Δίνουν σε δημάρχους χρήματα για χρέη και δεν τα παίρνουν!

Του Γιάννη Ντάσκα

Πριν από 3 χρόνια με τον επιχειρηματία πρόεδρο του ΠΑΣ Γιάννινα ομάδα επισκέφτηκε πέντε(5) αρμόδιους υπουργούς προτείνοντας επένδυση -πακέτο για την πόλη με κατασκευή πολυχώρου ,όπως περίπου στον Βοτανικό αλλά σε χαμηλότερη αναλογία.

Συνολικά ο φάκελλος πρότεινε επένδυση 80 εκατομμυρίων ευρώ. Ήταν η εποχή που υπουργοί τότε,όπως η Λούκα Κατσέλη,ο Ανδρέας Λοβέρδος,η Τίνα Μπιρμπίλη,ο πρωθυπουργός,ο Γ.Παπακωνσταντίνου έκαναν δημόσιες εκκλήσεις για επένδυση έστω και 1000 ευρώ.

Μετά

λόγω γνώσεως (και συμμετοχής στην ομάδα) σας λέμε ότι ΚΑΝΕΝΑΝ υπουργός δεν γύρισε έστω και ένα διευκρινιστικό τηλέφωνο στον επιχειρηματία. ΑΠΟΛΥΤΗ αδιαφορία.
Αυτή η μία πλευρά και θα επανέλθουμε αργότερα.

Η δεύτερη πλευρά. Πολλοί Δήμοι χρωστούν τεράστια ποσά σε τοπικούς η υπερτοπικούς επιχειρηματίες ,ιδιώτες,οι οποίοι με τη σειρά τους τα χρωστούν σε εργαζόμενους. «Δεν υπάρχει σάλιο» λένε οι Δήμοι και δεν πληρώνουν.
Κι όμως. Στα Γιάννενα υπήρχε «σάλιο» και μέσα σε 1,5 χρόνο βούτηξαν επιτήδειοι(ακούγεται και τοκογλυφία υψηλού επιπέδου στην πόλη) πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.
Κι όμως. Τα Γιάννενα είναι μεταξύ των 15 Δήμων της χώρας που καταγγέλλονται από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι ενώ το κράτος τους δίδει χρήματα να πληρώσουν τους ιδιώτες και αυτοί με τη σειρά τους του εργαζόμενους και να κινηθεί η τοπική οικονομία ΔΕΝ πήραν ούτε ευρώ από αυτά που δίνει η Κυβέρνηση και τα χρήματα λιμνάζουν στο… Ταμείο Παρακαταθηκών και Ταμείων.

Τρελαίνεται κανείς;

Οι άλλοι 14 Δήμοι που είναι επίσης στη μαύρη λίστα του Υπουργείου είναι οι Δήμοι Αχαρνών,Αμαρουσίου,Κέρκυρας,Σαλαμίνας,Κύμης Αλιβερίου,Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Καισαριανής,Καλαμπάκας,Λυκόβρυσης-Πεύκης,Καρύστου,Ευόσμου,Τανάγρας,Ερέτριας,Γόρτυνας.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης είπε όμως ότι μόλις το Πάσχα δόθηκε το πράσινο φως για εκταμίευση αλλά οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες. Παρόλα αυτά άρχισε η απορρόφηση των 19 εκατομμυρίων που ο Δήμος Αμαρουσίου χρωστάει προς τρίτους. Πρωταθλητής ο Δήμος Αχαρνών που θα πάρει 22 εκατ., ο Δήμος Κέρκυρας με 15 εκατ. ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου με 14 εκατ.,Ιωαννίνων με 10 εκατ., Σαλαμίνας με 9 εκατ. Κύμης-Αλιβερίου με 4,6 εκατ.,Φιλαδέλφειας με 4,5 εκατ.,Τανάγρας με 4,1 εκατ.,Γόρτυνας με 3,6 και οι υπόλοιποι που προαναφέρουμε με ποσά από 1 ως 3 εκατ.

Καλύτεροι στην απορρόφηση των κονδυλίων εμφανίζονται οι Δημοι Μαραθώνος(απορρόφησε 33 εκατοιμ για χρέη 28 εκατ.,Μεταμόρφωσης, Λαυρεωτικής, Κορυδαλλού, Κομοτηνής, Ηγουμενίτσας, Μαρκόπουλου κλπ.
Τα χρήματα δόθηκαν με διαδικασίες εξπρές πρόσφατα από τους Υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Μερικοί από τους Δήμους έχουν δικαιολογίες για την καθυστέρηση στην απορρόφηση αλλά μερικοί,κατά το Υπουργείο Εσωτερικών είναι εντελώς αδικαιολόγητοι…

Keywords
Τυχαία Θέματα