Έγινε το πρώτο βήμα για την τραπεζική ένωση – Δημιουργείται εποπτική αρχή για τις τράπεζες

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση έγινε με την έγκριση της δημιουργίας ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin).

Την ικανοποίησή τους έσπευσαν να εκφράζουν ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο Επίτροπος Μ.Μπαρνιέ. Την ετοιμότητα της Επιτροπής να βοηθήσει την ΕΚΤ, ώστε ο μηχανισμός να αρχίσει να λειτουργεί από τον επόμενο χρόνο εξέφρασε ο Μπαρόζο.

Πρόσθεσε δε ότι επείγει να ετοιμαστεί και το κοινό ταμείο εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, ο δεύτερος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης.

Σε ό,τι αφορά όμως τον δεύτερο πυλώνα, την ίδια στιγμή το Βερολίνο βάζει νέα εμπόδια, με τον Σόιμπλε να δηλώνει ότι χρειάζεται αλλαγή της γερμανικής νομοθεσίας για να μπορέσει το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης να δώσει απευθείας βοήθεια στις τράπεζες.

Οι αρμοδιότητες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού

Συγκεκριμένα, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα αποτελείται από τις εθνικές εποπτικές αρχές των κρατών μελών και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που θα είναι υπεύθυνη για τη συνολική λειτουργία του Ενιαίου Μηχανισμού.

Θα καλύπτει την Ευρωζώνη, καθώς και όσες χώρες εκτός της Ευρωζώνης επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ecofin, η ΕΚΤ θα έχει την άμεση εποπτεία των 6.000 τραπεζών της Ευρωζώνης, αν και με διαφοροποιημένο τρόπο και σε στενή συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αναλάβει τα εποπτικά της καθήκοντα 12 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της σχετικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ θα εποπτεύει άμεσα τις τράπεζες με ενεργητικό πάνω από 30 δισ. ευρώ ή που αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ της χώρας τους ή που έχουν ζητήσει ή έχουν λάβει άμεση βοήθεια από τον EFSF.

Σε ο,τι αφορά τις τράπεζες με μικρότερη συστημική βαρύτητα η EKT θα επιβλέπει την εποπτεία τους από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει ανά πάσα στιγμή να εποπτεύσει απευθείας μια ή περισσότερες από τις τράπεζες αυτές.

Οι υπουργοί Οικονομικών σημειώνουν ότι τα καθήκοντα της ΕΚΤ στη νομισματική πολιτική θα διαχωριστούν από τα νέα εποπτικά καθήκοντα της κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων μεταξύ των στόχων νομισματικής πολιτικής και της προληπτικής εποπτείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα εποπτικό συμβούλιο, αρμόδιο για την προετοιμασία των εποπτικών καθηκόντων θα συσταθεί εντός της ΕΚΤ. Η διοικητική δομή της ΕΚΤ θα αποτελείται από ένα ξεχωριστό Εποπτικό Συμβούλιο με οργανωτική επιτροπή, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και ένα πάνελ για την επίλυση των διαφωνιών που μπορεί να προκύψουν μεταξύ των εθνικών αρχών και του Διοικητικού Συμβουλίου.

The post Έγινε το πρώτο βήμα για την τραπεζική ένωση – Δημιουργείται εποπτική αρχή για τις τράπεζες appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα