Πρώτη στη λίστα η… οικονομία

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το μοναδικό πράγμα που ακούει κανείς, όταν συναντά τον Αντώνη Σαμαρά αυτές τις ημέρες, είναι ότι «προέχουν η οικονομία, η ρευστότητα, οι δουλειές και η αγορά». Από το γραφείο του δεν απουσίασε ούτε μία μέρα. Ούτε καν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ την πρώτη του νέου έτους μετά το εκκλησίασμα επέλεξε να συναναστραφεί στελέχη της κυβέρνησής του σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.
Εκείνο που

διαπίστωσαν οι συνομιλητές του ήταν ότι διέθετε απόλυτη γνώση, ακόμη και για υπηρεσιακά ζητήματα των υπουργείων τους. Το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρει πριν από το Πάσχα τα πρώτα σοβαρά αποτελέσματα στο μέτωπο των εσόδων, της πάταξης της φοροδιαφυγής και της αποκατάστασης του αισθήματος δικαιοσύνης.
Γι’ αυτό και έχει καθίσει γύρω από το «σκάκι» με τους κυβερνητικούς εταίρους, ώστε από τη μία να διευρύνει τον κύκλο των πραγματικά υπαιτίων του οικονομικού «ολοκαυτώματος» και από την άλλη να προστατεύσει την κυβερνητική συνοχή με γνώμονα την ορθή και γρήγορη αξιοποίηση του δεύτερου «Σχεδίου Μάρσαλ», των 52 δισ. ευρώ.
Διαπιστώνει ότι η αμφιβολία έχει διαδεχθεί την απογοήτευση της προηγούμενης τριετίας κι αυτό δεν είναι λίγο. «Οι συμπολίτες μας αναρωτιούνται αν θα τα καταφέρουμε, ενώ μέχρι το καλοκαίρι κυριεύονταν από απελπισία» συνηθίζει να λέει. Τα συναισθήματα δεν μεταβάλλονται από τη μια στιγμή στην άλλη, ιδίως όταν ένας στους τέσσερις παραμένει άνεργος και όλοι περιμένουν τις επόμενες δόσεις της εφορίας ή του «χαρατσιού», τις περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς.
Η μετάβαση στο επόμενο στάδιο από το τελευταίο βαθύ σκοτάδι έχει ήδη γίνει. Το πρώτο φως, όμως, ακόμη δεν φάνηκε. Και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, φράση αφορισμένη πλέον μετά από όσα συνέβησαν με το μνημόνιο, τις λίστες, τους κερδοσκόπους και την εξόντωση του κοινωνικοοικονομικού ιστού της χώρας, δεν μπορεί να αποκατασταθεί παρά με έμπρακτη και ταχεία απόδοση της δικαιοσύνης.

Ισονομία
Ο Σαμαράς δίνει πολύ μεγάλη έμφαση –ορισμένοι συνεργάτες του μιλούν για την ίδια βαρύτητα που αποδίδει στην οικονομία– στην επίσπευση της αποκατάστασης της ισονομίας. Προς τούτο, άλλωστε, οι εξελίξεις και στην πολύκροτη υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» είναι ραγδαίες, υπό την έννοια ότι κατευθύνονται με γρήγορους ρυθμούς. Για παράδειγμα, σε διάστημα ελάχιστων ημερών ο Γ. Στουρνάρας έφερε τη γνήσια λίστα από την οποία έλειπαν τα ονόματα των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Παράλληλα, οι οικονομικοί εισαγγελείς, το ΣΔΟΕ και οι εποπτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών ξεσκονίζουν τέσσερις ακόμη λίστες, προερχόμενες από το Λουξεμβούργο, το Λίχτενσταϊν, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών θέτει σε προτεραιότητα τη λίστα των 54.000 φοροφυγάδων, ώστε να υπάρξουν και μετρήσιμα αποτελέσματα στο μέτωπο είσπραξης οφειλών.

Τι συζητάει με τους κυβερνητικούς εταίρους
Οι πρώτες ομολογίες για την αλλοίωση της «λίστας Λαγκάρντ» αποτελούν γεγονός. Ο δε Παπακωνσταντίνου μεταφέρθηκε «σηκωτός» από την Ολλανδία στην Ελλάδα την Πέμπτη, συνοδεία αστυνομικών που κακώς αναφέρεται ότι αποτελούν την προσωπική του ασφάλεια, αφού πλέον αντιμετωπίζεται ως βασικός υπαίτιος. Οι προτάσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το πώς θα αντιμετωπιστεί η υπόθεση θα είναι έτοιμες έως τις 18 Ιανουαρίου. Το θέμα είναι ποια στάση θα αποφασίσουν να κρατήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι απέναντι στον Παπανδρέου και ακόμη δεν έχουν καταλήξει. Προς το παρόν, εξετάζουν τις κοινωνικές συνέπειες, αν και τούτο αποτελεί στην ουσία επίφαση. Το 2013 δεν είναι 1989. Το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει μονοψήφιο ποσοστό και φθίνει περαιτέρω όσο ο Παπανδρέου και οι «κηπουροί» του, πλην Παπακωνσταντίνου, παραμένουν εκτός κάδρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα