Επιστολή Αναστασιάδη στον Μπαν Κι Μουν για το κυπριακό

Κάλεσμα στον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών να ξεκαθαρίσει σε ποια βάση θα διεξαχθούν οι συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού απευθύνει με επιστολή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο κ. Αναστασιάδης ζητεί από τον Μπαν Κι Μουν να υπάρξει εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις.

Ορίζει επίσης το γενικό πλαίσιο που πρέπει

να ισχύει, δηλαδή διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει τους πυλώνες που πρέπει να υπάρχουν, όπως συμφωνίες κορυφής και ευρωπαϊκές αρχές, ενώ τονίζει την ενότητα του ομόσπονδου κράτους, στο οποίο θα μετατραπεί η χώρα.

Στην επιστολή σημειώνεται ακόμη ότι με τη λύση πρέπει να αποκλείεται η παρουσία και η επέμβαση των «μητέρων πατρίδων», ενώ δεν γίνεται καμιά μνεία στο έγγραφο συγκλίσεων και αποκλίσεων του Αλεξάντερ Ντάουνερ από τις διαπραγματεύσεις Χριστόφια – Ταλάτ – Έρογλου.

Ο κ. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει τέλος την πρότασή του για επιστροφή της Αμμοχώστου υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, με αντάλλαγμα το απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων από το λιμάνι της κατεχόμενης πόλης και το άνοιγμα κεφαλαίων της τουρκικής ενταξιακής πορείας.

πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα