Γη και ελευθερία ζητάει ο «Ομπάμα των Τσιγγάνων»

Το πρώτο τσιγγανικό κράτος στον κόσμο οραματίζεται ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος της Ρουμανίας, Ρομά στην καταγωγή, πάμπλουτος επιχειρηματίας και εσχάτως καναλάρχης.

Στην πατρίδα του ο Κονσταντίν Νινέλ Ποτίρκα κατονομάζεται ως «Ομπάμα και Τσιγγάνων», αν και είναι αλήθεια ότι ο 46χρονος Ποτίρκα δεν διαθέτει με την πρώτη ματιά τα πλεονεκτήματα του προέδρου των ΗΠΑ. Δεν είναι ιδιαίτερα φωτογενής, δεν δίδαξε Συνταγματικό Δίκαιο στο Χάρβαρντ, δεν απασχολεί καθημερινώς όλα τα διεθνή μίντια.

Οι Ρομά τον αγαπούν, τον παρακολουθούν και

είναι συντονισμένοι με το τηλεοπτικό κανάλι του, το Bah TV. Αλλά δεν στήριξαν μαζικά την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2009, όταν έγινε ο πρώτος τσιγγάνος υποψήφιος που διεκδίκησε, ως ανεξάρτητος, το ύπατο αξίωμα. Το ποσοστό του μόλις έφτασε το 0,21%. Ωστόσο δια μέσου της προεκλογικής εκστρατείας του έγινε ο πιο αναγνωρίσιμος Τσιγγάνος της Ρουμανίας.

Η σχεδόν στρατοσφαιρική άνοδός του σημαδεύθηκε από σοβαρές αναταράξεις. Τον περασμένο Δεκέμβριο δικαστήριο καταδίκασε πρωτοδίκως τον Ποτίρκα για υπεξαίρεση 4,1 εκατ. ευρώ από δημόσια κονδύλια. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι είναι θύμα βρώμικου πολέμου επειδή είναι Ρομά. Ωστόσο, παραμένει αισιόδοξος. «Μπορούμε να ιδρύσουμε ένα τσιγγάνικο κράτος μέσα στην Ευρώπη. Και θα το κάνουμε! Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε να μας ακούσουν και να μας προσέξουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα