Απόλυτο μπάχαλο στη Βουλή κατά την ψηφοφορία για τα φάρμακα

Άγριοι καυγάδες και κόντρες μεταξύ βουλευτών

Πρωτοφανείς σκηνές μπάχαλου έζησε το Κοινοβούλιο και αυτή τη φορά με την…μικρότερη συνεισφορά της Χρυσής Αυγής. Πρωταγωνιστές οι κυβερνητικοί βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ και «πεδίο μάχης» η τροπολογία για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων (πέρασε με ψήφους 164 υπέρ, 72 κατά και 10 παρών). Είναι χαρακτηριστικό πως επί δύο και πλέον ώρες κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλωναν για διαδικαστικά

θέματα. Και αυτό γιατί η επίμαχη τροπολογία περιείχε πέντε άρθρα και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούσε στα τέσσερα και διαφωνούσε στο πέμπτο (μειώσεις τιμών φαρμάκων) ζητώντας να ψηφιστεί κατ΄ άρθρο η τροπολογία κάτι το οποίο δεν δεχόταν το προεδρείο.

Την ίδια ώρα ορίστηκαν να διεξαχθούν μαζί οι ψηφοφορίες για τα φάρμακα και κάποιες άρσεις ασυλιών με αποτέλεσμα να διαφωνούν οι ΑΝΕΛ, αφού ήθελαν να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία για τα φάρμακα.

Το προεδρείο δια του Γ. Τραγάκη δεν μπορούσε να ελέγξει την κατάσταση, με τον Β. Μεϊμαράκη να ανεβαίνει στην έδρα και να ζητά να σταματήσουν αυτές οι κόντρες για διαδικαστικά θέματα. Αποτέλεσμα είναι τελικά να αποχωρήσουν από την αίθουσα οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευσης κατήγηλλε την διαδικασία ως παράνομη και άκυρη, με τον Ευ. Μεϊμαράκη να αντιτείνει πως όλα έγιναν με καθόλα νόμιμο τρόπο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας με τη διαδικασία που τηρήθηκε, κραύγαζαν «όλα είναι άκυρα», «άλλα συμφωνήσαμε», τινάζοντας στον αέρα το κλίμα. Από την άλλη πλευρά των εδράνων, ορισμένοι βουλευτές φώναζαν ειρωνικά προς την Ζωή Κωσταντοπούλου «βοήθεια-βοήθεια!», ενώ άλλοι, αντιμετωπίζοντας λίγο πιο σοβαρά την διαδικασία, υποστήριζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί «να καλύψει την γκάφα με τα φάρμακα, φωνάζοντας και δημιουργώντας τεχνητές εντάσεις για διαδικαστικά θέματα και όχι για την ουσία της ρύθμισης».

Ειδικότερα, αρχικά, η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή είπε αρχικά: «Υπάρχει κρίσιμο διαδικαστικό ζήτημα για την ψήφιση τροπολογίας. Η τροπολογία περιέχει 5 άρθρα. Με βάση 101 αρ ΚτΒ τα ν/σ ψηφίζονται άρθρο προς άρθρο. Να τηρηθεί η κοινή λογική και να ψηφίσουμε την τροπολογία άρθρο προς άρθρο. Εμείς συμφωνούμε με τις ρυθμίσεις 1,2,3,4 (άρθρα), όχι όμως με το 5ο άρθρο. Δεν θεωρούμε ότι είναι θέμα να δημιουργηθεί ένταση. Κάτι ανάλογο είχε ζητήσει και η ΝΔ το 2011». Ο προεδρεύων κ. Γιάννης Τραγάκης εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, σημειώνοντας: «Όντως το 2011 υπήρχαν αντιρρήσεις, αλλά δεν έγιναν αποδεκτές. Κλείνει το θέμα».
Υπό αυτά τα δεδομένα ο κ. Κουρουμπλής κατέθεσε τη θέση του κόμματός του για τα πρακτικά, λέγοντας ότι συμφωνούν με τα 4 πρώτα άρθρα και όχι με το τελευταίο, που αφορά στη μείωση φαρμάκων.

Όταν όμως ξεκίνησε η διαδικασία, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να αναφέρουν ένα απλό «ναι» ή «όχι», επέμεναν να τοποθετούνται επί των άρθρων, απαιτώντας με ένταση να καταγραφεί με αυτό τον τρόπο η ψήφος τους.
Η αναταραχή ανάγκασε τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ανέβει στην έδρα και να τους επισημάνει ότι η διαδικασία που προτείνουν δεν μπορεί να ακολουθηθεί, καλώντας τους: «Μην δημιουργείτε κλίμα». Μάταια όμως, καθώς ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλοι βουλευτές εξακολούθησαν να διαμαρτύρονται, κραυγάζοντας από τα έδρανα και με την κυρία Νάντια Βαλαβάνη να ζητά «ο ψήφος μου (!!!) να καταγραφεί όπως σας τον λέω».

Από την ψηφοφορία αποχώρησαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής.

The post Απόλυτο μπάχαλο στη Βουλή κατά την ψηφοφορία για τα φάρμακα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα