Βιβλίο: “Ο Πεταλούδας”

O Ανρί Σαριέρ -γνωστός με το παρατσούκλι Πεταλούδας εξαιτίας ενός εντυπωσιακού τατουάζ στο στήθος του- συλλαμβάνεται στο Παρίσι για ένα φόνο που δε διέπραξε και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη σε μια σωφρονιστική αποικία στα ανοιχτά της Γαλλικής Γουιάνας. Όμως για τον Σαριέρ η ελευθερία είναι πιο σημαντική κι από τον αέρα που αναπνέει. Σαράντα τρεις μέρες μετά την άφιξή του στη φυλακή, ο Πεταλούδας προσπαθεί για πρώτη φορά να αποδράσει. Με μοναδικά του όπλα την πονηριά και το πείσμα, ο Σαριέρ δοκιμάζει και αποτυγχάνει ξανά και ξανά, μέχρι που τον μεταφέρουν στο Νησί του Διαβόλου, μια διαβόητη

φυλακή από την οποία κανείς ποτέ δεν είχε καταφέρει να δραπετεύσει… μέχρι τότε.

Το αυτοβιογραφικό χρονικό του Ανρί Σαριέρ είναι μια ιστορία απίστευτου θάρρους αλλά κι ένα μοναδικό ντοκουμέντο για τη ζωή των καταδίκων στις σωφρονιστικές αποικίες της Καραϊβικής. Ένας συγκλονιστικός ύμνος στην ελευθερία και στην ανθρώπινη θέληση που ενέπνευσε την ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστές τους Steve McQueen και Dustin Hoffman.

Ο Henri Charriere γεννήθηκε το 1906 στην Αρντές της Γαλλίας. Το 1931 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για ένα έγκλημα που δε διέπραξε και μεταφέρθηκε σε μια σωφρονιστική αποικία στην Καραϊβική. Ύστερα από δεκατρία χρόνια και εννέα ριψοκίνδυνες απόπειρες απόδρασης, κατάφερε τελικά να φτάσει στη Βενεζουέλα, όπου και εγκαταστάθηκε ως νόμιμος και νομοταγής πολίτης. Πέθανε το 1973 στην Ισπανία, σε ηλικία εξήντα έξι ετών, μία μόλις εβδομάδα πριν από την προβολή της ταινίας του Φράνκλιν Σάφνερ, με πρωταγωνιστές τους Στιβ ΜακΚουίν και Ντάστιν Χόφμαν, που βασίστηκε στο βιβλίο του. H ιστορία του Ανρί Σαριέρ αποτελεί μια από τις πιο συγκλονιστικές περιπέτειες όλων των εποχών, ενώ η αμεσότητα της αφήγησης σε πρώτο πρόσωπο έκανε πολλούς κριτικούς να μιλήσουν για ένα εξαιρετικό όσο και σπάνιο δείγμα προφορικής λογοτεχνίας. Από την πρώτη του κυκλοφορία, το αυτοβιογραφικό χρονικό του Henri Charriere ενθουσίασε το αναγνωστικό κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο με την απλότητα, την πρωτοτυπία αλλά και την ολοζώντανη δράση που διαπνέει σχεδόν κάθε του σελίδα. Παρ’ ότι ο “Πεταλούδας” δέχτηκε αργότερα αρκετές επικρίσεις ως προς την αυθεντικότητά του, παραμένει σε κάθε περίπτωση ένα μοναδικό ανάγνωσμα κι ένας συγκλονιστικός ύμνος στην ελευθερία και την ανθρώπινη θέληση.

Πηγή : http://entertainment.in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα