Ωκεανοί και δέντρα δίνουν “ανάσες”

Τον τελευταίο μισό αιώνα η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να έχει αυξηθεί κατά πολύ, όμως, μέχρι στιγμής, η Φύση ανταποκρίνεται συνεχίζοντας να απορροφά περίπου τη μισή παραγόμενη ποσότητα, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό είναι πολύ πιθανό να μη συνεχιστεί εσαεί! Το συμπέρασμα μιας νέας ανάλυσης ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας καταδεικνύει ότι οι φυσικές διεργασίες απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα ακολουθούν τα δεδομένα που αλλάζουν, αν και η υπόλοιπη μισή ποσότητα εξακολουθεί να καταλήγει στην

ατμόσφαιρα. Συγκεκριμένα, η άντληση και η αποθήκευση CO2 από τους λεγόμενους «απορροφητήρες», δηλαδή τον ωκεανό ή τα δέντρα, έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια, από τα 2,4 δισ. τόνους, το 1960, στα 5 δισ. το 2010. Το ίδιο διάστημα, οι εκπομπές CO2 που παράγονται από την καύση ορυκτών καυσίμων έχουν τετραπλασιαστεί.
Παλαιότερες, μικρότερης κλίμακας μελέτες καταδείκνυαν ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε σημείο καμπής, πέρα από το οποίο δεν θα μπορεί να απορροφήσει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. «Εμείς αποφασίσαμε να πάμε ένα βήμα πίσω και να εξετάσουμε εάν αυτό συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Άσλεϊ Μπάλαντάιν, από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Η απάντηση είναι όχι.» Ο Μπάλανταϊν και οι συνεργάτες του βασίστηκαν σε υπολογισμούς των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τον τελευταίο μισό αιώνα και αφαίρεσαν την ποσότητα που διοχετεύτηκε και παρέμεινε στην ατμόσφαιρα, υποθέτοντας ότι το υπόλοιπο απορροφήθηκε από τη βλάστηση ή τον ωκεανό.  Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η ικανότητα των «απορροφητήρων» να αντλούν όλο και περισσότερο CO2 δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλά είναι πιθανό να περιοριστεί λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ίδιοι οι «απορροφητήρες» να μετατραπούν, μέσα στον ερχόμενο αιώνα, σε πηγές διοξειδίου του άνθρακα.

Αποκωδικοποιήθηκε το DNA παρασίτου που προκαλεί ελονοσία
Τον γενετικό κώδικα τεσσάρων στελεχών του παρασίτου Plasmodium vivax (Ρ.vivax), που προκαλεί τα περισσότερα κρούσματα ελονοσίας, κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν Αμερικανοί και Ινδοί ερευνητές, διαπιστώνοντας ότι ο παθογόνος μικροοργανισμός έχει, τελικά, μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία απ’ ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα και αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση η αποκωδικοποίησή του.
Ωστόσο, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρα Τζέιν Κάρλτον, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, πιστεύουν ότι η μελέτη θα συμβάλει στη δημιουργία αποτελεσματικότερων θεραπειών κατά της ελονοσίας, η οποία έχει κάνει τα τελευταία χρόνια δυναμική επανεμφάνιση στον δυτικό κόσμο, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγη και εμετό. Αν στον ασθενή δεν χορηγηθεί θεραπεία γρήγορα, η νόσος μπορεί να επιδεινωθεί και να αποδειχθεί θανατηφόρος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα διάφορα παράσιτα της ελονοσίας μόλυναν το 2010 περίπου 216 εκα

Keywords
Τυχαία Θέματα