ΗΠΑ: Αναβίωση της Ημέρας του «ΟΧΙ» στην Αμερική

Το ενδιαφέρον για το μεγαλείο της Ημέρας του «ΟΧΙ», της Μάχης της Κρήτης, αλλά και για τον Ελληνικό λαό, αναζωπυρώνεται τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, εκτιμά ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος «OxiDayFoundation», Άντι Μάνατος.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ζήτησε από τη Νομπελίστα Ειρήνης, Aung San Suu Kyi,

η οποία τιμήθηκε πρόσφατα με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου, να φέρει μαζί της από τη Βιρμανία το βραβείο που παρέλαβε το 2011 από το «OxiDayFoundation». Το βραβείο, σημειώνει ο κ. Μάνατος, ενώνει συμβολικά τους αγώνες για τη δημοκρατία της Suu Kyi με την γενναιότητα που επέδειξαν οι γυναίκες στη Μάχη της Κρήτης, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ιστορία της 28ης Οκτωβρίου του 1940 παρουσιάστηκε, επίσης, και στο Πεκίνο, με πρωτοβουλία του Ελληνο-αμερικανικού Ιδρύματος, σε πανηγυρική εκδήλωση του Κινεζικού Ιδρύματος για τη Δημοκρατία «Wei Jingsheng».

«Αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα μιας μεγάλης προσπάθειας που καταβάλουμε στην Ουάσιγκτον για την αποκατάσταση του «brand name» της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να μπορέσουμε να εξηγήσουμε στους αξιωματούχους της Ουάσιγκτον και στους παγκόσμιους ηγέτες ότι ο Ελληνικός λαός όχι μόνο δημιούργησε τη δημοκρατία, αλλά κατάφερε και να τη σώσει από τον αφανισμό κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου» , τονίζει-μεταξύ άλλων- ο κ. Μάνατος.

· Εκδήλωση στην Ουάσιγκτον

Η φετινή εκδήλωση του «OxiDayFoundation» θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, όπου θα τιμηθεί ο τυφλός Κινέζος αγωνιστής για την ελευθερία και τη δημοκρατία, Chen Guangcheng.

«Θέλουμε να καταδείξουμε, προς κάθε κατεύθυνση, τους λόγους για τους οποίους ο Ελληνικός λαός πραγματικά αξίζει μια θετική εικόνα, ανεξαρτήτως της παρούσας οικονομικής κατάστασής του», σημειώνει ο καταγόμενος από την Κρήτη, Άντι Μάνατος.

Το βραβείο της «Ημέρας του ΟΧΙ» δόθηκε το 2011 στον Jamel Bettaieb, έναν από τους τέσσερις ανθρώπους που ξεκίνησαν την «Αραβική Άνοιξη» στην Τυνησία, ενώ το Βραβείο «Μάχη της Κρήτης» παρέλαβε η Aung San Suu Kyi.

Με το βραβείο της «Ημέρας του ΟΧΙ» έχουν τιμηθεί, επίσης, ο πρώην ηγέτης της πλειοψηφίας στην Αμερικανική Γερουσία και υποψήφιος για την Προεδρία Bob Dole, όπως και ο Ανδρέας Α. Άθενς και ο Παναγιώτης Σακελλάρης που διακρίθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Ίδρυμα «OxiDayFoundation» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό τη διατήρηση αυτής της λαμπρής στιγμής της ιστορίας και του ανθρώπινου σθένους.

Πηγή: http://omogeneia.ana-mpa.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα