Το σχέδιο αντεπίθεσης μετά το σοκ Μπαλτάκου

Tης Έλλης Τριανταφύλλου

Την ταχύτατη επιστροφή της πολιτικής ατζέντας στα θετικά αποτελέσματα του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα με επίσπευση εξόδου της χώρας στις αγορές ίσως και την επόμενη εβδομάδα επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να μην τεθεί σε κίνδυνο όχι η κυβερνητική συνοχή, αλλά και οι δυνατότητες που διανοίγονται για την ανάκαμψη της οικονομίας με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου.

Το τελευταίο απασχολεί κατά προτεραιότητα το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο

παρακολούθησε με έντονο προβληματισμό την έκταση που πήρε στα διεθνή μέσα η υπόθεση. «Κανείς δεν πίστευε ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει και, όμως, τους διέψευσε.

Θα είναι εγκληματικό να χαθούν όλα, γιατί ένας άνθρωπος χάραξε προσωπική στρατηγική.

Και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε» σημείωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι.

Ταυτόχρονα με τις εξελίξεις που δρομολογούνται στο οικονομικό τοπίο, το πρωθυπουργικό επιτελείο αναζητεί την κατάλληλη στιγμή για μία νέα, ηχηρή παρέμβαση του κ. Σαμαρά σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, την οποία από το 2012 ακόμη ο πρωθυπουργός κατακεραύνωνε σε κάθε ευκαιρία.

«Ο Σαμαράς από την εκλογή στη Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει με τρόπο απόλυτο τη θέση του έναντι του νεοναζιστικού μορφώματος. Και αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει» σημειώνουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του.

Το τοπίο, πάντως, παραμένει θολό και δύσκολα θα ξεκαθαρίσει μέχρις ότου διαφανεί αν η κίνηση Κασσιδιάρη συνιστούσε μεμονωμένη βολή ή ήταν ενταγμένη σε ένα ευρύτερο σχέδιο πλήρους αποσταθεροποίησης – εκδοχή που τις τελευταίες ώρες κερδίζει έδαφος μετά την ύπαρξη επίμονων πληροφοριών περί νέου υποκλαπέντος οπτικοακουστικού υλικού.

Μετά το πρώτο σοκ από τη δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο με τη συνομιλία Μπαλτάκου- Κασσιδιάρη και την καρατόμηση του πρώτου από τη θέση του Γ.Γ. του υπουργικού συμβουλίου, το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, περνά στην αντεπίθεση, προκειμένου όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του «να μην επιτρέψουν να τεθούν σε κίνδυνο οι δραματικές θυσίες του ελληνικού λαού.

Κυρίαρχη εκτίμηση του «γαλάζιου» επιτελείου είναι ότι αν δεν υπάρξουν νέα δεδομένα, το πρόβλημα που προέκυψε αιφνιδίως με τον κ. Μπαλτάκο θα ξεπεραστεί, καθώς το επιχείρημα περί «αυτονόμησης» του κ. Μπαλτάκου από την επίσημη πολιτική της κυβέρνησης αποδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα.

«Το σενάριο περί υπόγειας σύνδεσης και συνεργασίας με τη ΧΑ καταρρίπτεται από εκείνο της πολιτικής παρέμβασης για τις δικαστικές εξελίξεις στο κόμμα Μιχαλολιάκου και τούμπαλιν» σημειώνει χαρακτηριστικά στο «Π» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για υπόγειες διασυνδέσεις με το νεοναζιστικό μόρφωμα, όταν επί των ημερών του μπήκε η Χρυσή Αυγή στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.

Επιπρόσθετα, το κυβερνητικό επιτελείο, πίσω από τη δυσάρεστη τροπή που πήρε η υπόθεση με πρωταγωνιστή τον πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, διακρίνει μια «ευκαιρία» για σκλήρυνση της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη κυβερνητικά στελέχη καταγγέλλουν το κόμμα του κ. Αλ. Τσίπρα για «υιοθέτηση των επιχειρημάτων της Χρυσής Αυγής», με το αίτημά τους για παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Νικ. Δένδια, επί των ημερών του οποίου εστάλησαν στη Δικαιοσύνη πάνω από 30 φάκελοι για στελέχη του κόμματος Μιχαλολιάκου.

Από την άλλη πλευρά, ουδείς παραγνωρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν, εκ των οποίων οι δύο σημαντικότεροι είναι οι εσωτερικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ και η πιθανή δημοσκοπική ανάκαμψη της Χρυσής Αυγής, η οποία έστω και μέσω της κατάφωρα παράνομης βιντεοσκόπησης της συνομιλίας Μπαλτάκου-Κασσιδιάρη έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο.

Οπως ήταν φυσικό, η υπόθεση Μπαλτάκου συζητήθηκε διεξοδικά στη χθεσινή τετ α τετ συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευαγγ. Βενιζέλο, ο οποίος, φοβούμενος μήπως το τίμημα που θα καταβάλει το κόμμα του αποδειχθεί μεγαλύτερο από εκείνο της κυβέρνησης, στηρίζει μεν, μετά φόβου δε!

Οι δύο αρχηγοί έθεσαν επί τάπητος τη στρατηγική απεγκλωβισμού της κυβέρνησης από την υπόθεση Μπαλτάκου, η οποία έχει στο επίκεντρό της τις θετικές εξελίξεις στη μετά μνημόνιο εποχή.

Οι ισορροπίες, πάντως, είναι εύθραυστες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να οξυνθούν περαιτέρω οι τόνοι που ήδη χρησιμοποίησαν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ δημόσια (Χρυσοχοΐδης, Καψής κ.α.), κάτι που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη συγκατοίκηση των δύο κομμάτων.

Ενας ακόμη φόβος του κυβερνητικού επιτελείου, πάντως, είναι να ανοίξει πριν από τις κρίσιμες διπλές κάλπες του Μαΐου συζήτηση και στη ΝΔ -στο ΠΑΣΟΚ άνοιξε ήδη- για τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος.

Ηδη, στελέχη υπονοούν στον δημόσιο λόγο τους ότι στην προσπάθειά της να επαναπροσεγγίσει ψηφοφόρους που αυτομόλησαν προς τη Χρυσή Αυγή ή τους Ανεξάρτητους Ελληνες έχει απεμπολήσει τον κεντρώο χώρο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και ενώ στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ επικρατεί διάχυτη νευρικότητα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η παρέμβαση του υπουργού Αμυνας, κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος σημείωσε ότι ως μεγάλη δημοκρατική και ευρωπαϊκή παράταξη, η ΝΔ είναι διαχρονικά και σταθερά απέναντι στα άκρα, στις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και στις ολοκληρωτικές ιδεολογίες.

«Τις κατακτήσεις αυτές οφείλουμε να διασφαλίσουμε ενωμένοι» ανέφερε με νόημα ο κ. Αβραμόπουλος.

Από όσα συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι φανερό ότι ο προβληματισμός αφορά στην πολιτική διαχείριση της υπόθεσης Μπαλτάκου, καθώς σε ό,τι αφορά την ουσία των εξελίξεων περί τη Χρυσή Αυγή, η κυβέρνηση εμφανίζεται πεπεισμένη πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι κατηγορίες είναι στέρεες και ότι η Δικαιοσύνη έκανε πλήρως τη δουλειά της.

«Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Αν η διάλυσή της ευνοεί τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον οποιοδήποτε άλλον, αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τις αποδείξεις της εγκληματικής της δράσης» σημειώνουν με έμφαση κυβερνητικοί παράγοντες.

The post Το σχέδιο αντεπίθεσης μετά το σοκ Μπαλτάκου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα