Δεν έχει τέλος το πάρτι της φοροδιαφυγής

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Εκτός από… το αίμα που χύνεται στην αρένα των πολιτικών αντιπαραθέσεων για τα σκάνδαλα, καθημερινή είναι η «σφαγή» των μισθωτών και των συνταξιούχων. Οι κυβερνώντες, διαχρονικά, άρμεγαν μισθωτούς και συνταξιούχους με επιμονή και σταθερότητα και άφηναν την «ιερή αγελάδα» των φοροφυγάδων να «βοσκάει» στην… Ελβετία. Η παράδοση δεν θα μπορούσε να χαλάσει. Παρά τις διακηρύξεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ακόμα δεν μας έχουν ενημερώσει σχετικά με το πόσα μπήκαν στα κρατικά ταμεία. Κι αυτό παρότι λεφτά υπάρχουν στα σεντούκια, στις θυρίδες ή τις ξένες τράπεζες

και, μάλιστα, είναι τόσα που θα μπορούσαν να λύσουν αρκετά προβλήματα ώστε να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο τα συνήθη υποζύγια.

31, 5 ΔΙΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ: Καμία εξέλιξη με τις καταθέσεις

Στην Ελβετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι καταθέσεις των Ελλήνων ανέρχονται σε 31,5 δισ. ευρώ. Μόνο στην Ελβετία! Δεν έγινε πότε σοβαρή προσπάθεια να επιστρέψουν στη χώρα, ούτε φυσικά να διερευνηθεί η προέλευσή τους και να φορολογηθούν. Είναι δύσκολα και σύνθετα πράγματα αυτά, αρκεί η κατάθεση του μισού ποσού στις ελληνικές τράπεζες για να αποκτήσει την πολυπόθητη ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα.
Και ο «βομβαρδισμός» χαμένων δισεκατομμυρίων μέσα από δημοσιογραφικές πληροφορίες συνεχίζεται… Φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύπτουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και διασταυρώσεων στοιχείων για off shore εταιρείες. Διαβάζουμε κάθε μέρα τα τελευταία χρόνια ότι το ΣΔΟΕ εντόπισε γιατρούς, αγρότες, αστυνομικούς και αστρολόγους με τραπεζικές καταθέσεις που «βγάζουν μάτι» σε σύγκριση με τις φορολογικές δηλώσεις τους, ενώ το «ελληνικό Λίχτενσταϊν» φαίνεται πως βρίσκεται στο Κρανίδι του νομού Αργολίδας, αφού αποτελεί έδρα περισσότερων από 200 off shore εταιρείες.

Επιμένει για Καραμανλή στο Προεδρικό;

Επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι ο Καραμανλής δεν θέλει να είναι υποψήφιος στις εκλογές. Όπως έμαθε το «Π», ο Σαμαράς το έχει ήδη αποφασίσει. Θα τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όποιοι και αν είναι οι συσχετισμοί εκείνη την περίοδο. Ο σημερινός πρωθυπουργός θέλει να δει τον Καραμανλή στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Και, όπως μάθαμε, το θέλει και ο ίδιος ο Καραμανλής, βάζοντας με τον τρόπο αυτόν ένα τέλος στα σενάρια περί επιστροφής του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, κάτι το οποίο –όπως έχει αποδειχθεί τον τελευταίο καιρό– δεν φαίνεται να ισχύει.
Ο Σαμαράς θέλει να επαναλάβει αυτό που έκανε ο Μητσοτάκης μόλις εκλέχθηκε πρωθυπουργός με την πολιτική αποκατάσταση του Κων/νου Καραμανλή, τον οποίο πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θέλει, επίσης, τον Καραμανλή στην Ηρώδου Αττικού για να υπάρξει πολιτική ηρεμία και αποκατάσταση της… τάξης, εάν και εφόσον κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας τις εκλογές. Θεωρεί ότι με τον Κ. Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα υπάρξουν ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα με την Ευρώπη και κυρίως με το ΔΝΤ. Μέχρι τότε, βεβαίως, πολλά θα έχουν συμβεί και κανένας δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις από το 2013 και μετά. Ο Καραμανλής, όμως, για τους συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρείται κομβικό σημείο σταθερότητας, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις στην Ελλάδα.
Το θέμα, βεβαίως, είναι τι θα κάνουν σε μια τέτοια πρόταση τα άλλα κόμματα της Βουλής… Το δικό μας ρεπορτάζ λέει ότι ο πιο φανατικός μιας τέτοιας εξέλιξης είναι ο Τσίπρας! Ναι. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βολεύεται με έναν Πρόεδρο από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, γιατί θα έχει πλέον την πολιτική νομιμοποίηση να τρέξει την πολιτική του και γιατί θα αποδείξει ότι δεν είναι ρεβανσιστής με τους πολιτικούς του αντιπάλους και κυρίως με τη Νέα Δημοκρατία και ό,τι εκπροσωπεί αυτή.
Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Κρατήστε, όμως, το σημερινό ρεπορτάζ και θα μας θυμηθείτε λίαν συντόμως…

Μακράν μπροστά Βορίδης, Χριστοφιλοπούλου

Παραμένει πρώτος και, μάλιστα, με μεγάλη διαφορά στην Περιφέρεια Αττικής ο Μάκης Βορίδης. Το ίδιο και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, που και αυτή ήρθε πρώτη στις τελευταίες εκλογές κερδίζοντας με μεγάλη διαφορά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Από πληροφορίες που έχει το «Π», στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πριν από τις εορτές, Βορίδης και Χριστοφιλοπούλου προηγούνται με χαοτική διαφορά από τους υπολοίπους. Αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς οι δυο τους έχουν σηκώσει όλη την τηλεοπτική αντιπαράθεση σε πρωινά ενημερωτικά και κεντρικά δελτία ειδήσεων.

ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ: Πόλεμος χωρίς τέλος

Στη «γωνία» φαίνεται πως περιμένει το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήδη η Ιπποκράτους μέσω του Δημήτρη Καρύδη μιλάει για ένα νέο ’89 που προσπαθεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του Βαγγέλη Βενιζέλου, τον οποίο επιχειρεί να στοχοποιήσει στην υπόθεση με τη «λίστα Λαγκάρντ» καταλογίζοντάς του ευθύνες για απόκρυψη στοιχείων. Η αντιπαράθεση αναμένεται να είναι σφοδρή μεταξύ Ιπποκράτους και Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, οι κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Βενιζέλο είναι «έωλες», καθώς:
α) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν γνώριζε τίποτα για το στικάκι, ότι είχε χαθεί, και άρα πώς είναι δυνατόν να είχε αποκρύψει στοιχεία.
β) Το σκοτεινό σημείο είναι ότι ενώ ο κ. Διώτης είχε πει ότι είχε αξιολογήσει τη λίστα, τα στοιχεία που προέκυπταν γιατί δεν τα αξιοποίησε; Ποσά, ονόματα, κ.λπ.
γ) Ποιος έδωσε τη λίστα στον δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη;

Keywords
Τυχαία Θέματα