Τέλος στην εκλογολογία βάζει η Κυβέρνηση – Οι πιθανές λύσεις – Ο οδικός χάρτης Αλιβιζάτου

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Χατζηνικόλας

Το λιτό μήνυμα του Πρωθυπουργού χθες έξω από το Μαξίμου με τις βαλίτσες για Νέα Υόρκη ανά χείρας, «Δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές», στα δύο πρώτα του σκέλη απηχούσε τις προθέσεις της Κυβέρνησης έναντι των εξελίξεων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής και στο τρίτο και τελευταίο τις προθέσεις εταίρων και δανειστών μας για την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα.

Το

θέμα είχε συζητηθεί εκτενώς μεταξύ του Πρωθυπουργού και των Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς στη συνάντησή τους στο Μαξίμου. Οι τρεις της τρόικας αφού μετέφεραν στον Έλληνα Πρωθυπουργό την ικανοποίηση των δανειστών μας για την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής εξέφρασαν τη διαφωνία τους με κάθε σενάριο η χώρα να πάει σε εκλογές. Είτε τοπικές, είτε πολύ περισσότερο εθνικές.

Γι αυτό και ο Α. Σαμαράς με τη δήλωσή του έδωσε και τον τόνο των εξελίξεων για το προσεχές διάστημα. Αυτό που προκρίνεται στην παρούσα φάση είναι ο λεγόμενος οδικός χάρτης Αλιβιζάτου. Οι αναφορές του κορυφαίου συνταγματολόγου της χώρας ότι ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει εθνικές εκλογές σε περίπτωση παραίτησης βουλευτών, ενώ επιτρέπει τη λειτουργία της Βουλής και με 299 βουλευτές και ότι μπορεί να ψηφιστεί νόμος που θα απαγορεύει ακόμα και τις τοπικές αναπληρωματικές εκλογές σε περίπτωση «καταχρηστικών παραιτήσεων» , απηχεί και τους τρόπους με τους οποίους η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο παραίτησης βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και στη Νέα Υόρκη χθες μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου και υπήρξε απόλυτη συμφωνία. Κυβερνητικό στέλεχος, υπενθύμιζε στο «Π» ότι η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίστηκε ως εγκληματική οργάνωση και τέτοιες είναι οι κατηγορίες που τη βαρύνουν και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν η χώρα να σέρνεται σε εκλογές από τα τερτίπια μιας εγκληματικής οργάνωσης. Το Σύνταγμα έχει τις ασφαλιστικές εκείνες δικλίδες ώστε να αντιμετωπίσει ανάλογες προκλήσεις.

Στο καυτό τώρα θέμα των ελέγχων η κυβέρνηση αγόρασε χρόνο από τους δανειστές μας. Χρόνο για να ξεκαθαρίσει με τη Χρυσή Αυγή και να τρέξει την καυτή πατάτα των δύο αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, της διαθεσιμότητας των 12500 δημοσίων υπαλλήλων και μια σειρά ακόμη θεμάτων που έχει ρίξει στο τραπέζι η τρόικα, όπως για παράδειγμα η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων και του ορίου των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για θέματα φωτιά στην κυριολεξία στα οποία η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί ελπίζουν ότι θα υπάρξει εκ μέρους των δανειστών μια πολιτική αντιμετώπιση και όχι αυστηρά τεχνοκρατική. Επί του παρόντος τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Η τρόικα εμφανίζεται ανένδοτη και επιμένει στη σκληρή γραμμή των επώδυνων μεταρρυθμίσεων.

Αν αλλάξει κάτι μέχρι το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου όπου θα ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες με τη τρόικα μένει να το δούμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα