την πολύπλευρη αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος της παράνομης μετακίνησης εκπαιδευτικών ως πλεοναζόντων, με βάση το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) περί τοποθέτησης δασκάλων στα Ολοήμερα Σχολεία, αλλά και με τη διάλυση κάθε υποστηρικτικής δομής στην εκπαίδευση».

Τέλος, η ΔΟΕ προαναγγέλλει και άλλες κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες, πέρα από τη συνδικαλιστική δράση, «για την ανάδειξη των παράνομων ενεργειών της ηγεσίας της εκπαίδευσης και την αποκατάσταση της νομιμότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα