Ενισχύουν την πυρηνική ασφάλειά τους 35 χώρες – Δεν υπέγραψαν Ρωσία-Κίνα

Να ενισχύσουν την πυρηνική ασφάλειά τους, εφαρμόζοντας κατά κύριο λόγο πιο αυστηρούς κανονισμούς, ώστε να εμποδίσουν τρομοκράτες από το να αποκτήσουν υλικό που θα τους έδινε τη δυνατότητα να κατασκευάσουν ατομικές βόμβες, αποφάσισαν 35 χώρες. Η δέσμευση υπεγράφη στο πλαίσιο της 3ης Διεθνούς Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια που πραγματοποιείται στη Χάγη, από χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Τουρκία, η Ουκρανία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ.

Τη σύμβαση ωστόσο δεν υπέγραψαν η Ρωσία και η Κίνα.

Οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Νότια Κορέα πρότειναν μάλιστα στους συμμετέχοντες να συμφωνήσουν σε μια σειρά κανονισμών που θα βασίζονται σε εκείνους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ώστε όποιες χώρες επιθυμούν να λάβουν επιπλέον μέτρα εκτός όρων των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί ως τώρα.

Στόχος της συμφωνίας των 35 είναι η οικοδόμηση ενός παγκόσμιου “δικτύου” που θα εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών, την ανταλλαγή πληροφοριών και την εγκαθίδρυση “ορθών πρακτικών” που θα τηρούνται από όλους.

Στη σύνοδο συμμετέχουν περισσότεροι από 50 ηγέτες χωρών από ολόκληρο τον κόσμο και κεντρικός στόχος της είναι να διασφαλιστεί ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα καταφέρουν να αποκτήσουν πυρηνικά υλικά.

The post Ενισχύουν την πυρηνική ασφάλειά τους 35 χώρες – Δεν υπέγραψαν Ρωσία-Κίνα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα