Δοκιμάζεται το κύρος των θεσμών

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Η περίπλοκη υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» είναι η τελευταία ευκαιρία στο πολιτικό και δικαστικό σύστημα της χώρας για να διασώσουν την αξιοπιστία τους. Οι κορυφαίοι θεσμοί του πολιτειακού μας συστήματος, το Κοινοβούλιο και η Δικαιοσύνη, τους οποίους η διαφθορά δεν έχει αφήσει ανέγγιχτους, θα δοκιμαστούν σκληρά και θα πρέπει να αγωνιστούν προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων.
Τα «τερτίπια» του πρώην «τσάρου» της οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν είναι πάρα ένα μικρό και μάλλον θλιβερό επεισόδιο της «λίστας». Το μείζον ζήτημα της υπόθεσης είναι

να αποκαλυφθούν οι σχέσεις διαπλοκής των πολιτικών με τους φοροφυγάδες επιχειρηματίες, με τους μιντιάρχες-εργολάβους, τους μεγαλοτραπεζίτες και των κολαούζων τους δημοσιογράφων. Και, φυσικά, να επιστραφούν τα κλεμμένα, να φορολογηθούν και οι φοροαπατεώνες να υποστούν τις νόμιμες συνέπειες.
Αν η υπόθεση της «λίστας» ακολουθήσει τον δρόμο της συγκάλυψης και της συναλλαγής, όπως και οι πολύκροτες υποθέσεις του Βατοπεδίου, της SIΕMENS, του Χρηματιστηρίου, της παράνομης χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των πολεμικών εξοπλισμών, τότε το πολιτικό σύστημα θα καταρρεύσει υπό το βάρος της χλεύης του ελληνικού λαού και μαζί του θα συμπαρασύρει και τη Δικαιοσύνη.
Το διακύβευμα της πολιτικο-δικαστικής υπόθεσης της «λίστας» είναι ξεκάθαρα η ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Γι’ αυτό ακριβώς, όλοι οι εμπλεκόμενοι, βουλευτές, πολιτικοί αρχηγοί και δικαστικοί λειτουργοί, πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διαφυλάξουν το κύρος των θεσμών που εκπροσωπούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα